Test Favoriter ur arkivet

Majestätiska högtalare med pondus

”Det låter helt enkelt skitbra och det var länge sedan vi lyssnade så här mycket, och länge, på ett par högtalare.”

 

Är du nyfiken på stora golvhögtalare, gärna halvaktiva, som fundament i hemmabion? Och varför inte av lite högre kvalitet? Häng med när vi kollar in de biffiga Paradigm Founder 120H!

För många är resan till en anläggning man är nöjd med i hög grad kopplad till högtalarna, och då särskilt de som ska agera i fronten av hemmabion. Lite beroende på vilken typ av rum och anläggning man har innebär det naturligtvis olika typer av högtalare.

En del vill ha en uppsättning LCR, det vill säga identiska högtalare för front- och centerkanalerna. Andra vill kanske bygga in dem i väggen eller ha helt fristående högtalare av lite mer, ska vi säga, klassisk modell.

Utbudet är minst sagt enormt och ett bra första steg är att bestämma sig för ett fabrikat, och om möjligt gärna modellserie, om man vill bygga ut till en ordentlig hemmabio med ljud i flera kanaler för korrekt klangmatchning. Men som sagt, många gånger är det bra att börja med fronthögtalarna som grund för att därefter komplettera med lämpliga medspelare.

 

Här syns tydligt hur högtalarupphängningen som frikopplar elementen från lådan fungerar. Den blå delen är själva frikopplingselementet, tillverkat i ett gummimaterial som omvandlar när nog 100 % av rörelseenergin till värme, inte helt olikt till exempel Sonic Designs fötter eller IsoAcoustics studioprodukter.

 

Aktiva basar

Modellen Founder 120H från Kanadensiska Paradigm är toppmodellen i den helt nyutvecklade Founder-serien, som innefattar såväl golv- som LCR-, center- och stativhögtalare. Perfekt för att plocka ihop en komplett flerkanalsuppsättning med andra ord.

Vi bjuds på en väldigt elegant design som helt klart känns såväl originell som effektiv i sitt enkla men smarta formspråk. Bygget är stabilt och tål att synas ordentligt. Kvaliteten är överlag på topp och vi gläds åt att man släpper den här typen av högtalare, både rent konstruktionsmässigt, men även tekniskt.

Sen är de förbaskat snygga också. Det här är möbler som passar in i såväl det eleganta vardagsrummet som i en prydlig hemmabio.

Det handlar alltså om en halvaktiv golvhögtalare där baselementen drivs av slutsteg på 1000 watt i vardera högtalaren, vilket avlastar din huvudförstärkare en hel del. Tack vare det kan man experimentera med allt från roliga rörförstärkare till högupplöst finelektronik för mellan- och diskantregister, vilket ger fina möjligheter att få ett riktigt personligt ljud utefter sin egen smak och önskemål.

 

Kolla in magneten på diskanten, en av de största vi sett någonsin! Notera också att mellanregistret sitter i en egen sluten låda (tillsammans med diskanten som dock inte är ventilerad in i lådan), och att nästan hela lådans volym alltså är en baslåda! Portningen av baslådan, nedåt, gillar vi sedan gammalt då den är helt okänslig för hur du placerar högtalaren, och med så här många internstag är hela konstruktionen dessutom stum som få.

 

Bestyckningen totalt är fem element, varav tre 8-tums basar med membran av kolfiber och en ny kantupphängning kallad ART (Active Ridge Technology) som ska ha längre livslängd samt öka verkningsgraden med 3dB jämfört med motsvarande i mer normal utformning.

1-tumsdiskanten har keramisk beläggning på en bas av aluminium och magnesium och får hjälp till rätt fas av en spridningslins kallad PPA som också ska se till att allt ljud från högtalaren och dess element når lyssnaren exakt samtidigt. Mellanregistret på 6 tum har en kon av aluminium och magnesium, som även den får stöd av en PPA-spridningslins (Perforated Phase Aligning), backad av en 2-tums talspole.

Högtalarna bjuder överlag på en hel del ingenjörstekniska detaljer, till exempel något man kallar Shock-Mount, vilket är en typ av elastisk upphängning som mekaniskt kopplar bort elementen (bas/mellanregister) från baffeln samt ett nyutvecklat delningsfilter man är mycket stolta över.

Högtalarlådan är internt indelad i flera sektioner med seriös stagning och en basport spelandes neråt i botten av lådan. Här hittar vi också de fräcka utriggarna som gör att högtalaren står riktigt stabilt, utan vältrisk, på justerbara fötter med viss frikoppling från underlaget med samma princip som bas- och mellanregister-elementen.

Högtalarkontakterna medger bi-ampning.

 

De Rhodiumpläterade högtalarkontakterna är minst sagt rejäla, och även blecket mellan diskant- och mellanregisterkontakterna är avsevärt stadigare än vi är vana vid, och tack vare de dubbla kontaktparen kan du alltså bi-ampa den passiva delen av Fouder 120H, vilket i så fall gör den till en totalt sett tri-ampad högtalare.

 

 

Vi packar upp

Med högtalarna uppackade ur kartongerna och fötterna monterade är det dags att koppla in. Vi har flera olika apparater att testa med men vi kör i huvudsak med för- och slutsteg från AVM kopplade med kablar från Supra och Transparent. Bilden visas på en LG OLED i mellanklass och källa är vår trotjänare Oppo 203 samt Tidal Hifi via streaming i försteget.

 

Sprängskisser är sjukt tufft tycker vi, och här syns flera nycklar i konstruktionen: De speciella gallren till diskant och mellanregister, ”Shock mount”-gummin och den jättelånga talspolen på basarna.

 

 

Vi har markeringar i golvet som vi brukar utgå från när högtalare ska placeras och det är också så vi börjar lyssningstesterna. Dock drar vi igång skvalmusik som får stå och gå en dryg vecka där redaktionens medlemmar med jämna mellanrum slår sig ner i fåtöljen för att njuta av en kopp kaffe och lyssna en stund.

Sedan blir det dags för lite mer ordentlig lyssning, och vi ska testa att köra dem som de är och prova att kalibrera högtalarna för att kolla hur mycket bättre, eller sämre, ljudet blir.

 

Så här ser det ut nu när vi mätt in högtalarna i lyssningsrummet, och vill man köra det hela lite enkelt är det bara att klicka ”Upload to your device”.

 

Kalibrera ordentligt

Högtalarna kalibreras med fördel med hjälp av det medföljande kalibreringssystemet ARC (Anthem Room Correction). Du behöver plocka fram en dator, lämpligen en bärbar sådan, att koppla in mikrofonen och den ena högtalaren till. Ett ordentligt stativ för micken ligger också med i kartongen.

Med programvaran installerad och respektive högtalare parad och ”med i mätsystemet” kör du till att börja med lämpligen en mätning på 5 punkter runt din tilltänkta huvudposition. Vill du ha ännu mer precision på mätningarna av ditt rum så kör du 10 positioner.

Vi testade med ett antal olika mätningar och positioner på mikrofonen, då vi efter första vändan (en lite slarvig sådan) fick ett ganska dåligt resultat. Det lät som om högtalarna tröttnat och tappat spänsten, och nästan spelade ut varandra som om de var ur fas.

Med lite mer rutin och testande så fick vi snart ett väldigt bra resultat med en tajt och otroligt snyggt integrerad bas som verkligen spelade följsamt och med finfin pondus.

Det som kalibreras är frekvenser upp till 300 Hz, så det är alltså bara basresponsen som justeras, inte dynamiken eller ljudet i övrigt. Men som vanligt gäller det att ge sin anläggning så goda förutsättningar som möjligt redan från början, så vårt tips är att ta sig tid och lyssna några dagar i lugn och ro, och under tiden flytta och vrida lite på högtalarna tills det låter så bra som möjligt. Därefter börjar du kalibrera. Det är inte svårt, men att vara noggrann lönar sig.

 

Vill man joxa runt och ställa in det hela lite mer efter egen smak går det bra, bara att gå loss i ”Pro”-läget. Varning: Ge fan i att ändra ”High frequency extension” – det finns inget att vinna på den kontrollen här.

 

 

Snygg rakt ur lådan

Vi körde som sagt högtalarna dygnet runt under kontorstid och alla som satte sig och lyssnade hade en åsikt om vad man fick uppleva. Rakt ur lådan spelar Founder 120H med en härligt bred ljudbild med otroligt fina detaljer som sitter knivskarpt där det händer, både i konturer och plats. En härlig upplevelse. Det här är precision utan att bli det minsta analytisk.

Återgivningen har en auktoritär tyngd rakt igenom med ljuvlig bas uppbackad av välbalanserat mellanregister och diskant. Transparensen är utpräglad och nyanserna många. Det är trevligt att serveras ett ljud på den här nivån utan att diskanten gapar dig i ansiktet, att mellanregistret är för hårt eller att basen helt enkelt är för menlös och tråkig.

Här är det genomgående riktigt bra balanserat. Det låter helt enkelt skitbra och det var länge sedan vi lyssnade så här mycket, och länge, på ett par högtalare.

Efter lite experimenterande med kalibreringssystemet ARC får vi också till det riktigt bra med en bas som stramas åt en aning men samtidigt blir än mer följsam och behagligt kontrollerad.

 

ARC kan visa massor av info, eller så döljer man allt utom det viktigaste: Kurva före justering (röd), ARC-justeringen (grön) och kurvan efter justering (blekrosa).

 

Filmljud blir tack vare det extremt välputsade och generösa lyssningsfönstret väldigt underhållande där Founder 120H hanterar såväl dialog som händelser med finfin precision. Här kan man faktiskt diskutera om det verkligen behövs en centerkanal då allt levereras så tydligt och rent.

De gör sig kanon både med och utan dsp via ARC, så vårt stalltips är att lyssna dig fram till vilket du föredrar. Möjligheterna till mer personligt ljud finns alltså och det ger Founder 120H en ytterligare dimension när det kommer till ägande både nu och imorgon.

 

Slutsatser

Vi kan så här i slutet av testet av Paradigm Founder 120H glatt konstatera att det här är en prima högtalare som snabbt blivit en favorit här på redaktionen. Vi bjuds på massor av spelglädje i elegant förmedling som är lätt att trivas med i tjusig förpackning, och att det finns gott om modeller för de övriga kanalerna gör de här till en klar rekommendation till de som uppskattar dess egenskaper och trivs i prisklassen.

 

 

3 snabba

Skitsnygga

Mäktig lyssningsupplevelse

Hög byggkvalitet

 

 

 

PARADIGM FOUNDER 120H

Vad: 3-vägs golvhögtalare, aktiva basar

Känslighet: 95 dB

Slutsteg: 1 000 watt, dsp

Vikt: 41,7 kg

Storlek: 354 x 1153 x 441 mm

Pris:               110 000 kr/par

Info:               www.paradigm.com, ez.hifi-agenten.se

 

Annons:

Founder 120H har fem element, men det är ändå en strikt trevägskonstruktion: alla basar spelar inom samma frekvensområde (20–300 Hz). Ja, förutsatt att du inte varit inne och härjat i ARC-mjukvaran och sänkt lågpassdelningen till basarna förstås. Och som ett tips: Ändra inte delningen! Varför man kan göra det är för oss obegripligt, eftersom högpassdelningen till mellanregistret är fast vid 300 Hz, så sänker du den aktiva delens delning får du ofrånkomligen ett hål i det nedre mellanregistret, vilket kommer att få röster att låter tunna och skittrista.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår