Kontakten

Judder, vad är det?

Ett ständigt återkommande spörsmål är det här med Judder. Thomas Ytterberg förklarar hur det fungerar!

Vi fick en fråga från Johan, som fortfarande är högst aktuell:

Hej!

Varje gång jag läser era tester av nya teveapparater så tar ni upp problemet med 1080p/24. Detta är ju jättebra för man vill ju inte ha en teve som inte klarar Blu-ray.
Jag blir förvånad hur många tillverkare som verkar ha glömt bort att Blu-ray faktiskt är den standard de ska rätta sig efter. En mer konstigt är att olika modeller från samma tillverkare lyckas olika med denna uppgift. Ofta verkar det vara de som inte är i toppskiktet som klarar sig bäst.
Ni ger ju också höga betyg till apparater som har problem med detta, typ Panasonic VT20, Samsung C8750, LG LE850 med flera . Jag skulle gärna se en artikel där ni går igenom och förklarar hur ni kommer fram till resultaten med judder. Är det efter en specifik utsignalsinställning från Blu-ray spelaren som ni bedömer felet eller hur går det till. Man kan ju mata teven med en del olika signaler beroende på hur avancerad spelare man har.
Hoppas jag inte blev för långrandig nu men alla de teveapparater jag varit sugen på verkar fallera på Blu-ray.
Ha det bra!/Johan

SVAR:

Hej!

Det stämmer att många tevetillverkare tycks ”glömma” att 1080p/24 från Blu-ray är viktigt och att i princip alla filmer och teveserier spelas in med och anpassas för den frekvensen. Med i den mesta europeiska film- och teveproduktionen arbetar man med 25 Hz i stället vilket lätt kan återges i 50 Hz som är vår traditionella bildfrekvens. Varje bildruta från filmoriginalet återges då två gånger vilket väldigt sällan ger problem.

Material som spelas in med 24 Hz (allt från Nordamerika med andra ord) snabbas upp med 4 procent till 25 Hz för visning och dvd-utgivning i Europa. Det finns också material, oftast konserter, som spelas in i 30 Hz och material avsett direkt för teve som spelas in med 50 eller 60 Hz. Blu-ray behåller den ursprungliga filmfrekvensen med 24 bilder i sekunden.

”Judder” är den ryckighet som uppstår när 24 bildrutor omvandlas till 60 Hz. Eftersom 24 och 60 inte går jämnt upp återges varannan bildruta tre gånger och de visas därmed olika lång tid. Denna 2:3-repetition skapar en ryckighet i bilden som man lätt känner igen vid rörelser, särskilt panoreringar. Kadensen är bruten, ungefär som att hela tiden trampa snabbare med högerfoten på cykeln.

Vi gick igenom en hel del av problematiken runt detta för så länge sedan som nummer 6/2007 och det är planer på att ta upp det igen i kommande artiklar.

Hur jämför man effekten? Jo, man jämför med att köra 1080p/60 Hz ut ur spelaren – Playstation 3 i våra tester. Då får vi från början 2:3-repetition redan i spelaren. Bilden juddrar alltså innan den ens når teven. Sedan jämför vi med att köra 1080p/24 mot teven. Hur flyter bilden med 24 respektive 60 Hz? Är det ingen skillnad gör teven en egen 2:3-repetition och skapar judder på egen hand.

I praktiken varierar det enormt mycket. Internt arbetar teven med någon annan frekvens och det är inte alls säkert att det system som driver bildpanelen går jämnt upp med frekvensen på källmaterialet. Detta kan vara en orsak till att det så ofta misslyckas på teveapparater. En annan är att tillverkaren räknar med att teven ska köras med rörelsekompensation, interpolering av bildrutor, ”amatörkamera-effekten” och att man därför struntar i eller inte begriper att många vill se filmen i sin ursprungsform.

Med projektorer där det finns en tydligare inriktning mot filmtittande och där Blu-ray är den viktigaste bildkällan är det till exempel sällsynt att 1080p/24 juddrar. Målgruppen är mer kunnig och mer kräsen.

Vad gäller Panasonics plasma så ger de inget judder vid 1080p/24 men de har en annan gittermodulering vid 24 och 50 Hz som gör att bilden smetar märkligt i snabba rörelser. Samsung C8750 kan med rätt inställningar ge ett filmlikt bildflyt medan man hos LG LE850 får välja mellan judder eller en mild rörelsekompensation.

Att de ändå får höga betyg beror på att är riktigt bra teveapparater som gör det mesta väldigt bra. Ingen är dock i närheten av att vara perfekt eller helt felfri. Därför har ingen teve heller fått högsta betyg 10.

Vilka lyckas då bäst? Jo, Sharps- och Sonys teveapparater gör rätt med rätt inställningar. LG:s och Samsungs enklare modeller gör också rätt. LG:s plasmamodeller från 2010, utom den dyraste PK950, gör rätt. Dyrare Samsung gör nästan rätt med vissa inställningar. Panasonic gör rätt där plasmamodellerna i sig gör rätt men kan ge en märklig sidoeffekt. Philips apparater varierar oerhört från modell till modell.

Thomas Ytterberg

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår