Test Hemmabio #6 2022

LG OLED 42-tummare - Liten godbit

LG:s minsta OLED fyller gapet för dig som vill ha högsta möjliga bildkvalitet i det lilla formatet.

 

LG är nu inne på sitt nionde år med OLED, och har följt trenden med allt större storlekar. Koreanen går däremot mot strömmen och ger inte upp på det som idag räknas som en liten TV. Nyheten för i år är 42-tummaren som är under metern bred. Du kan förvänta dig allt du föreställer dig LG:s OLED i fråga om bildkvalitet och funktioner, med skillnaden att det nu finns i näpna 42 tum.

Vi kan än en gång konstatera att LG lyckas med en modell som håller toppklassnivå. Styrkan hos OLED handlar om kontrastförhållandet, särskilt filmtittande och HDR som befinner sig på en kvalitetsnivå du inte kan finna idag hos andra icke-OLED-modeller i samma storlek. Är du i ett läge där 42 tum är tillräckligt stort för dig? Då finns det egentligen inget som är i närheten lika bra på TV-marknaden. Toppkvalitet i 42 tum är poängen!

Andra TV-apparater i jämförbar storlek, typiskt då 43-tummare, är som regel märkbart sämre än samma modell i 50 och 55-tum. Förutom andra OLED-modeller i 48 tum handlar TV-utbudet under 55 tum nästan uteslutande om enklare LCD-modeller i basklass. Dessa ger relativt klen ljusstyrka, särskilt vid HDR, saknar kontrastomfånget, ger ett sämre reflexfilter, får sämre bild i vinkel och har inte samma funktionsutbud. Köper du en 43-tums LCD idag är den alltså billig men har väldigt lite som matchar kvaliteten LG 42C2 erbjuder.

 

 

Kvalitet kostar

Allt är inte bättre för att det blir mindre. Kvalitet kostar också och prisskillnaden står inte i proportion till storleken. Just nu i maj är 42C2 en ganska dyr modell, det skiljer endast en eller två tusenlappen mot en 48-tums C2. Jämfört med ovan nämnda enkla LCD-43-tummare kostar 42C2 uppemot det tredubbla.

På flera sätt är 42-tummaren även något sämre än LG:s 48-tums OLED eftersom minstingen är något ljussvagare. 42C2 använder också fulare stativfötter snarare än ett stativ. Fast det är också där skillnaderna stannar. Bildkvaliteten är annars fullt jämförbar, där den något lägre ljusstyrkan framträder först vid HDR. Talar vi ljusstyrka tillräckligt för ett vardagsrum i mysbelysning är det ingen praktisk skillnad.

Det ska också nämnas att flera tillverkare likt Sony och Panasonic även kommer med modeller med 42 tum OLED-panel senare under 2022. Vi hoppas på att återkomma och se hur de står sig mot 42C2!

 

Den äldre panelen i dagsläget

OLED C2-modellen har för 2022 lite ny utformning. Borta är kontakterna som är riktade rakt bakåt. Hela baksidan är mörkgrå och lite robustare byggd än förr. Stativet är två enkla plastfötter som nästan verkar utskrivna med 3D-skrivare. De fungerar och är samtidigt diskreta och robusta. Fast det känns lite snopet med plastfötter med tanke på prisnivån.

Nu är det kanske ett extra bra exemplar som skickas från LG:s testpool avsedd för media. I alla fall inga synbara problem med avvikande och ojämn panel. Exemplaret verkar ha en panel av något äldre snitt, och den har inte den modernare och ljusstarkare Evo-panelen. Tänkbart att framtida exemplar får en Evo-panel, likt hur C1-modellen under det gångna året med tiden fick Evo-panelen. Tyvärr har Evo-panelerna där visat synliga variationer i kvalitet med en karaktäristisk skiftning mot rosa och rött från sidan.

 

Samma reflexfilter men enklare stativ

Reflexfiltret är det vanliga OLED-filtret som är både högblankt för bästa kontrastförhållande och samtidigt dämpar rummet väldigt väl. Det är först med direkta reflexer från fönster den blanka karaktären märks. Med en mindre panel är det också mindre av rummet som kommer att reflekteras.

De inbyggda högtalarna är mycket bra relativt andra och enklare TV-apparater i samma storlek. Tydligt och klart ljud för röster och atmosfärsljud. Däremot inte riktigt lika fylligt som hos 48-tummaren som också har det ljudriktande stativet.

Bluetooth kan fortfarande inte stängas av, och under testet fick jag flera gånger upp en ruta om att neka samt blocka mina grannars mobiltelefoner att ansluta mot TV:n. Rätt störigt att få upp en parkopplingsfråga mitt i filmen. LG behöver en bättre lösning för hur de hanterar Bluetooth.

 

En kort stund på skrivbordet

Vi har även utnyttjat storleken och kört 42C2 som en datorskärm, både för arbete och för spelande. Texten du läser är skriven på 42C2. Just spelande i alla former är en utmärkt upplevelse med kontrasten och skärpan i rörelser. Vi mäter dock högre latens än väntat med 42C2 vilket kan bero på att mjukvaran inte är tillräckligt färdig. Mer detaljer i avsnittet som beskriver spelinställningarna.

VRR-funktionen för bättre flyt fungerar verkligen bra med VRR-kompatibla spel men kan ge lite fluktuerande svärta. Detta problem har hängt med från äldre LG OLED-modeller. Syns mest i statiska mörka delar i spelen och sällan i spelen i sig. HDR-spelande är annars makalöst trevligt!

Som mer renodlad datorskärm kräver 42C2 lite mer förnuft och är inte helt klockren på grund av att OLED-panelerna använder en annorlunda pixelstruktur med en vit subpixel. Detta påverkar något hur text och grafik likt en slags skärpefunktion du inte blir av med. OLED-panelen dimmar också ned gradvis vid statisk grafik, likt när jag skriver den här texten.

Man kan lätt få tag på 4K-bildskärmar i 40–43 tum som utan automatisk sänkning av ljusstyrkan fixar Excel och MS Office för betydligt mildare priser än 42C2. Dessa är dock hopplöst sämre när det kommer till spelande och HDR.

 

Gör vad en OLED ska göra!

Allt som allt kring LG 42C2 finns inget konkret att klaga på. Det är sig likt från vad vi är vana med LG:s OLED. Saker och ting beter sig som väntat, vilket inkluderar möjligheten till toppklassig bildkvalitet på 42 tum.

Slutsatsen är att en 42-tums OLED är återupprepning vad vi tidigare skrivit om LG:s OLED-modeller. Inte den allra sista procenten färgprecisionen där Sony och Panasonic brukar bråka om förstaplatsen. Samtidigt kan man inte säga att LG är ”sämre” i någon egentlig mening. Oavsett vad fungerar filmer, tv-tittande och spelande alldeles utmärkt.

Enda frågetecknet just nu kring OLED 42C2 är prisnivån. Men där vet vi att priserna i maj och juni ganska snabbt ändras mot hösten. Nu gillar jag inte att spekulera om priser. Men om mönstren upprepas från tidigare år – och ifall världsläget tillåter – tror jag att priset landar närmare 10 000 kronor till höstens rea.

 

Fakta LG OLED 42C2

Mått (BxHxD): 932 × 577 (535) × 170 (40) mm, 9 kg

Paneltyp: OLED, 3 840×2 160 pixlar

Operativsystem: WebOS

HDMI-anslutningar: 4 (48 Gbps)

Latens: 20–40 ms i spelläge, 80 ms utanför

Funktioner: Dolby Vision, Bluetooth

Pris: ca 15 500 kronor (maj 2022)

Info: www.lg.com/se

 

Betyg: 8 av 10, Toppklass

 

Fördelar

Utmärkt bild

 

Nackdelar

Storleken nedgraderar något

 

SUMMA

Toppklass i litet format

 

Utförliga inställningsförslag och förklaringar kring dessa, med bilder, hittar du i HemmaBio 6/2022 som kan beställas HÄR!

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår