Test

Förstärkare för mer än TV-ljud

Här har vi ett alternativ för dig som vill ha en kompetent och TV-vänlig stereoförstärkare med bra funktioner till vettigt pris.

Annons:

FÖRSTÄRKARE FÖR MER ÄN TV-LJUD

Glädjande nog rullar det in allt fler ljudprodukter utrustade med ARC. Alltså produkter som smidigt plockar ner ljudet från din TV via hdmi och skickar ut till lämpliga förstärkare och högtalare. 

Franska Advance Acoustic har under ett antal år erbjudit bland annat förstärkare och slutsteg med goda prestanda till högst attraktiva priser. Vi har testat ett flertal av dem och genomgående har de levererat riktigt bra.

Ett av Advances kännetecken är den karaktäristiska designen, gärna med belysta VU-mätare och ibland med glödande rör, som gör dem fina i hyllan för dem som uppskattar den typen av framtoning. Jag gör det absolut och ser det som väldigt positivt att ha en så pass bra och tydlig märkesprofil, som dessutom är riktigt läcker.

Chassit är stabilt och välbyggt, och finishen klarar även en mer närgången tillsyn. Formgivningen är sparsmakad och ren med en display, volymratt som dubblerar som funktionsväljare och uttag för usb och ett par hörlurar. Prydligt.

Baksidan är desto vildare jämfört med fronten. Här finns flera analoga och digitala anslutningar parat med hdmi ARC och även kontakter för en skivspelare och subwoofer samt pre-out om du vill hänga på ett separat slutsteg. Vi saknar inget här egentligen, utan de flesta kan hänga på det de har i hyllan om så önskas.

 

No nonsense

Nåväl, maskinen vi ska kika på här ser ut som Advance brukar även om den saknar just glödande rör och belysta VU-mätare. Här är det stram design med ett mer minimalistiskt uttryck som gäller. Beteckningen är Playstream A1 och är instegsmodellen i en serie tvåkanalsförstärkare med ARC och goda anslutningsmöjligheter för den som vill hänga på lite mer kringutrustning.

Fokus för oss ligger dock på TV-ljudet via hdmi och strömmad musik. Här hanterar A1 de flesta tjänster såsom Tidal, Spotify och så vidare. Du kör den med fördel via en app som är snarlik den som till exempel Blusound-produkter använder sig av. Genomtänkt och stabil att jobba med.

Rent konstruktionsmässigt handlar det i grund och botten om en traditionell klass A/B-förstärkare som försetts med ordentlig nätdel (se mätning). Något som vi trevligt nog sett ett flertal gånger tidigare hos företagets produkter.

 

Den prydliga baksidan på Advance Acoustic Playstream A1 bjuder på en rejäl laddning anslutningar, såväl digitala som analoga plus skivspelare (MM) som trevlig bonus. Vill du byta karaktär på ljudet, eller kanske ha mer pulver, finns lågnivåutgångar för externt slutsteg. Maskinen saknar bildväxel – hdmi-kontakten är enbart för ljud.

 

Koll på läget

A1:an har stått på mer eller mindre dygnet runt ett par veckor och skvalat Radio Paradise (bra ljudkvalitet) via internetradio och poppat massor av musik via Tidal, och det spelar på riktigt bra.

Visst, vi saknar lite luft och transparens i toppen och vi hade inte tackat nej till stabilare tyngd i botten, men som helhet låter det balanserat för denna budget avseende komponentval och så vidare. Inget sticker ut utan det tuffar på odramatiskt med tydlig kanalseparation och fin koll på stereobilden, och ljudmässigt är det lättlyssnat och faktiskt riktigt trevligt.

Vi har utsatt Playstream A1 för ett antal olika uppsättningar högtalare, från våra små B&W PM1 till Perlistens fläskigaste golvare S7t utan några egentliga problem. Det spelar på och funkar riktigt bra för musiklyssning och framför allt för att toppa tv-ljudet. Förstärkaren har bra med kraftresurser och det låter överlag prydligt med en ganska lugn spelstil i ett hyfsat neutralt tonläge. Inget muskedunder kanske, men inte heller någon gaphals utan koll på de övre registren.

 

Sammanfattningar

Advance Acoustic Playstream A1 följer tydligt företagets inslagna profil med effektiva apparater och vettiga funktioner. Här är det alltså hdmi ARC som är det som lockar lite extra då det medger en väldigt smidig integrering med en modern tv.

Men det stannar alltså inte där – vill man även ha en lite mer traditionell stereo är Playstream A1 klart intressant. Tillsätt bara ett par lämpliga högtalare, och helst en subwoofer, så är det klart.

Tack vare bland annat Bluetooth (tillbehör) och de inbyggda strömningstjänsterna är det en maskin som är lätt att använda för alla i hushållet för att få lite härlig musik att luta sig tillbaka till, eller toppa filmkvällen med den extra dimension du får via ett par mer ordentliga högtalare. Särskilt jämfört med tv-apparaternas bleka prestanda på den fronten. Det är du värd!

 

ADVANCE ACOUSTIC PLAYSTREAM A1

Vad: stereoförstärkare med ARC

Angiven effekt: 2 x 52W, 6 ohm

Ingångar digitala: hdmi ARC, 2 x optisk, koax, Ethernet

Ingångar analoga: phono (MM), 3 x rca (stereo)

Utgångar: pre out, subwoofer, hörlur (6,3 mm)

Bluetooth: Ja (tillbehör)

Wifi: Ja

Storlek: 430 x 370 x 110 mm

Vikt: 7 kg

Pris: ca 8 000 kronor

Info: advance-acoustic.com

Betyg 7

Annons:

Mats Meyer-Lie

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår