Test Smarta hem

KOLL PÅ LÄGET MED ARLO

Vi kollar in Arlo Pro 4 och Essential XL

 

Kameratillverkaren Arlo har varit med ett tag nu och har ett antal modeller för övervakning i sitt sortiment. Vi har tidigare testat flera av dem med relativt goda resultat. Det vi inte riktigt kommit överens med är appens emellanåt bråkiga uppförande.

 

 

De två modeller vi ska kika på här är först Arlo Pro 4, en kamera som levererar inspelningar i 2K (2 560 × 1 440 pixlar) med HDR samt har upp till 12 gånger zoom för att underlätta identifieringen av en misstänkt inkräktare, dessutom i vidvinkelformat med ett 160 graders synfält.

Den andra är Arlo Essential XL, en 1080p-modell för dig som kanske bara vill ha en enkel kamera utan att behöva köpa till en separat basstation, och framför allt – generös batteritid. Här är synfältet något smalare med 130 grader och det inbyggda batteriet kan inte bytas men laddas smidigt med en Micro usb-kabel, vilket tar ett par timmar för ett nästan tömt batteri. Zoomen klarar precis som med Pro 4 12 gångers förstoring och XL saknar sensor för ljud.

 

Essential XL övervakar en intet ont anande skribent i hemmakontoret. Ser bra ut, fortsätt jobba!

 

Syns i mörkret 

Kamerorna skickar notiser direkt till din mobil när aktivitet upptäcks (alternativ kan ställas in i appen), och du kan dra igång den inbyggda sirenen eller ställa in automatisk aktivering av den när rörelse upptäcks. Något som i praktiken är bäst inomhus. Utomhus triggar stora grenar som vajar i vinden eller smygande djur lätt sensorn, i alla fall hos mig, och grannarna ilsknar nog ganska fort om larmet tjuter för minsta lilla i tid och otid.

Kamerorna har något Arlo kallar Color Night Vision, vilket är mörkerseende i färg tack vare den integrerade strålkastaren. Vilket i bästa fall såväl skrämmer bort den objudne inkräktaren som gör en eventuell identifiering lättare.

Om du istället vill prata besökaren till ett förståndigare liv finns tvåvägsljud för att höra och tjata med vederbörande med hjälp av den inbyggda högtalaren och mikrofonen direkt genom Arlo-appen. Funkar riktigt bra även om det känns lite ovant och udda.

 

Mer batteri

Har du tröttnat på att dra fram stegen och plocka ner dina batteridrivna kameror för laddning stup i kvarten kan Arlo Essential XL vara något för dig. Kameran ska kunna leverera en batteritid på cirka 1 år vid "normal" drift, något vi dock av förklarliga skäl inte kunnat testa. Men all extra tid på batterierna är välkommet.

Arlo själva ger ett exempel på 4 000 sekunder i månaden, 30 sekunder per ström och ett 2:1-förhållande på dag/natt-användning, vilket ska ge cirka 6 månaders drift.

Du behöver inte heller en basstation till denna då den ansluts till ditt wifi och styrs via en app i mobilen eller på datorn. Har du redan en basstation är det enkelt att bara lägga till Arlo Essential XL som en ny enhet precis som vanligt.
Rent fysiskt är Essential XL längre i kroppen, och tyngre än till exempel Pro 4.

Båda modellerna har inbyggd siren, belysning och tvåvägsljud vilka vi får anse är vettiga features som gör produkterna mer kompletta, särskilt i kombination med Google Home, Smartthings och Homekit med mera i det moderna hushållet.

 

Skärmdump från datorn och livestreamad Arlo Pro 4 i vardagsrummet utan aktivt abonnemang. 


Opålitlig app 

Den del Arlo inte kommit riktigt till rätta med än är alltså appen, som allt för ofta ”glömmer bort” mina enheter, till exempel mobilen eller datorn, vilka jag ju använder för att administrera kamerorna.

Då krävs att jag godkänner den nu plötsligt okända enheten via till exempel mail eller push-meddelanden. Inte helt optimalt när läget är skarpt och jag behöver omedelbar åtkomst till mina kameror. Det går också allt som oftast otroligt segt att kolla ”live” med laddningssymbolen som snurrar i vad som känns som en evighet trots påkostat och kraftfullt wifi.

Vi har noterat dessa brister i våra tidigare tester och vi upplever inga större förbättringar i handhavandet. För att ett sådant här system ska kännas pålitligt måste det fungera stabilare. Något Arlo förhoppningsvis jobbar vidare med.

 

Du behöver ett abonnemang 

På de senare generationerna kameror från Arlo har vi också blivit hårdare knutna till deras abonnemang. Utan det kan du bara se live-flödet, inget sparas, och du kan inte heller ta en snapshot på det som visas i kameran som du kunde med de tidiga Arlo-modellerna som  fortfarande har kamerasymbolen i appen, men saknas alltså i de senares när du inte har ett aktivt abonnemang.

Visst, om du har en basstation kan du lagra på ett sd-kort utan abonnemang men det är för krångligt och opraktiskt för att kunna rekommenderas. Det är bra att möjligheten finns men inget vi egentligen applåderar för.

 

Sammanfattning 

Så ska vi sammanfatta lite så är vi överlag nöjda med Arlos kameror. Kvaliteten är bra, de är lätta att komma igång med, funkar oklanderligt så länge det finns kräm i batterierna och om du vill expandera inom fabrikatet finns det gott om modeller i sortimentet.

Prestandan är godkänd med bra bildkvalitet på inspelningarna och sensorerna triggas lätt när vald aktivitet förekommer. Den inbyggda belysningen är också klart välkommen för bättre bildkvalitet, och alltså i färg när det är mörkt.

Det som är sådär är som sagt att du i praktiken måste teckna ett abonnemang (vilket är likartat hos flera av konkurrenterna), vilka finns i flera utföranden. En kamera kostar till exempel 30 spänn i månaden och upp till 5 kameror runt en hundring. (Plus några ytterligare varianter med konstant inspelning och så vidare.)

Inga jättesummor egentligen, och det du får är inspelningar sparade i molnet i 30 dagar, inställbara zoner så att du kan välja ytan som ska bevakas och smarta meddelanden som identifierar paketleveranser, fordon och djur. Eller om du inte vill identifiera dessa. Det är valbart bland inställningarna och hos oss har det funkat relativt bra även om både katter och igelkottar (!) gett larm trots att dessa varit avstängda i menyn.

Så är det kameraövervakning, gärna knutet till ditt smarta hem, är Arlos produkter utmärkta. Prestandan är god, kvaliteten på kamerorna bra och produkterna är väl etablerade på marknaden vilket förhoppningsvis borgar för god support och vidareutveckling även imorgon.

 

Priser och info:

Arlo Pro 4: ca 2 500 kronor

Arlo Essential XL: ca 1 800 kronor

Info: arlo.com

För info om abonnemang och priser klickar du HÄR

 

 

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår