Test Hemmabio #10 2021

GE DIN NINTENDO SWITCH EN EXTRA GRAFIKSKJUTS

”Ett av de mest prisvärda tillbehör du kan investera i.”

Annons:

Bättre grafik till både gammalt och nytt

Blev du också lite besviken när Nintendo presenterade sin uppgraderade Nintendo Switch-konsol med OLED-skärm som enda egentliga dragplåster? Ville du precis som resten av spelvärlden ha en kraftfull Switch Pro med noterbart bättre upplösning, grafik och processor?

 

Marseille Inc. hävdar med sin mClassic att de har en del av lösningen till detta i form av ett externt grafikkort. Stämmer det?

Det är en ganska nätt liten dongel som ligger i paketet när jag öppnar det. Väldigt enkel, lätt och rätt stilig i sin framtoning kopplar du helt sonika in den i spelkonsolen du vill förbättra grafiskt och sätter sedan i den vanliga HDMI-sladden från skärmen in i mClassic-dongeln.

Sagt och gjort så har jag på några sekunder kopplat in den till min Nintendo Switch, min fantastiska lilla spelkonsol med mängder av briljanta spel men som samtidigt lider av föråldrad teknik och således aldrig bjuder på den där riktiga wow-upplevelsen bildmässigt, särskilt inte på stora skärmar.

 

Med mClassic inkopplat får vi inte heller någon grafisk revolution att tala om, men det är faktiskt en direkt noterbar skillnad i fråga om krispighet, betydligt jämnare kanter och en tydlig, extra färgboost direkt i princip alla spel jag startar med mClassic aktiverad.

I nyligen släppta Monster Hunter Stories 2 till Nintendo Switch ser jag en tydlig skillnad när jag synar kanterna kring spelkaraktären jag skapat och det finns överlag en helt annan tydlighet i bilden.

När jag testar att ändra fram och tillbaka med mClassic aktiverad och avaktiverad genom att dra den lilla spaken på prylen i de olika lägena, blir det snart tydligt att jag kommer få väldigt svårt att spela utan det här fantastiska lilla tillbehöret. Åtminstone fram till den dag som Nintendo hörsammat mina böner om en tekniskt kraftfullare Switch-konsol.

 

Vare sig du främst ska ha mClassic till modernare konsoler eller till dina äldre ögonstenar så är det för under tusenlappen ett av de mest prisvärda tillbehör du kan investera i. Svårt att vara utan när man väl provat det och det ger lite extra liv i bilden, särskilt på större skärmar.

 

Plus:
Tre lägen som går att byta direkt på dongeln (Passthrough, upscale, retro)
Uppskalning till 1440p (verkar dock bara fungera på PC-skärmar i huvudsak, tv-apparater maxar på 1080p med uppskalningen aktiverad.
Anti-Aliasing, jämnar ut kanter och ökar känslan av krispighet i bilden
Mer färgrikt överlag, hela bilden upplevs som mer levande
Retroläge som ger äldre 480p-material (såsom spel från Dreamcast-tiden, Playstaton 1 m.fl. en uppskalning på upp till 1080p och i vissa fall 1440p.
Passthrough-läge som stänger av allt extra och bara låter originalmaterialet gå igenom orört. 
Ingen ökad input lag

 

Minus:
Stor fysisk M-logga på dongeln som gör att man inte kan stänga in den i Nintendo Switch baklucka
Behöver extern USB-ström så den tar upp en extra USB-port på konsolen om du inte kopplar den till en extern USB-klump
Tappar HDR-funktionen på PS4 och Xbox One

 

MCLASSIC

Vad: ”Plug n play-grafikkort” – HDMI-processor för att förbättra grafikupplevelsen i spel
Utvecklare: Marseille Inc.
Testat på: Nintendo Switch (funkar även till Original Xbox, PlayStation, PS2, PS3, Gamecube, Wii, Dreamcast, Xbox 360, Wii U samt alla äldre retro-konsoler med HDMI-adapter inkopplad)

Storlek: 55 x 40 x 21 mm
Vikt:28g / 1.0 oz

 

Pris: Nu prishöjd till ca 1 300 kronor (nov, 2021)

(Pris vid testperioden var ca 1 000 kr)

 

Betyg 8/10

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår