Film Skön läsning

The Howling

Världens bästa varulvsfilm nu på Blu-ray!

 

En amerikansk varulv i London (1981) påstås ofta, med rätta, vara den bästa varulvsfilm som gjorts.

Men jag vill slå ett slag för Joe Dantes mästerverk The Howling (1981) som fått oklippt premiär på Blu-ray med massor av intressant extramaterial. Otroligt ruggig med makalösa förvandlingsscener av geniet Rob Bottin (The Thing).

Filmen, löst baserad på en roman med samma namn av Gary Bradner, följer tevereportern Karen (Dee Wallace). Chockad efter en bisarr konfrontation med den beryktade seriemördaren Eddie (Robert Picardo) skickas hon till en psykolog i en avlägsen bergsby där invånarna förvandlas till varulvar vid varje fullmåne.

Här finns flera klassiska scener som skrämmer rejält. Bland annat när Karen, som polisens lockbete ,träffar Eddie i en sjaskig porrbutik och tvingas se en video där en ung, bunden kvinna blir våldtagen. Dee Wallace har själv beskrivit scenen som väldig otäck att spela in och det syns verkligen på henne.

När filmen gick upp i Sverige hette den Varulvar och var klippt med nästan fyra minuter, bland annat kortades Eddies berömda varulvsförvandling rejält.

Trivia: Scenografin gjordes av Robert A. Burns. Han hade tidigare jobbat med Motorsågsmassakern (1974) och lånade med sig en massa props till The Howling, bland annat den mumifierade kroppen som syns i en fåtölj i bokhandelsscenen. Japp, det är ”Grandpa” från Tobe Hoopers klassiker.

Annons:

Studio Canal

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår