Skön läsning Hemmabio #9 2023

Vi på Saltkråkan möter Stranger Things

Senaste boken Sommaren 1985 av John Aijvide-Lindqvist är en mix av Kings Stand By Me, Vi på Saltkråkan och Stranger Things.

Annons:

 

Det är sommar 1985 på Särsö i Stockholms skärgård.

För 14-årige Johannes och hans kompisar är det en tid med Live Aid på teve, spirande sommarlovskärlek, upptäcktsfärder, cykelturer, bad från ångbåtsbryggan och Motorsågsmassakern och I Spit on Your Grave på VHS.

Men tillvaron tar en dramatisk vändning när killarna hittar en döende sjöjungfru på en ogästvänlig ö och sedan gömmer henne i en gammal jacuzzi i en av sjöbodarna. En varelse som både förtrollar dem med sin förföriska sång och skrämmer med ett jättegap fullt av sylvassa rovdjurständer.

Sedan debuten har det varit nästan övertydligt hur starkt John Aijvide-Lindqvist influerats av Stephen King. Men Lindqvist har genom åren lyckats nischa sitt författarskap för att han är en skicklig historieberättare och hittat egna uttryckssätt, om än djupt rotade i Kings anda.

Senaste boken Sommaren 1985 är en mix av Kings Stand By Me, Vi på Saltkråkan och Stranger Things. Spännande blir det aldrig, men de nostalgiska tillbakablickarna fångar fint vemodet av känslan att de bekymmerslösa, äventyrliga barndomsåren håller på att ta slut.

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår