Guide Hemmabio #11 2021

fina processorer i hemmabion

Menar du allvar med din hemmabio, eller vill du bara ha bra grejer? Vi tipsar om riktigt duktiga försteg för den mer seriösa anläggningen.

Toppa hemmabion!

Vi har tidigare tittat på lyxiga slutsteg så nu gör vi en lättare översikt av lämpliga försteg/processorer för den lite mer ambitiösa hemmabion.

Men varför är egentligen separata enheter bättre än att ha allt i en och samma låda?

Det beror naturligtvis ur vilken vinkel du betraktar produkterna. Vill du ha en anläggning som inte tar så stor plats och är hyfsat enkel att koppla in är en receiver naturligtvis svårslagen.

När det kommer till ren ljudkvalitet finns det flera riktigt välljudande receivrar på marknaden, men då är det till de högre prisklasserna du är hänvisad. I alla fall om man jämför med ordentliga separata för- och slutsteg med mer påkostade konstruktioner och exklusivare val av komponenter.

 

Bra arbetsmiljö

Det som är den stora uppenbara fördelen med att ha de olika delarna i egna chassin är att elektroniken inte behöver trängas på samma sätt som i en receiver. Här får respektive apparat jobba ifred med helt egna nätdelar, och komponenterna stör inte varandra på samma sätt som om de delar utrymme.

Konstruktörerna behöver alltså inte kompromissa riktigt lika mycket som med ett fullpackat receiverbygge.

Den här typen av produkter är dessutom oftast direkt producerade för mer krävande entusiaster som vill ha det där lilla extra, och är beredda att betala för det.

 

God flexibilitet

Andra bra grejer med separata enheter är att man kan skräddarsy och anpassa sitt förstärkeri på ett helt annat sätt än om du har en allt-i-ett-maskin. Vill du till exempel ha mer pulver i fronthögtalarna laddar du på med kraftigare slutsteg där. Tröttnar du på ljudidealet, eller bara blir sugen på att testa ett nytt sound, byt försteget eller slutsteg.

Nu kan man förvisso hänga på externa slutsteg efter egna önskemål på de flesta receivrar av lite bättre modell, men vill du ha riktigt bra ljud i hemmabion är separata enheter som sagt helt enkelt det bästa alternativet.

Vi ger här exempel på försteg vi gillar, och som är bra köp i respektive prisklass. Värt att notera är också att några modeller har ett par år på nacken, vilket är signifikativt med den här produkttypen – de har längre livslängd på marknaden än de mer vanliga receivermodellerna.

Här kommer alltså ett litet urval av processorer som får representera hur det ser ut i högre klass. Det finns naturligtvis billigare modeller också, vilka vi kommer att återkomma till vid ett senare tillfälle.

 

 


 

AudioControl 

Är du ute efter ett mycket effektivt och energirikt bioljud med hög klass på flerkanalsförmedlingen ska du absolut kolla in AudioControl Maestro X7, en amerikan med skarp attityd, fullmatad med fina komponenter och aktuella funktioner.

Värstingprocessorn Maestro X9 har fått lite högre ljudmässig prestanda, bland annat tack vare vassare DAC:ar (Ess Sabre 9038 Pro) än lillebror AC7 som vi visar här. Båda levererar 9.1.6 kanaler och korrigeras i ditt rum med Dirac Live.

Det här är en processor som trivs bäst som arbetshäst i en seriös installation, gärna rackmonterad.

Pris: ca 81 000 kronor (Maestro X9, 119 000 kronor)

 

 

Marantz AV8805A 

Väldigt många svenska såväl som internationella hemmabios förstärks med maskiner från Marantz. Här finns en lång tradition av trygga produkter med ett bra utbud av finesser för den som vill ha fullmatade maskiner i en vettig balans mellan pris och prestanda.

Processorn AV8805A är den senaste i modellprogrammet och är företagets toppmodell, med i princip allt du kan begära av en sån här maskin idag.

AV8805A är fullkomligt fullproppad med finesser och aktuella specar (”A” i beteckningen betyder att den har HDMI 2.1 och klarar av 8k samt för dig som vill spela på din konsol – 4k/120Hz).

En kompetent storsäljare som dessutom i sammanhanget är högst överkomlig i pris.

Pris: ca 40 000 kronor 

 

 

Emotiva RMC-1

Amerikanska Emotiva är ett fabrikat många hemmabioentusiaster tagit till sina hjärtan. Brett sortiment med konkurrenskraftiga priser och riktigt bra kvalitet går alltid hem.

På annan plats i detta nummer kan du läsa om värstingprocessorn, RMC-1, en maskin med kalasprestanda som kombinerar entusiastiskt ljudideal med den senaste tekniken, och som så många andra mer avancerade bioförsteg kör med många entusiasters favoritsystem när det gäller kalibrering – Dirac Live.

Pris: 69 990 kronor

 

 

Anthem AVM70

Kanadensiska veteranerna Anthem har under många år producerat entusiastprodukter för såväl hifi- som flerkanalsentusiaster. Här har vi AVM 70 i den senaste förstegsserien, som presenterades 2020 och även består av toppmodellen AVM 90 som plussar på antalet kanaler 15.2 till 15.4, där de 4 subkanalerna är helt individuella, och levereras med skarpare DAC:ar (AKM) för ytterligare finess i ljudet. 


För kalibreringen använder man sin senaste version av ARC, Genesis, ett system som konkurrerar med de bästa när det gäller att få ordning på ljudet i biorummet.

Pris: ca 43 000 kronor

 

 

Trinnov Altitude

Franska Trinnov, som har ett förflutet på proffssidan, lyckades verkligen skapa någonting extra när man lanserade flerkanalsprocessorn Altitude32 år 2015. En maskin många anser vara den absolut mest kompetenta på marknaden när det gäller att hantera och spela flerkanalsljud i en riktigt avancerad hemmabio.

Tack vare sin mjukvarubaserade konstruktion kan Trinnov Altitude uppgraderas med nya versioner och funktioner utan att du behöver byta en mängd hårdvara, och här jobbar du lämpligen med en certifierad installatör.

Kalibrering görs med det utmärkta Trinnov Optimizer och det är förmodligen få, om ens någon, som kan smälla Trinnovs Altitude på fingrarna just nu.

Pris från ca 180 000kronor (Altitude 16)

 

 

 

McIntosh MX100

En riktigt slimmad modell för att vara en Mcintosh är MX100 (2 rackhöjder) för den som klarar sig utan företagets karaktäristiska VU-mätare och fullstora chassin. Gärna rackmonterad för att höras snarare än att synas. Här bjuds vi på 11.2 kanaler och de senaste ljudformaten inklusive stöd för Dolby Vision. Man har även skippat alla analoga ingångar till förmån för digitala för att spara plats och pengar då produkten är helt inriktad på hemmabio.

För kalibreringen svarar Audysseys MultEQ XT32 och du kan ladda på med 4 apparater in och en ut via hdmi. Och ja, den har även eARC för att få ner det högupplösta ljudet från din teve.

Svenskt pris är i skrivande stund oklart, men räkna med runt 5 000 amerikanska dollar plus frakt, tull, skatt och moms.

 

 

 

Bryston SP4

Är du kanske i första hand en musiklyssnare med smak för det goda och exklusivt udda, vad sägs om tjusiga Bryston och deras processor SP4? Här är entusiastnivån hög och man är kända för att ha tillförlitliga produkter, och kanske framför allt för att ta väl hand om sina kunder.

SP4 erbjuder 16 kanaler, 20-bands EQ per kanal och stöd för de senaste ljudformaten i ett minst sagt stabilt chassi och med komponenter av högsta kvalitet. SP4 levereras med balanserade anslutningar (XLR) för dina slutsteg. Föredrar du RCA-kontakter kan processorn beställas med ett sådant kort istället.

Har du tjock plånbok och är sugen på ett riktigt lyxigt försteg byggt som en stridsvagn så kan SP4 vara något för dig!

Pris ca 280 000 kronor

 

 

 

Lyngdorf MP-60 2.1

Peter Lyngdorf kan närmast liknas vid en skandinavisk legend i sammanhanget. Lyngdorf ligger bakom såväl butikskedjan Hifi-Klubben som ett antal egna och mycket välkonstruerade produkter inom hifi och hemmabio.

Det som sticker ut mest är förmodligen systemet för rumskalibrering som länge ansetts som en av marknadens bästa, RoomPerfect. Ett kalibreringssystem som i grunden utvecklats för hifi i två kanaler. Här finns det alltså även för oss som gillar hemmabio.

Av de 16 kanalerna använder du 12 i grunduppsättningen och adderar resterande 4 där du vill ha dem. Alla moderniteter ingår när det gäller ljudformat, kompetent bass management och stöd för till exempel Roon för dig som vill ha en bra grund för din strömmade musik.

Pris: ca 164 998 kronor

 

 

Datasat

Från Datasat kollar vi in 15-kanalaren (13.2) LS10, ett i proffssammanhang anrikt amerikanskt företag med rötterna i ljudformatet DTS och med fokus på biografer och riktigt avancerade biobyggen.

Mycket seriösare än så här blir det inte och LS10 erbjuder till exempel uppgraderingsbart videokort och 10-bands parametrisk EQ för varje kanal. Alla moderna ljudformat stöds naturligtvis och även här kalibrerar du systemet med hjälp av Dirac Live. Bioljud i absolut toppklass ingår naturligtvis.

Skulle du av någon anledning inte nöja dig här, då finns det en riktig supermaskin med extra allt för i runda slängar 270 000 kronor – Datasat RS20i!

Pris: ca 150 000 kronor 

 

 


 

 

Begagnat Då?

På gott och ont är begagnade hemmabioprylar i allmänhet ganska lågt värderade på andrahandsmarknaden. Ibland talar vi om i princip närmast symboliska summor, för till exempel en ett par-tre år gammal hemmabioreceiver i låg- och mellanklass.

Toppmodellerna klarar sig lite bättre men prisraset är högst kännbart även här.

Trist för första ägaren men­ finfint läge för begagnatköparen!

Men vad får man då för pengarna, och är det bortkastat att köpa en äldre modell av en processor?

Svaret är att det beror på. Det som tillkommit på de senare modellerna är i huvudsak bättre kapacitet vad gäller antalet kanaler och avkodning av dem. Vi får också fler nätverksfinesser i form av strömningsmöjligheter av såväl bild- som ljudtjänster. En annan viktig egenskap för många är kalibreringssystemen, där det mest populära just nu kommer från Dirac.

Men rent förstärkartekniskt, om vi tar komponenter för ljudkvalitet, strömförsörjning och så vidare, så händer det inte lika mycket mellan generationerna.

Det är alltså i hög grad upp till dig att värdera. Behöver du till exempel inte massor av kanaler och avkodning av alla 3D-ljudformat, och inte kommer att göra det inom överskådlig framtid -­ grattis, för dig är det prima fyndläge!

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår