Test Favoriter ur arkivet

TEST: JVC Exofield

JVC har ett nytt koncept som de kallar Exofield, och som består av en trådlös hörlur med tillhörande basstation.

Lurig surround

Så långt inget ovanligt, men eftersom basstationen dels har flera HDMI ingångar och även utgång med eARC, och eftersom luren ska leverera riktig surround (inklusive höjdhögtalare) var vi såklart tvungna att testa.

In med UHD-spelaren i basstationen, och så en HDMI till TV:n, och det funkar direkt. Men ivrig som jag är missade jag kalibreringen, som görs med lurarna på huvudet.

Det handlar om att mäta det akustiska utrymmet mellan hörlursmembran och trumhinna, för att på så sätt få en skräddarsydd kalibrering. Vi har sett samma idé tidigare, till exempel hos AKG N90Q, men nu handlar det alltså om surround!

 

 

Jag börjar med att kolla på Dolbys Atmos-demos, och det är lätt att följa rörelser och enskilda objekt. Basen är också något djävulskt tung, vilket är sjukt häftigt. Tonalt funkar det också mycket bra, och det vi har att klaga på är utformningen av rummet eller hur jag nu ska beskriva det.

Det känns som att vi sitter väldigt nära bilden och med nacken nära bakväggen, medan det är längre till taket och förhållandevis jättelångt till sidoväggarna. Eller att ljudbilden är typ som en Napoleonhatt om den symboliken funkar för dig.

 

 

Det går i nuläget inte att justera ljudfält på något meningsfullt sätt utom eq, men eftersom vi ännu inte sett luren ute på marknaden kan det nog vara så att det kommer uppdateringar av appen, och förhoppningsvis styr man då också till rummets dimensioner.
I övrigt är upplevelsen riktigt läcker, och som ljud i egobion är JVC Exofield ett hett alternativ!

JVC XP-EXT1 

Vad: Surroundhörlur med HDMI-växel

Pris: Runt 10 000 kronor komplett

Info: se.jvc.com

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår