Skrevs för hand under en enda natt av en fängslad munk för att sona sina synder.
Enligt legenden kom Djävulsbibeln till i början av 1200-talet.
Den skrevs för hand under en enda natt av en fängslad munk för att sona sina synder. Men för att klara uppgiften behövde munken hjälp och sålde sin själ till Djävulen som dessutom krävde ett porträtt i boken.
Genom historien har boken fått ett eget liv och omges av åtskilliga myter och sägner. Många hävdar att den innehåller mörka, magiska krafter.
Dessa spinner Richard Dübell skickligt vidare på i thrillern Djävulsbibeln.
Han blandar fakta med fiktion i en spännande skröna om ett benediktkloster i Sydböhmen som ruvar på boken som sägs rymma världens alla hemligheter och kan förgöra mänskligheten.
Bibeln vaktas av sju edsvurna munkar som dödar alla som får nys om dess existens. 1572 bevittnar den åttaårige Andrej en massaker där även hans föräldrar blir brutalt mördade.
Som vuxen inser Andrej att han inte är den ende överlevande och att mäktiga krafter, precis som han, jagar den magiska bibeln för att förhindra att den hamnar i orätta händer.
Djävulsbibeln finns på riktigt.
Dess verkliga namn är Codex Gigas, på latin ”jättebok” – och det är en enorm bok; en meter hög, en halvmeter bred och med en vikt på 75 kilo. Den legendomsusade boken förvaras i en tempererad monter i ett valv på Kungliga biblioteket, djupt under Humlegården i Stockholm.
Hit fördes den 1649 från nuvarande Tjeckien som krigsbyte under trettioåriga kriget. I valvet kan man också se dokumentären Djävulsbibeln – The Movie.
Tidigare forskning har visat att boken skrivits och illustrerats av en och samma person, men att arbetet tog mellan 30 år och en livstid att slutföra. Men under Kulturnatten pratade jag med bibliotekarien Greger Bergwall som berättade att en brittisk författare efter flera års studier och i en kommande bok presenterar en ny teori om Djävulsbibelns tillkomst.