Spelrecension Hemmabio #9 2023

THE LORD OF THE RINGS: GOLLUM

Detta är ett fullständigt onödigt spel som egentligen inte borde gjorts.

Annons:

 

Ända sedan jag läste Sagan om Ringen-trilogin för första gången i femtonårsåldern har jag oavbrutet dyrkat J.R.R. Tolkiens fantastiska fantasy-värld Midgård har aldrig fått mig att tröttna.

Jag återvänder ständigt till originaltrilogin i bokform, men jag stod också där för nu över tjugo år sedan i kö utanför biografen, tidigt på morgonen innan dagens gymnasie-lektioner drog igång, för att få tag på premiärbiljetter till midnatts-visningen av första filmen i Peter Jackssons trilogi några veckor senare, som skulle äga rum samtidigt i hela världen.

Sagt och gjort, på alla tre filmers premiärer de efterföljande åren befann jag och kompisgänget oss där vid midnatt. Mellan filmerna så läste jag böckerna igen, expanderade även till Silmarillion, Hobbit och Untold Tales.

Självklart spelade jag även spelen som släpptes, de officiellt licensierade spelen som byggde rakt av på filmerna men som väl egentligen bara höll en högst medioker nivå, men innehöll alla viktiga nyckelscener från böckerna och filmerna.

Peter Jackson förvaltade verkligen Tolkiens karaktärer och miljöer fullständigt och oklanderligt. De efterföljande Hobbit-filmerna nådde såklart aldrig riktigt upp till Härskarringen-trilogins skyhöga nivå, men Gollum, den vidriga lilla varelsen som ju kanske är lika mycket upprinningen till historien i böckerna som han är slutet, fick ett otroligt liv på vita duken genom Andy Serkis mästerliga tolkning.

Den hårt plågade, före detta Hobbiten och numera vidriga varelsen, som först lade vantarna på ringen efter att den gick förlorad, efter det senaste stora kriget mot mörkrets härskare Sauron, är lika central som ringen själv.

Nu är det dags för Gollum att få ett eget spel och mina farhågor är tyvärr många redan från start. Efter flera förseningar och ett par oroväckande designmässiga nedgraderingar under utvecklingsårens lopp har gjort mig vaksam.

Detta i kombination med den generella känslan av att Tolkiens livsverk börjar bli mer och mer utvattnat för varje film, serie och spel som släppts de senaste åren, anar jag oråd redan på förhand.

När jag startar Daedalics tolkning av händelserna mellan Hobbit-sagan och Härskarringen, när Gollum tillfångatogs av mörkrets krafter och kastas i Barad-Dürs djupa fängelsehålor, känner jag direkt att något inte är som det ska.

Till att börja med är designen av Gollum tyvärr direkt usel. Allt liv som Serkis och Jackson givit honom är som bortblåst. Han ser nu ut som en semi-tecknad livlös låtsasvarelse, inte alls den Gollum vi är vana vid.

Rösten är också annorlunda, såklart, det var jag beredd på men, tyvärr är den löjligt plagierad och uselt tolkad äventyret genom. Efterföljande timmar som utspelar sig i tredjeperson går i princip endast ut på att göra långtråkiga slav-uppgifter.

Mellan olika förnedringsuppdrag, kränkningar och andra menlösa uppdrag hjälper jag urholkade gubbar nere i fängelsehålan att utföra uppgifter, jag klättrar på väggar, smyger i buskar. Jag tar min chans och flyr, bara för att bli tillfångatagen igen och sen repetera.

Detta är visserligen Gollums öde, ständigt fången, om inte fysiskt så också under ringens kraft, både när han har den såväl som när han söker efter den. Deadalic har tyvärr valt att göra spel på den kanske tråkigaste perioden i Gollums liv och när äventyret till slut är över så har vi i princip aldrig lämnat fångenskapens gråa, instängda och mörka tillvaro.

Äventyret kantas dessutom också av så många tekniska buggar, usla kameravinklar, ologiska kontrollmanér och handlösa fall mot marken på grund av bristande design. Jag känner mig allmänt irriterad på att man får utnyttja en så intressant karaktär till ett så uselt spel på det här viset.

Detta är ett fullständigt onödigt spel som egentligen inte borde gjorts.

Det tillför ingenting till Tolkiens universum utan gör i stället inget annat än att smutsa ner varumärket. Ett varumärke som verkligen behövde ett uppsving efter den hårt kritiserade, senaste serie-tolkningen på Amazon Primes streamingtjänst. Undvik.

 

THE LORD OF THE RINGS: GOLLUM
Genre: Äventyr

Utvecklare: Deadelic Entertainment
PEGI: 12
Testat på: Playstation 5 (Finns även till Xbox Series X)

 Spelglädje 3/10

Grafik 3/10
Ljud 3/10
Online nej

Totalt 3/10

 


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår