Många vill ha skön belysning bakom teven och det finns åtskilliga varianter, från enkla led-lister som du kopplar in till en ledig usb-kontakt till avancerade modeller som följer det som sker i bilden och färgsätter väggen bakom efter det. Vi kollar in den kanske allra bästa lösningen som nu släppts i en ny tappning – Philips Hue Play HDMI Sync box 8K.
Jag ska inte sticka under stol med att jag alltid varit svag för Philips TV-apparater med det fräsiga belysningssystemet Ambilight som består av lysdioder runt ytterkanterna, och som varit företagets signum på TV-apparaterna ända sedan tjock-tevetiden. En finess man ständigt utvecklat och fortfarande jobbar vidare med.
Man producerade för ett antal år sedan till och med en lyxig toppmodell, AmbiLux, med nio små projektorer på baksidan som gav ett tjusigt skådespel på väggen. Riktigt häftigt men kortlivat.
Köper du en TV från Philips så får du i de allra flesta fall belysningen som följer det som händer på skärmen på köpet. Visst det finns flera tredjepartstillverkare som säljer diverse liknande fristående system, men det är Philips Ambilight som är det tveklöst bästa. Mycket för att det är just integrerat redan i TV:n och rattas med fjärrkontrollen.
Stabil liten låda
Philips Hue Play HDMI Sync box 8K, en helt fristående variant som inte kräver en teve från Philips, kommer snyggt förpackad och ger verkligen premiumkänsla när man plockar upp den ur kartongen. Välbyggt och gediget.
Själva boxen är ganska tung (0,45 kg) för sin smidiga storlek och är försedd med gummi på undersidan som hindrar den från att åka omkring på bänken även med lite tyngre kablar anslutna.
På baksidan hittar vi 4 hdmi-ingångar och en ut plus kontakt för den separata strömdosan. På fronten finns en infälld knapp och hyfsat diskret lysdiod för status.
Boxen göms med fördel bakom teven eller i ett skåp då kommunikationen sker via wifi och appen.
”Det som framför allt är intressant med den här nya modellen är stöd för hdmi 2.1.”
Öppna spjäll
Det som framför allt är intressant med den här nya modellen är stöd för hdmi 2.1, vilket medger fullt stöd för till exempel Playstation 5 och X Box series X med flera inklusive 8K vid 60 Hz för videoinnehåll och 4K vid 120 Hz för konsolspel. Inga begränsningar där alltså.
För att komma igång behövs även en Hue Bridge (ca 700 spänn) som du via appen synkar med boxen.
Viktigt att tänka på är att det bara är anslutna källor som funkar Sync box, inte de inbyggda apparna från din smarta teve. In med en spelkonsol, Chromecast eller Apple TV i boxen om du vill strömma filmkanalerna alltså. Eller spela.
Du kan ansluta upp till 10 stycken färgkompatibla Philips Hue-ljuskällor och matcha färgerna på skärmen mer eller mindre exakt, vilket skapar en riktigt häftig upplevelse i hela rummet.
Du kan justera ljusstyrka och intensitet direkt i Hue-appen. Eller som i vårt fall – en passande ljusslinga – Philips Hue Play Gradient Lightstrip som monterats bakpå redaktionsteven på 75 tum. Men mer om den senare.
Hue-appen har fått några nya käcka ljuseffekter i senaste uppdateringen som kan justeras på sedvanligt vis i styrka, intensitet med mera. Appen för själva boxen har bland annat tre olika lägen – video, musik och spel, ingångsväljare (slå på CEC så byter den automatiskt) och justeringar av ljuset.
Inga konstigheter egentligen även om vi slarvade med att läsa bruksanvisningen och krånglade lite i onödan innan allt lirade.
Grymma effekter
Vi kompletterade boxen med en ljusslinga –Philips Hue Play Gradient Lightstrip – som finns i modeller för teveapparater från 55 tum till 75 tum.
Vi hade dock problem med att få den snyggt monterad på tevens baksida med de medföljande fästena. Den blev lite sned och vriden och passade liksom inte riktigt hur vi än försökte.
Synkningen mot boxen var dock enkel när vi skapat ett ”underhållningsområde” och lagt till den där. Vi kompletterade med ett par andra hue-spottar som redan fanns i rummet för att se hur det funkade.
Efter ett tag ser vi att ljuset på ljusslingan går åt fel håll. Det som ska vara till höger lyser ut till vänster.
Och nu ett erkännande: Vi hade slarvat igen (och skyllde på väldigt liten text i den lilla manualen samt lätt stress och dassigt ljus i rummet).
Nåväl, det var bara att lossa på den lilla strömdosan till ljuslisten vi med dubbelhäftande tejp satt på tevens högra baksida (sett framifrån). Vi testade om det gick att ”byta riktning” på ljuset i appen, men det kan man inte. Så det blev till att häkta av ljusslingan och flytta den lilla dosan till vänster sida på teven sett framifrån.
Och nu passade slingan så perfekt i fästena! Och ljuset matchade bilden imponerande exakt!
Så kan det gå. Läs manualen och kolla markeringarna på produkten redan från början…
Spektakulär ljusshow
Väl igång och med svald stolthet efter klantigheterna blev vi sittande i flera timmar. Vilket jädra ljus! Mycket maffigare än vår gamla 55-tums oled med Ambilight.
Vi fastande för läget Spel och runt 75% ljusstyrka för både film och spel via PS5:an. Läge Video funkar också fint men upplevs lite lugnare där Spel hänger med mer perfekt. Båda kan även justeras i intensitet ska tilläggas. Läge musik är just det, med effekterna styrda av ljudet.
Ska vi sammanfatta så är vi faktiskt helt bländade (!) av Sync box och Gradient lightstrip. Det är förvisso ganska dyrt, du kan få en hyfsad Philips-teve med Ambilight för samma pengar, men inte med den här såväl supersnygga som effektiva ljussättningen som verkligen förhöjer upplevelsen på det du tittar på, både film, serier och spel. Riktigt häftigt och måste upplevas!
Betyg 9, Toppklass
PHILIPS HUE PLAY HDMI SYNC BOX 8K
Storlek: 182 x 99 x 23 mm
Anslutningar: hdmi in x 4, 1 ut (Stöder Dolby Vision, HDR10 +, 4K)
Antal anslutna lampor: upp till 10 st.
Pris: ca 4 000 kronor
PHILIPS HUE PLAY GRADIENT LIGHTSTRIP
Pris: ca 2 500 kronor (för teve på 75 tum)
Info: philips-hue.com/sv-se