Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #12 2020

Stor bild, hög volym och nära till en kall öl

”Huset som jag fastnade för hade en källare med den typen av garage som man kör ned i från gatan.”

Av Thomas Nilsson  Foto: Angelicka

 

När Fredrik med familj flyttade söderut och köpte hus gick också drömmen om att bygga en egen bio i uppfyllelse. Ett gammalt garage har blivit en trivsam biogrotta med mäktigt ljud och stor bild.

Filmintresset har funnits länge hos Fredrik.

– Jag började samla VHS redan i tidiga tonåren, berättar han.

– När jag började samla på film var det mest skräck och speciellt zombiefilmer. Nu när jag ser film, så föredrar jag ”feta filmer” – action, scifi och thrillers. Visst trillar det in en och annan skräck- och zombierulle, men på senare år har jag blivit så jävla rädd för dem, skrattar han.

Han beskriver sig som överlag väldigt tekniskt intresserad.

– Jag har jobbat som DJ och hållit på mycket med ljud under många år. Byggt egna högtalare och skapat ljuseffekter. Jag gillar att testa mig fram till saker.

Fredrik fick sin första surroundförstärkare när han var 14 år.

– Förstärkaren hade separat cd-spelare (som jag fortfarande kvar) och radio med en 5.0 högtalaruppsättning. Det var Pioneer rakt igenom och det har fortsatt så. Något senare köpte jag min första dvd-spelare (Pioneer DV-525) som jag också fortfarande har kvar. Anledningen till det är att är den är regionsfri och för att jag började samla på dvd-filmer i samband med att jag köpte den och importerade en del från USA. Jag har kvar alla de där filmerna och om jag av någon anledning skulle få för mig att slänga in en dvd, så spelar denna allt.

 

Den tjusiga nerfarten till garaget, det är här det händer!

 

Bara att börja om från början

Med åren har uppdateringarna av tekniken fortsatt. Pioneer har fått hänga med, även om Fredrik även har plockat in andra märken.

– Bland annat ett par Dali-högtalare och en Jamo-sub.

Efter studier i Piteå flyttade han till Stockholm och fick allt stulet.

–  Då var det bara att börja om från början. Jag köpte ännu en ny Pioneer-förstärkare och en ny dvd-spelare. Frontarna var från Jamo och resterande högtalare var lite blandade. Då köpte jag också min första platteve från Panasonic. Detta var 2009. De här sakerna behöll jag fram till 2013 då jag köpte stora delar av min nuvarande utrustning och en Panasonic VT-30 som fortfarande sitter på väggen i vardagsrummet.

 

Den före detta nerfarten till garaget fick Fredrik mura igen.

 

Familjen styr söderut

Drömmen om att få bygga en riktig bio har Fredrik också burit på länge.

– Ända sedan jag satt i mitt pojkrum med en 21-tums tjockteve och fem högtalare som inte var centrerade någonstans på grund av rummets storlek.

Efter nio år i Stockholm valde Fredrik med familj att styra kosan söderut, till Fredriks hemtrakter Kristianstad. När husletandet drog igång vaknade också drömmen om biobygget igen.

– Vi flyttade hit 2016 och nu bor jag och min fru här med två barn på 3 och 7 år, en hund, två katter, sex duvor, fem höns och ett gäng vaktlar. Vi bor i ett tvåplanshus med källare från 1946. När vi letade hus letade vi efter ett med källare för att kunna bygga en bio i. Huset som jag fastnade för hade en källare med den typen av garage som man kör ned i från gatan. Jag kände att det var ett lagom stort utrymme (20 kvadrat) och eftersom det var helt tomt var det bara börja bygga från scratch.

 

Nu har arbetet med att isolera påbörjats och man ser för sista gången insidan innan nerfarten murades igen.

 

Två år innan bygget kom igång

Kriterierna för hur en bra bio ska se ut var enkla för Fredrik.

– Det ska vara stor bild och hög volym. Man ska sitta skönt och ha nära till en kall öl. Inredningsmässigt gillar jag att ha filmboxar och annat filmrelaterat synligt på olika ställen i bion. Man ska se att man kommer in i en bio hos en väldigt filmintresserad kille.

Fredrik hade tidigt också ganska klart för sig hur själva rummet skulle se ut, åtminstone på ett ungefär.

 

 

– Jag ritade för hand upp en skalenlig ritning på rummets storlek och det är nog det enda jag skrev ner som planering. Resten ”byggde” jag kontinuerligt i mitt huvud. Jag var ute och sprang mycket på den tiden och det var under de löprundorna som jag planerade nästa steg i byggnationen. Mot slutet kollade jag runt på minhembio.com för lite inspiration, men höll mig ändå till mina egna ursprungsplaner.

Det kom dock att dröja två år innan biobygget drog igång.

– Min fru sa redan innan vi flyttade in att jag inte fick koppla upp min hemmabio i vardagsrummet. Men jag fick koppla upp min vinylspelare med ett par mindre högtalare och förstärkare från Hifi-klubben. Så hemmabioprylarna fick ligga nerpackade i sina kartonger tills jag blev klar med bygget. Det första jag köpte var en heltäckningsmatta som var på rea. Detta ett år innan jag påbörjade byggandet.

 

 

Första problemet dyker upp
Bion skulle alltså byggas i ett gammalt garage.

– Det var helt i betong med en trefaskabel indragen till rummet. Jag hade aldrig tidigare byggt i en källare – faktum är att jag överhuvudtaget inte byggt så mycket alls. Men jag besökte olika bygghandlare, snackade material och fick även tips från folk med byggerfarenhet. På Byggahus-appen fick jag också diverse tips.

Därefter var det bara att sätta igång.

– Jag började med att slå av säkringarna och slet ut all gammal el och allt annat som satt på väggarna. Därefter reglade jag upp hela rummet med stålreglar. Det tog sin lilla tid och jag fick passa på när det fanns lite tid över. Det fanns lite annat i huset också som behövde renoveras, plus att vi hade två barn som krävde sitt.

Fredrik drog all el i flexrör och delade redan där upp de tre faserna till ljud, ljus och övrig el.

– Utan att så klart koppla in själva elen, jag drog bara kablarna på plats. Jag bytte sedan ut värmerören och förberedde det för ett element.

Det var också här Fredriks första problem dök upp.

 

 

Problematisk kabeldragning

– Jag ville ha elen inkopplad och klar innan jag började sätta upp väggarna och veta att allt låg rätt. Jag har en kompis som är elektriker, men vi hittade aldrig någon tid som passade. Jag ringde också runt till olika elektriker, men de var inte särskilt intresserade eftersom jag själv dragit kablarna som fortfarande låg fullt synliga.

Till slut fick Fredrik tag på en elektriker som kom och tittade och tyckte allt såg bra ut.

– Jag behövde bara installera en inspektionslucka på två ställen. Då hade biobygget stått nästan helt stilla i ett par månader. Medan jag väntade på en elektriker inhandlades kablar till högtalarna som också drogs i flexrör fram till en apparatdosa som monterades i stålreglarna. Här uppstod ett annat problem.

– De längsta högtalarkablarna blev för långa för att dra igenom när röret satt på plats och fastnade hela tiden. Jag fick dra ut rören på gräsmattan och lägga dem rakt och därefter dra igenom kablarna med en dragfjäder. Det innebär att jag aldrig kommer kunna dra ut dem igen om jag skulle vilja byta till nya kablar. Men det kändes ändå skönt att ha dem liggande i rör. När all kabeldragning var klar kunde Fredrik börja att isolera och sätta upp väggarna.

– Här sattes humidboard-gipsskivor närmast de gamla väggarna där jag lämnat en luftspalt på 200 mm. Jag placerade dessa innerst eftersom det alltid finns en viss fukt i alla källare och just det här materialet inte kan mögla.

Fredrik satte sedan konstruktions-plywood utanpå det.

– I varje skiva sågade jag ett hål, vartannat uppe och vartannat nere, för att sedan sätta in ventilationsgaller.

 

Basshakers inhandlades strax efter att biorummet var färdigbyggt. Ett väldigt bra komplement om man gillar att få till det där lilla extra, tycker Fredrik.

 

Dags att mura för första gången

I nästa steg blev det spackling och målning.

– Jag hade först tänkt mig en grå ton på väggarna, men då föreslog min fru istället petroleumblått och det nappade jag på. Jag köpte allt på en gång och började måla utan att ha provmålat först. Jag blev väldigt nöjd med den färgen och fick bra hjälp i butiken med hur matt nyans jag skulle ha för att slippa reflektioner.

Eftersom Fredrik byggde om ett gammalt garage fanns det stora dörrar i ena änden som måste hanteras.

– Jag hade tänkt vänta med att mura igen dessa, men märkte att när det regnade mycket så rann det in vatten, plus att de var ju inte direkt isolerade så det hade blivit kallt på vintern.

Dörrarna plockades bort och Fredrik fick för första gången i sitt liv mura.

– Det var kul och lärorikt och blev faktiskt bra.

Därefter blev det dags för taksättning.

– Där fick jag tag på ett akustiktak i gips genom en kompis. Jag satte upp stålreglar i taket och skruvade sedan taket på plats. Som tur är så är det inte särskilt högt i tak (1900 mm) så jag hade inga problem att montera själv och samtidigt dra el för spottarna i taket.

Efter lite målning på väggar och tak kom elektrikern på nytt besök och kopplade ihop all el, satte in vägguttag och monterade downlight-spottar i taket.

 

Jobbet börjar bli klart. Mattan är på plats, elementet och målningen börjar också bli färdigt och el är framdragen för spottarna i taket.

 

Tips från mattaffären

En bio behöver förstås ett podium, så det byggde Fredrik också till den bakre soffraden.

– Här fick jag faktiskt ett tips på minhembio som jag gick på och det blev riktigt bra. Därefter skulle heltäckningsmattan in. Den bestod av två rullar som var fyra meter långa.

– Jag fick hjälp av min fru att rulla ut mattan och få till det snyggt. Jag var lite nervös över detta, eftersom mattan legat på vinden i garaget i nästan två år och jag vet att vi haft besök av möss i garaget. Men den såg precis ut som när jag rullade ihop den.

Fredrik hade dock räknat lite fel, så han fick väldigt mycket matta över.

– Men den gick ändå åt på andra ställen i huset. Jag fäste inte mattan i golvet mer än på några skarvar med mattejp. Jag fick tips av mattaffären att inte limma fast den för då skulle det räknas som en fast installation och om någonting skulle hända skulle försäkringsbolaget kunna neka ersättning.

 

 

Engelskt google  – fynd

När grovjobbet var klart var det dags för inredningen.

– Jag monterade hyllsystem från Ikea och kunde äntligen börja koppla in allt och ställa filmsamlingen på plats. En av detaljerna som jag blev väldigt nöjd med är där sladdarna till högtalarna kommer ut ur väggarna. Jag visste tidigt vad det var jag ville ha där, men kunde inte komma på vad de hette. Efter mycket googlande hittade jag dem i England. Det är en metallplatta som har ”borststrån” i mitten där man kan släppa igenom kablarna.

Sökandet efter rätt projektor tog lite tid.

– Jag letade länge efter vilken jag skulle ha. Jag fick lite tips på Hifi-klubben och läste lite recensioner. Jag kunde banta ned listan till två alternativ och kring jul hittade jag en av projektorerna till bra pris på Netonet. Jag placerade den tillsammans med filmerna i det bakre rummet, borrade ett hål i väggen och skjuter filmen genom gluggen. Jag var lite orolig att väggen skulle vara för tjock, men funkade bra direkt.

Fredrik köpte ett gäng ”Ir-ögon” som sitter på projektorn, förstärkaren och Blu-rayspelaren. Mottagaren är placerad på undersidan av den ena surroundhögtalaren.

 

 

Maxstorlek på filmduken

Fredrik använde sig av Hifi-klubbens installationsskiva för att finjustera bilden.

– Nästan samtidigt hittade jag en begagnad projektorduk i närheten där vi bor. Jag funderade länge kring vilken storlek jag skulle ha på duken. Jag skrev på något forum hur långt ifrån jag satt och folk snackade om vilken storlek man skulle ha, grundat på avståndet medan andra sa”ta så stor duk du kan.” Jag gick på det sistnämnda och mätte fram och tillbaka för att maxa duken. Men på grund av takhöjden och att jag ville få plats med subbarna under duken och högtalarna bredvid duken, så blev maxstorleken 104 tum.

Han ville också få plats med en hylla under på mitten för centern och lite filmprylar.

– Jag ställde in ett hyllsystem från Ikea där också, men fick såga till för att den skulle få plats.

Med allt på plats kunde Fredrik efter ganska exakt två års byggande njuta av biografen.

– Jag har också märkt att när man kollar på film där nere, så går tiden så snabbt. Det innebär att jag verkligen lyckats för när man sitter därnere finns det inget som stör, utan det är fullt fokus på filmen.

 

 

Klappat och klart för filmfest
Fredrik räknar med att det tog 160 timmar att färdigställa biorummet fram till den första tittningen.

– Efter det har jag så klart gjort vissa små justeringar. Om man räknar vad det hela kostade, från byggstarten tills jag var klar, så landar det på drygt 60 000 kronor. Räknar man in hårdvaran som jag köpte 2013 landar vi på en bit över 100 000 kronor totalt.

Några uppdateringar är inte aktuella för tillfället.

– Jag känner mig faktiskt rätt nöjd. Visst, det hade varit trevligt med Atmos och 4K, men det är en alldeles för dyr uppdatering för mig just nu. Mitt nästa inköp är nog en till Klipsch subwoofer.

 

 

Fredriks 3 bästa tips

 Låt det ta tid.

Om du kan, separera teknik och film från biosalongen.

Maxa skärmstorleken.

 

 

3 FAVORITFILMER
Jurassic Park

Sällskapsresan

Hotet från underjorden

 

Hårda fakta:

Bakhögtalare: Canton Chrono 501.2

Blu-rayspelare: Pioneer BDP-LX55

Buttkicker: Zachry Basspump 2 och CSW-55 slutsteg

Cd-spelare: Pioneer PD-S505

Centerhögtalare: Canton Chrono 505.2

Dvd-spelare: Pioneer DV 525

Filmduk: 104 tum av okänt märke

Fronthögtalare: Canton Chrono 509.2 DC

Förstärkare: Pioneer VSX-LX55

Kablar: Supra, Monster, Argon

Minidisc: Sony MDS-JE510

Projektor: Epson EH-TW6700

Spelkonsoler: Xbox X, 360, One/ Nes mini, Snes,  Wii U

Strömfilter: Monster HDP 750G

Subwoofer: Klipsch SW-110

Surroundhögtalare: Canton Vento 826.2

VHS: Sharp VC-MH69

 

Övrigt:

Marshall Fridge

Popcornmaskin

Tassimo kaffemaskin

 

REGLAGET

 

* Byggt själv eller tagit hjälp?
99 % byggt själv. Fick hjälp med el, mattan och upphängning av element.


* Film eller musik?
90 % film


* Ljud eller bild?
60 % ljud


* Estetiskt eller funktionellt?
65 % estetiskt


*Budget eller high– end?
70 % high end


* Skryt eller egen njutning?

85 % egen njutning

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår