Guide

Bygg ut bioljudet med Atmos

En modern hemmabio ska ju helt klart erbjuda 3D-ljud för den där maximala effekten av filmupplevelsen. Vi tipsar om ett gäng varianter av lämpliga högtalare för dig som är sugen på att komplettera med lite fler kanaler.

 

3D-ljud i hemmabion är verkligen här för att stanna. Utbudet av produkter som stöder framför allt Dolby Atmos är brett med allt från soundbars och extra högtalare som läggs på toppen av dina fronthögtalare till mer avancerade varianter för inbyggnad, eller med fästen för takmontering.

För det är ju så att har du upplevt den extra dimension det faktiskt blir med objektbaserat 3D-ljud är det svårt att vara utan.

Extra kul är att det ju finns gott om filmtitlar med Atmos på Blu-ray, även återutgivningar av många favoriter. Du kan ju också strömma film med det häftigare ljudet via till exempel Netflix, SVT och Youtube. Skriv bara ”Atmos” i sökfälten så dyker de aktuella titlarna upp.

Att addera lite extra kanaler är helt enkelt ett alldeles utmärkt projekt för ännu roligare film- och spelupplevelser.

Här kommer några tips på lämpliga modeller av lite olika snitt beroende på hur du vill ha det!

 

ACOUSTIC ENERGY 

Sprillans nya Acoustic Energy AE105 är en vägghängd LCR-högtalare där man via dubbla nyckelhålsfästen och lite kreativitet även enkelt kan hänga dem i taket. Bestyckad med en 1-tums softdomediskant och 5-tums bas/mellanregister samt en 5-tums slavbas.

Pris: ca 3 000 kronor/st.

 

 

GENELEC

Finska Genelec The Ones vill svara för den optimala Atmos-upplevelsen. The Ones är point-source 3-vägslösningar med ett koaxialelement i mitten som ger väldigt precis ljudåtergivning och detaljerad positionering. The Ones finns i modellerna 8331, 8341, 8351 och 8361.

Alla modeller har också SAM-systemet, Smart Active Monitor, där du kalibrerar högtalarsystemet gentemot det rum som den är placerad i för optimal ljudåtergivning. Med hjälp av mjukvaran GLM4 trimmar du in ditt system för just ditt rum och tid, fas och frekvens justeras automatiskt, liksom delningsfilter.

Prisexempel: 8331 cirka 22 000 kr/st, 8361 ca 55 000 kr/st

 

 

ARENDAL

Från våra norska grannar hos högtalartillverkaren Arendal kommer som vanligt fina modeller för oss hemmabioentusiaster. Här har vi till exempel 1723 Height S, en högtalare med 20 graders vinkel på baffeln, perfekt för väggmontering eller i taket. Högtalaren har ett VESA100-fäste för smidig montering, och finns att fås i vit och svart satinfinish.

Pris: 14 990 kronor/par

1961 Height kan finns i vit och svart matt finish, kör med en 10 graders vinkel på baffeln och kan placeras på golvmodellen 1961 Tower som en Atmos-högtalare, monterad i taket eller på väggen. Den kan också användas i mer kompakta system som front/center/surround (LCR), med mera. 

Pris 8 490 kronor/par 

 

 

CORNERED AUDIO

Cornered Audio levererar praktiska och väldigt smarta hörnhögtalare i flera modeller. Enkla att montera i till exempel taket med bra riktning mot lyssningsposition.

Pris: från 995 kronor/st. 

 

 

ELAC

ELAC on-wall WS1445, WS1645 och WS1425 är en rejäl lösning för såväl vägg- som takmontering, och som har sina smarta takfästen som tillbehör

Bestyckningen består av en 25 mm softdome-diskant och 4,5 tums bas/mellanregister i en 84 mm tjock låda.

Pris: från ca 4 000 kronor/st.

 

 

DALI

ALTECO C-1 är en mångsidig och kompakt problemlösare för hemmabio och musik. Helt perfekt för bak-, sido-, och höjdkanaler, men kan även användas för musik i stereo, och en klockren matchning till Dalis Spektor-serie, men du kan självklart använda den i andra kombinationer.

Klangen kan optimeras för högtalarplaceringen via en fiffig omkopplare på fronten och högtalaren hängs enkelt upp på väggen med nyckelshålsfästen.

Pris: 4 996 kronor/par

 

 

SPEAKERCRAFT

För dig som vill mata på med tigersågen och fixa fina hål i väggar och tak har Speakercraft, bland mycket annat, sin Aim Series 2 (finns i tre nivåer och tre storlekar), vilka är utmärkta allroundhögtalare, gärna Atmos, för inbyggnad.

Här kan du till exempel vinkla bas- och diskantelementen 15 grader separat. Diskanten är av en ny modell kallad ARC Tweeter Array, och består av 4 olika riktade element som förutom att avlasta mellanregistret även ger en bred ljudbild för enklare placering. Kan även roteras i princip ett helt varv.

Pris: från ca 6 000 kronor/st.

 

 

HECO

Tyska Heco har ett brett sortiment med högtalare. För Atmos är tipset AM 200, en pianolackad modell för placering på toppen av befintliga högtalare. AM 200 är utrustad med ett 120 mm koaxialelement i stålkorg med en 20 mm tygdiskant.
Pris: ca 4 000 kronor/par

Är det en mer rejäl golvhögtalare du är intresserad av är Heco Aurora 900 (serien består av golv, stativ och center) ett hett alternativ med sina inbyggda högtalare i toppen för Atmos-effekter. Enkelt att koppla in med extra högtalarkontakter för topphögtalaren. Släpps senare i höst.

Pris: uppgift saknas

 

 

 

PROCELLA

Procella måste naturligtvis vara med när det handlar om Atmos-högtalare. Mannen bakom Procella, Anders Uggelberg, var med från början och har haft nära kontakt med Dolby både för hemmabio- och biograf-layout för högtalarna. Procella är förmodligen också ensamma om att ha högtalarmodeller som placeras över större displayer, även för biografer med solida filmdukar.

Alla Procellas högtalare ska passa till en layout med Atmos, men här är två modeller som är speciellt anpassade:

För surround och atmoskanaler har vi P1, en Atmos-högtalare som tar lite plats, har koaxialelement, 110 graders spridning och vinklat kabinett för enklare placering.

För placering över större display eller solid duk används med fördel P628, en fullregistershögtalare.

Pris: från ca 6 250 kronor/st.

 

 

KLIPSCH

Från Klipschs uppdaterade serie Reference Premiere II kommer addon-högtalaren RP500SA II som även kan hängas på väggen och är utrustad med switch för att justera delningsfrekvensen för Atmos eller surround.

Pris: ca 8 500 kronor/par

PRO PRO-180RPC-LCR är en smidig inbyggnadshögtalare för just Atmos då den är vinklad 15 grader, men funkar naturligtvis på de flesta positioner i hemmabion.

Pris: ca 8 000 kronor/st.

 

 

MARTIN LOGAN

Martin Logan MC6-HT. Här har vi en vinklad takhögtalare för inbyggnad med högupplöst banddiskant i klassiskt Martin Logan-stuk.

Pris: 5 500 kronor/st.

 

 

 

M&K SOUND

Miller & Kreisel har en del nytt att erbjuda, bland annat släpps nu under hösten IW150A för montering i såväl vägg som tak. Den är med sin diskantvinkel på 15 grader alldeles utmärkt för Atmos. 150-serien har fler modeller för en komplett hemmabio med stil

Pris: ca 24 000 kronor/par

 

 

 SVS

Svs Prime Elevation är en flexibel högtalare för olika placeringar. Funkar naturligtvis även som Atmos-högtalare. Fäste för vägg/tak medföljer. Elevation är också klockrent klangmatchad med resten av högtalarna i Prime-serien och finns i svart ask eller högblank svart eller vit.

Pris: från 6 990 kronor/par 

 

 

PERLISTEN

Med kabinett tillverkat i HDF (High Density Fibreboard) levererar Perlistens läckra 3-vägs högtalare R4s ljud i den högre klassen. Här får vi en raffinerad konstruktion med 26 mm silkdome diskantelement, två 26 mm mellanregister och ett 165 mm HPF baselement (Hybird Pulp Formulation) som spelar ner till 42 Hz.

Pris: 43 890 kronor/par

 

 

FÖR MER INFO

Acoustic Energy:                 hifi-agenten.se

Arendal         arendalsound.com

Cornered Audio                  hifi-agenten.se

Dali               hifiklubben.se

Elac               septon.se

Genelec         genelec.com

Heco              macaudio.se

Klipsch           septon.se

M&K Sound   septon.se

Martin Logan                      hifi-agenten.se

Perlisten        Hembiobutiken.se

Procella         nsht.se

Speakercraft iconscandinavia.se

SVS                Hembiobutiken.se

Annons:

Foto: Arendal

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår