Test Veckans gratisartikel Hemmabio #12 2021

Samsungs soundbar levererar bäst ljud i klassen!

Samsung har fått till en solklar vinnare i klassen soundbar med bioambitioner!

Fullträffen

Redan förra året var Samsung bäst i klassen, då med Q950, men i år har man tagit ytterligare kliv och levererar en soundbarlösning som effektivt suddar ut gränsen mellan soundbar och ”äkta hemmabio” trots en i sammanhanget rätt blygsam prislapp.

 

Rejäl bredd

När jag packar upp Q960, som levereras i en enda stor låda, blir det direkt tydligt att Samsung verkligen har tänkt på alla de som vill ha en rejäl hemmabioupplevelse, men som av en eller annan anledning inte kan ha högtalare överallt. Det är totalt fem delar (inklusive fjärren) i kartongen, samt tillbehör för att koppla in och hänga upp soundbaren.

Soundbaren är lika bred som en 55-tummare, och så pass låg att den kan stå framför de flesta apparater jag testat med utan att skymma bilden. Vill du hellre hänga den under din tv på väggen går det lika bra: det ligger ett par monteringsvinklar med nyckelhål i tillbehörskartongen.

 

 

Samsungs fjärrkontroll ligger behagligt i handen, och du når de viktigaste funktionerna enkelt. Volym på system respektive subbas är vippor, medan ljudläge och ingång är knappar som stegar igenom alternativen, och Bluetooth-parning har en egen knapp. Mycket smidigt, men de flesta kommer nog att låta soundbaren styras av tv:ns fjärrkontroll, vilket fungerar helt utan problem.

 


Smidig att koppla in

Inkopplingen är även den enkel, mest eftersom det inte är så mycket att välja på. Den medföljande hdmi-kabeln använder jag såklart för att koppla in tv:n, men med många tv-apparater funkar det minst lika bra med Wifi eller Bluetooth, och det blir då en ännu snyggare installation.

När jag kopplat in tv och ström till soundbaren ställer jag subbasen på golvet till vänster om tv-bänken, och surrounderna hamnar rakt bakom mig, ett par meter isär. Alla enheter kopplar ihop sig med soundbaren, och det kommer ljud!

 

”Samsung HW-Q960A är det klart bästa soundbaralternativet i prisklassen!”

 

SmartThings

För att göra klart installationen behöver jag appen SmartThings, och gärna också ett SmartThings-konto. Appen kopplar upp Q960 mot vårt nätverk, och även uppdateringar till soundbaren kommer denna väg. Minimalt krångel, enkel hantering och trevliga funktioner! Du kan till exempel använda en tonkontroll för bas och diskant, om du har ljudläget ”standard” inställt får du tillgång till en sjubands grafisk eq också.

Det finns fyra ljudlägen; Standad, Surround, Spel och Adaptivt ljud, och de tre första gör precis det man kan förvänta sig. Adaptivt ljud, däremot, försöker anpassa ljudet beroende på vad som spelas upp, och man märker det tydligt med musik, där det blir typ ”All channel stereo” i stället för fokuserad stereolyssning, vilket gör att du har tre lägen som funkar på olika sätt för musiklyssning: Standard, Surround och Adaptivt.

I appen går det också att ställa nivån på subbasen samt ställa in och slå på/av Auto EQ för densamma, och du kan slå på/av ”Röstförstärkning”, ”Basförstärkning” samt ”Nattläge”.

Sist men inte minst kan du i appen styra volym och i förekommande fall play/pause/nästa/föregående spår, till exempel när du kör Spotify.

De vinklade gallren på sidorna av soundbaren döljer två kanaler vardera: rätt ut åt sidorna och snett ut mot lyssnarna


Källor

Under testet fick jag en uppdatering som gjorde att Q960A funkar med ChromeCast, vilket förenklar och expanderar användningsområdet ytterligare. Airplay 2 och Spotify Connect finns också, så det lär inte vara några problem att få till musiken!

I övrigt är det hdmi och optisk digital in som gäller, och det enda man skulle kunna sakna är alltså någon form av analog ingång.

 

Ljudet

Samsungs Q960A har totalt 11.1.4 kanaler, varav 7 av de elva surroundkanalerna samt två av fyra uppåtriktade Atmoshögtalare sitter i soundbaren. De två trådlösa bakhögtalarna innehåller två surroundkanaler och en Atmoskanal vardera, och till sist har vi alltså subbasen.

Detta, att samtliga kanaler kommer från ”rätt” plats i rummet (även om många kanaler reflekteras av väggar, och Atmosljudet studsar i taket) gör att upplevelsen av film blir omslutande på ett sätt man sällan kan uppleva för 15 000 kronor. Det blir helt enkelt riktig bio, utan ursäkter och med ett härligt driv! Visst finns det några soundbarlösningar som kan ge ännu bättre ljudkvalitet, men då kostar de också rätt mycket mer.

Man kan förresten justera respektive kanals volym separat, men inte i appen utan med hjälp av fjärren och den lilla displayen på soundbarens topp. Handhavandet är lite yxigt eftersom man måste ställa sig upp för att se displayen, då det kan bli ett väldigt farade upp och ner ur soffan.

Funktionen är det dock inget fel på alls, och att den inte finns i appen gör att man inte sitter och vifflar med kontrollen i tid och otid.

 

Bäst i klassen

Med Samsung HW-Q960A levererar Samsung definitivt klassledande ljud både vad gäller kvalitet och Atmos- och andra surround-effekter, mycket säkerligen tack vare input från Samsungs ljudlab i Kalifornien (som du kan läsa om i HemmaBio 12/2015).

Man har också skapat ett system som har få inställningar att pilla med, så du fokuserar helt på ljudet och samspelet med bilden. Det är bara för mig att dela ut två feta tummar upp, full pott i stjärnbetyget och en rungande ”bra köp”-utmärkelse!

 

Samsung HW-Q960A

HDCP2.3            Ja

HDMI in             2

Övriga digitala in                         Optisk

Analoga in        Nej

Bluetooth in    Ja

Nätverk             Wifi 2,4/5 GHz

Multiroom       Samsung SmartThings, ChromeCast

Spotify Connect                          Ja

Utgångar          HDMI eARC

Röststyrning    Ja

Mått (B x H x D)                           1232 x 69,5 x 138 mm

Vikt                     7,1 kg

Subwoofer      Trådlös

Mått (B x H x D)                           211 x 403 x 403 mm

Vikt                     9,8 kg

Övrigt                 Trådlösa surround/atmos

Pris                      14 990 kronor

Pris per del     

Info                     samsung.com/se

 

 

3 snabba   

Riktigt bioljud

Autokalibrerad bas

Superenkel setup

            

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår