Film Favoriter ur arkivet Intervju

Intervju – skräckexperten Sean Clark

Sean Clark är skräckfilmsfantasten som själv blivit en genreikon, tack vare Horror´s Hallowed Grounds – en hyllad serie minidokumentärer om inspelningsplatser för en rad klassiska rysare.

BBQ Schack: Macken där kannibalfamiljen i Motorsågsmassakern serverade sina udda delikatesser ligger strax utanför Bastrop i Texas, på Texas State Highway 304.

 

Av Thomas Nilsson Foto: Sean Clark


Sean Clark, 44, har älskat skräckfilm så länge han kan minnas.

– Den första film jag minns jag såg på bio var Hajen. Jag var runt fem, sex år och sen var jag fast, säger han på telefon från Los Angeles.

Sean är en man med många strängar på sin lyra. Han gjorde sig först ett namn i skräckbranschen genom att tillverka masker. Sean drev också horrorshirts.com, men håller nu på att sälja slut inventariet och avveckla företaget.

Sean är mest för Horror´s Hallowed Grounds – en serie välgjorda, mycket populära minidokumentärer som guidar fansen till och runt kända inspelningsplatser för en rad klassiska skräckfilmer.

Dokumentärerna ligger som extramaterial på främst amerikanska special-dvd-releaser, men finns även på den svenska 40-årsjubileumsutgåvan av Motorsågsmassakern.

Tillsammans med filmfotografen Buz Wallick och Andrew Kash har Sean letat upp både kända och mer obskyra inspelningsplatser. Klipp från filmerna varvas med nyinspelade på platsen-reportage. Ibland blir även kända skådespelare intervjuade, bland andra Heather Langenkamp (Terror på Elm Street) och P.J. Soles (Alla helgons blodiga natt).

Allt är gjort med en stor portion humor och, förstås, en glödande kärlek till filmerna.

(Hemsidan www.horrorshallowedgrounds.com görs om nu, men Sean finns även på Facebook under samma namn).

– HHG började som en ren hobby och det är det fortfarande. Numera får jag ibland en slant från dvd-distributören eller tidningarna, men det handlar om småpengar. Det är ingenting jag kan leva på. Det är också därför avsnitten och artiklarna kommer så oregelbundet. Jag måste jobba med annat för att försörja mig.

 

 

Kändismanager av en slump

Sean driver sedan 10 år tillbaka Convention All Stars, en artistförmedling som bokar skådespelare till olika filmmässor. Bland stjärnorna i stallet finns bland andra Norman Reedus (Walking Dead), Michael Beck (The Warriors), Linda Hamilton (Terminator) och Sherilyn Fenn (Twin Peaks).

Sean hamnade i branschen av en slump. Allt började när han sökte upp Tony Moran (som spelar Michael Myers i scenen där vi ser honom utan mask i Alla helgons blodiga natt.) Moran jobbade på en bank och blev både glad och förvånad över att Sean gjorde sig besväret att söka upp honom bara för att få hans autograf.

– Tony sa att det var den första autograf han någonsin skrivit.

Sean hade bekanta som arrangerade filmevents och föreslog att de skulle bjuda in Moran. Framträdandet blev en succé och Tony ville göra fler mässor, men när Sean försökte få en agentur att anlita Moran, så blev det nobben.

Istället erbjöd sig Sean att representera Tony och ryktet spred sig. När Richard Brooker (Jason Voorhees från Fredagen den 13:e del 3) fick höra talas om Sean, ville han också skriva autografer på mässor, så Sean fick även honom som klient.

 

Skärbräda Halloween 2: Här på skärbrädan låg kniven som Michael Myers stjäl i inledningen av Halloween 2 (1981).

 

Piratkopierad VHS-kult

Sean beskriver sig själv som en filmnörd och berättar att han fick idén till HHG-serien från en artikel i skräckfilmstidningen Fangoria. I en intervju berättade regissören John Carpenter om olika inspelningsplatser för Alla helgons blodiga natt.

Sean gav sig ut på upptäcktsfärd med kartan i högsta hugg och åkte fel – men lyckades av en slump ändå hitta huset där Michael Myers bor i filmen. Han beskriver det som en surrealistisk upplevelse.

– Det var som att besöka ett barndomshem. Trots att jag aldrig varit där förut, fick jag en enorm nostalgikick. Det kändes som om det var ett hus där jag själv växt upp eftersom jag sett det på film så många gånger.

Besöket gav Sean blodad tand och tillsammans med några kompisar började han leta upp fler inspelningsplatser för sina favoritfilmer – Santa Rosa och Healdsburg (där Wes Craven spelade in Scream) och mausoleet från Phantasm i Oakland utanför San Francisco.

Polarna filmade Sean med en enkel VHS-kamera och han fick vara guide och berätta lite om de olika inspelningsplatserna. Den första dokumentären handlade bara om Alla helgons blodiga natt och kallades Halloween: The Retrospective. Man klippte in scener från filmen och sålde sedan VHS-kopior på nätet för $20.

Sean berättar att han bara sålde en handfull kopior, men att folk kopierade banden och sålde dem vidare själva.

– Jag träffar fortfarande folk som säger att de har en kopia på filmen.

 

Horror´s Hallowed Grounds

Sean började skriva om film för Creature Corner.com. När han berättade att han åkte runt och letade upp olika inspelningsplatser, så blev de eld och lågor. Sean fick skriva en hyllningsartikel som sedan resulterade i en dokumentären Halloween: 25 Years of Terror. Uppmärksamheten ledde i sin tur till att han fick skriva en serie artiklar, Horror´s Hallowed Grounds, om fler inspelningsplatser för HorrorHoundMagazine.com

 

Strode-huset: Var bättre att fira Halloween än framför familjen Strodes hus i Alla helgons blodiga natt?

 

Berätta om filmerna du har gjort inspelningsdokumentärer om. (Samtliga avsnitt finns på Youtube).

– Den första var Alla helgons blodiga natt. Jag hade jobbat med dokumentären Halloween: 25 Years of Terror ett tag och började diskutera vad vi kunde ha för bonusmaterial med Malek Akkad (producent för bland annat. Alla helgons blodiga natt – 20 år senare, 1998, och nyinspelningen Halloween, 2007).
När jag berättade om HHG-artiklarna, som hade börjat bli populära online, föreslog jag att vi skulle göra en filmad version. Malek älskade idén, men insåg att vi skulle bli tvungna att göra klart allt på två veckor. Det var tufft och vi fick jobba under hård tidspress.

 

Alla helgons blodiga natt utspelar sig i Haddonfield i Illinois, men är helt inspelad i Kalifornien. Scenen med skylten ”Haddonfield” är dock är inspelad i South Pasadena, i korsningen Montrose Avenue och Oxley Street. Sean besökte bland annat Michael Myers hus på 707 Meredian Avenue, även det beläget i South Pasadena.

När filmen spelades in stod huset tomt och övergivet. Huset är numera flyttat till kvarteret bredvid, på 1 000 Mission Street. Flera andra scener filmades också på samma gata, men idag är nästan alla de gamla husen rivna. Järnhandeln, Nicols Hardware – där Myers stjäl den klassiska masken och en kniv – låg på 966 Mission Street (på senare år har lokalen använts som bland annat en vinbar).

Scenerna där Laurie (Jamie Lee Curtis) sitter barnvakt och slåss mot Myers i filmen är dock inspelade i Hollywood, i ett hus på 1530 N. Orange Grove Avenue. På andra sidan gatan ligger också bästa kompisen Annies (Nancy Loomis) hus, på nr 1537.

 

Don Shanks berättar minnen om inspelningarna av Halloween 5. Platsen är gränden bakom en spritbutik som har en egen liten story i filmen.

 

Storm över Texas

– Den andra dokumentären handlar om Motorsågsmassakern. Vi filmade avsnittet eftersom jag, Buz och Andrew åkte till Texas för en filmmässa och tänkte: varför inte göra en film när vi ändå är där?
Vi hade bara en dag på oss att spela in allt material och tiden blev ännu mera knapp när ett fruktansvärt oväder plötsligt drog in över oss. Vi hade intervjuat alla originalskådisarna på mässan, men när vi kom hem upptäckte vi att kameran av någon anledning inte spelat in något ljud. Vi har visat avsnittet på en del mässor under årens lopp, men annars har ingen sett reportaget. När jag fick höra att Dark Skies planerade att släppa en 40-årsjubileumsutgåva på Blu-ray, så erbjöd jag dem materialet gratis. Jag ville bara att alla fans skulle få se filmen. När jag ser tillbaka på avsnittet, så skäms jag lite. Det håller inte alls samma kvalitet som de avsnitt vi gjort på senare år.

 

Elm Street-huset: Heather Langenkamp återvänder för första gången sedan inspelningarna av Terror på Elm Street 1984 till huset där hennes karaktär Nancy bodde.

 

 

(Kniv) handsken är kastad

Nästa dokumentär handlade om Terror på Elm Street. (avsnittet finns på dokumentären Never Sleep Again: The Nightmare Legacy, 2010).

Terror på Elm Street utspelar sig i staden Springwood, Illinois, men är helt inspelad i Los Angeles. Bland de många inspelningsplatserna som Sean besöker är Nancys hus på 1428 N. Genesee Avenue i västra Hollywood. Han får sällskap av Heather Langenkamp (Nancy) och tillsammans får de också en pratstund med husets dåvarande ägare som berättar hur fans storögt brukar stå utanför och glo.

Nancys bästa kompis i filmen heter Tina, spelad av Amanda Wyss. I avsnittet får Sean också sällskap av Amanda som berättar minnen av inspelningen när de går runt huset och omgivningarna på 620 Millwood Avenue i Venice. Sean besöker också den berömda kanalbron i Venice där Nancy och Glen (Johnny Depp) i filmen pratar om sina gemensamma mardrömmar.

 

Sean intervjuar (Tina) Amanda Wyss på gården bakom hennes hus i Terror på Elm Street. Killen med kameran är ständige fotografen Buzz Wallick.

 

– Det här avsnittet var ett slags revival av Horror´s Hallowed Grounds. Jag hade nästan gett upp tanken på att göra fler avsnitt när Andrew ringde och berättade att han och en kille vid namn Daniel Farrands höll på med en dokumentär om Terror på Elm Street. Buz var också involverad som kameraman.
Tanken var att vi skulle göra ett HHG-avsnitt i samma stil som Halloween: 25 Years of Terror. Det bästa med det här avsnittet var att Heather Langenkamp (som även spelar Nancy i del 3 och i Wes Craven´s New Nightmare) var en av producenterna och villig att bli intervjuad på inspelningsplatserna. En annan fördel var att vi, för en gångs skull, fick gott om tid att jobba med materialet.
Det här är nog mitt favoritavsnitt eftersom allt bara flöt perfekt och vi dessutom fick chans att bjuda in flera andra gäster. Enda missen var att vi inte kunde filma i Freddy Kruegers pannrum. Lokalerna i det gamla fängelset (på Lincoln Heights Jail, 421 North Avenue i Los Angeles) var avspärrade på grund av asbestsanering.
Det enda jag skulle ha gjort annorlunda idag är att ta bort de animerade klippen där Freddys knivhandske skär sönder HHG-loggan. Det kändes coolt då, men nu känns det bara superirriterande!

 

Tillbaka till Haddonfield

– Trots att avsnittet om Terror … blev en framgång, så hamnade HHG lite på is igen. Jag visste inte om jag skulle göra fler avsnitt förrän Michael FelsherRed Shirt Pictures tog kontakt med distributören Scream Factory som skulle släppa Alla helgons blodiga natt 2 och 3 på dvd.
Han förslog att jag skulle göra varsitt avsnitt som extramaterial. Det samarbetet gav mig en rejäl nytändning och sparkade nytt liv HHG. Den största utmaningen här var att jag redan tidigare hade blivit tagen av polisen när jag under jobbet med Halloween: 25 Years of Terror utan tillstånd tagit mig in i ett sjukhus där flera scener i filmerna spelats in.
Det gick så långt som till rättegång och jag ville verkligen inte få mer problem. Men eftersom vi fortfarande behövde nytt material, smög jag mig in igen och filmade allt i en enda snabb tagning innan vi blixtsnabbt stack igen.

 

På plats i Springwood High School med hallvaktmästaren, spelad av Leslie Hoffman, i Terror på Elm Street.

 

Sean och hans crew hade ont om tid och spelade in material till båda HHG-avsnitten samtidigt

– Det bästa var att vi fick med oss Tommy Lee Wallace (som regisserade Alla helgons blodiga natt 3). Jag älskar trean och att få gå runt med honom i den där lilla stan (Loleta i norra Kalifornien) var en våt dröm för en nörd som jag.
Det enda missödet var när vi filmade på Rafferty´s Gas and The Rose of Shannon Motel (som idag är lägenheter) och en av de boende kom utrusande, helt galen och började skälla ut mig. Jag blev förbannad och vi började skrika åt varandra. När jag frågade om han ville slåss, gick han in och hämtade ett basebollträ.
Men ägaren dök upp och lyckades lugna ned killen innan det hände något mer. De var först efteråt som jag fick veta att Buz filmat alltihop.

Ett annat problem var att Scream Factory ville att vi skulle klippa bort en massa material som jag verkligen gillade. Det gick så långt att jag var beredd att skita i alltihop och lägga ned projektet. Det slutade med en kompromiss som jag inte alls var nöjd med och jag trodde mitt samarbete med dem var kört, ända tills vi fick fantastisk respons från både fans och kritiker på nätet.

 

Howling Cabin: Något följde efter Sean in i de ödsliga skogarna, upp till stugan där scener till varulvsklassikern The Howling filmades 1981.

 

 

Litet hus vid skogens slut

Joe Dantes klassiska varulvsrysare The Howling (1981) spelades in både i Los Angeles och i Mendocino Woodlands nationalpark i norra Kalifornien.

– Vi blev tillfrågade att göra avsnitt om The Howling och (John Carpenters) Dimman (1980) samtidigt, så vi filmade båda under samma resa. Den stora utmaningen med The Howling var att ta sig till stugorna som användes i filmen, belägna djupt inne i skogarna.
Camp Two Gate House hade stängt för säsongen, så vi fick smyga in och filma. Vi stressade för att hinna med vårt flyg samma kväll. Bilresan till flygplatsen tog tre timmar, men när vi plötsligt fick motorstopp mitt ute i ingenstans var det kört. Det tog ett par timmar innan bärgningsbilen dök upp, så vi fick tillbringa natten i närmaste håla och hyra en ny bil dagen därpå.

 

– För Dimman filmade vi runt Bodega Bay (där Hitchcocks Fåglarna också spelades in). Den stora utmaningen var att filma vid fyren, Point Reye Lighthouse, som ligger väldigt avlägset. Vi hade bara tid att köra dit en gång. Tyvärr blåste det så mycket den dagen, så trapporna ned till fyren var avstängda. Vi fick dock riktigt snygga bilder i fågelperspektiv, många tror att vi lånade scenerna från filmen, men det var faktiskt Buz pappa som monterade en Go-Pro-kamera på sitt flygplan och filmade.

 

John Carpenters Mörkrets furste (1987) blev nästa HHG-avsnitt. Rysaren handlar om en övergiven kyrka i Los Angeles som ruvar på en satanisk kraft som kan förgöra världen.

– Det här var vårt snabbaste och enklaste jobb hittills. Det enda problemet var att smygfilma inne på området på University of Southern California, men det klarade vi.

 

Exorcisttrappan: Sean på klassisk mark – trappan bakom familjen MacNeils hemsökta hus där fader Karras faller och bryter nacken i Exorcisten. Platsen är Georgetown, Washington D.C. Trappan leder ned från Prospect St till M. Street.


 

Död stjärna lade projektet på is

De senaste avsnitten handlar om Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988), Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989) och Halloween 6: The Curse of Michael Myers (1995).

– Vi filmade samtliga avsnitt under samma resa till Salt Lake City, Utah. Det var tufft att hinna besöka och filma på alla inspelningsplatserna under så begränsad tid, men vi fick stor hjälp av Don Shanks (som spelade Michael Myers i Halloween 5). Utan honom hade vi fått stora problem. Det enda missödet var att kvinnan som ägde Michael Myers hus i del 5 vägrade låta oss filma inne i huset, trots att jag var nära att övertala henne.

 

Hellraiser-huset: Huset som användes för inspelningarna Clive Barker klassiska Hellraiser (1987) kan förstås inte undvikas på Englandssemestern. Adressen är 187 Dollis Hill Lane i London.

 

Har du haft några problem med att använda scener ur filmerna för dina avsnitt?

– Nej, eftersom avsnitten bara getts ut på de officiella dvd- och Blu-ray-releaserna. Det hade förstås varit helat annorlunda om vi bara lagt upp avsnitten på nätet. Många fans har föreslagit att jag ska samla alla HHG-avsnitten på en dvd, men det går inte. Det skulle bli för dyrt att lösa rättigheterna till klipp från filmerna vi pratar om.

 

Sean lever sig in i scenen där fader Brennan (Patrick Troughton) i Omen (1976) blir spetsad av ett nedfallande järnrör. Platsen är All Saints Church i Fulham, London. 

 

Hur går du tillväga när du gör research?

– Idag är det så mycket enklare jämfört med när internet inte fanns. Men jag återgår fortfarande till mina gamla knep om jag kör fast på ett speciellt inspelningsställe. Jag kollar på filmen om och om igen och spanar efter ledtrådar, till exempel gatuskyltar och butiksskyltar. Men nästan allt går att spåra på nätet idag om man bara anstränger sig lite. Idag har jag också bra hjälp av regissörer och skådespelare som jag lärt känna.

 

Sean har gjort reportage om inspelningsplatserna för The Warriors och Dawn of the Dead (1978) för HorrorHound Magazine.

– Men jag skulle vilja göra filmade versioner också. Vi påbörjade ett avsnitt om The Lost Boys (1987) och Corey Haim skulle medverka en hel del. Men när han plötsligt dog, lade vi projektet på is. Jag skulle också vilja filma avsnitt om The Shining och A Clockwork Orange, jag har redan skrivit liknande reportage. Just nu väntar jag bara på att Scream Factory ska köpa loss rättigheterna till nya dvd-releaser och se om det finns budget för att filma nya HHG-avsnitt som extramaterial.

 

Framtida regiplaner

2009 fick Sean manuset till rysaren The Black Waters of Echos Pond på sitt bord.

– Från början var det tänkt att jag bara skulle läsa och tycka till om manuset. Men jag tyckte det var skitdåligt, så jag skrev ett nästan nytt manus, plus att jag blev involverad i nästan samtliga delar av produktionen. Det var en häftig erfarenhet och jag siktar på att själv skriva och regissera ”riktiga” filmer framöver.

 

Flatblock Marina: Sean gör sitt bästa för att imitera Alex (Malcolm McDowell) på klassisk inspelningsmark för Stanley Kubricks A Clockwork Orange (1971) – Flatblock Marina i södra London.

 

 

4 snabba med Sean Clark:

  • Bästa skräckfilmskaraktär?

Det måste bli Michael Myers. Han och hela Halloween-konceptet har betytt enormt mycket för mig. Utan det hade vi inte pratat nu.

 

  • Sämsta?

– Hmm, inte en aning.

 

  • Bästa skräckfilmen någonsin?

– The Shining. Jag kan se den om och om igen. Den får mig fortfarande att rysa.

 

  • Sämsta?

– The Troll 2 (1990) för att man gjorde den på fullt allvar. Den är inte ens så dålig att den blir bra!

 

Riktiga Amityvillehuset: Sean verkar ångra besöket i det hemsökta, riktiga huset som inspirerade till skräckklassikern Huset som Gud glömde (1979). Platsen är Amityville, strax utanför New York.

 

Exorcisttrappan: Sean på klassisk mark – trappan bakom familjen MacNeils hemsökta hus

där fader Karras faller och bryter nacken i Exorcisten. Platsen 
Sean Clark Don Shanks, Michael Myers i Halloween 5: The Revenge of Michael Myers, blir intervjuad framför Myers hus i filmen.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår