Test Hemmabio #10 2022

Bluesound Node (N130)

Har du ett par aktiva högtalare eller en äldre streroanläggning över? Med Bluesound Node får du lätt till en 2.0 eller 2.1-bio som låter bra och ger dig både tv-ljud och förstklassig streaming!

Aktivt komplement

Vill man ha bättre ljud än en soundbar kan ge, men samtidigt inte ha högtalare överallt, är lösningen med ett par aktiva högtalare i mina ögon perfekt.
Allt som behövs är en hyfsat ny tv, ett par aktiva högtalare (eller en stereoanläggning) och en Bluesound Node!

 

 

Streamer/försteg

Bluesound Node är en streamer för allt från Spotify och Tidal till internetradio, Qobuz och andra plattformar och ett litet försteg kombinerat i en smidig komponent som gärna kan stå framme så alla ser den, speciellt som den rörelseaktiverade touchskärmen är så smidig att använda.

Enheten har en kombinerad ingång för analogt och optiskt ljud in (3,5 mm analogt/Mini Toslink), samt en HDMI med eARC. Utgångarna är optisk och elektrisk digital samt analoga höger/vänster/sub-utgångar och 3,5 mm hörlur på fronten. Utöver detta finns trigger ut, IR in, ethernet och USB.

Inkopplingen till stereo eller aktiva högtalare är alltså enkel, och det går därför snabbt att komma igång! När allt är inkopplat är det Bluesounds förträffliga app som har hand om allt, och tack vare CEC styrs också Nodes volym av tv-fjärren.

 

 

Ett par begränsningar

Med ljud från tv:n till Bluesound Node är du hänvisad till PCM, alltså ”vanligt” okomrimerat ljud. Nu är detta förmodligen inget problem, då de flesta tv-apparater kan ställas att sända ut just PCM, så även min tv.

Men för mig dök det ändå upp ett problem i och med att Netflix-appen i min Panasonic-tv helt enkelt körde över tv:ns inställningar och levererade ett ljud som Node ej kunde spela upp.

Nu står det i manualen att: ”för närvarande” stöds endast PCM, vilket skulle kunna betyda att det kommer utökad funktionalitet i framtiden, men det vill jag inte ta gift på.

USB-kontakten på baksidan väntar också på en uppdatering. Det ska efter bli möjligt att skicka ljudet från Node till en extern DAC via USB 2.0, något som börjar närma sig standard när det gäller rena streamers och DAC:ar, och som tydligen också är en förutsättning för att packa upp MQA fullt ut.

 

Briljant lösning

Med Node inkopplad i ett par aktiva Canton AM5 och en sub från BK Electronics lyckas jag imponera storligen på några inte ont anande besökare i mitt hem. Den kompakta anläggningen i kombination med mycket fin ljudkvalitet (och Netflix Spatial Audio såklart) sålde mina vänner ögonblickligen!

När det gäller själva Node är det en mycket bra produkt, speciellt ljudet men också handhavandet imponerar storligen, och eftersom den såvitt jag kan minnas är ensam om att kunna just det den kan är det inte mycket att snacka om!

 

Alternativ

Det finns ett gäng streamers som har optisk ingång så du kan få in tv-ljud i dem den vägen (men då tappar man CEC), och det finns flera Node-liknande produkter men som har inbyggd förstärkare (till exempel Bluesound Powernode och Sonos Amp, men också många mer ”normala” förstärkare från till exempel Marantz, Advance och Nad, och även Yamaha är på väg med en ”HDMI”-stereo).

Hela idén med att få in tv-ljudet på ett smidigt sätt i en stereo verkar glädjande nog ha fått rejält fäste på marknaden, och vi kommer att skriva mer om detta i kommande nummer!

 

8 stjärnor -- Bra köp

 

Bluesound Node (N130)

Pris: 5990 kr

Vad: Streamer/försteg med HDMI in

In: HDMI eARC, optisk/elektrisk 3,5 mm kombi

Ut: Elektrisk och optisk digital, L/R/Sub analog RCA, 3,5 mm hörlur

Nätverk: 2,4/5 GHz wifi, ethernet

Info: hifiklubben.se, bluesound.com

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår