Kontakten

Var i filmen hittar jag bilden?

Var i filmen hittar jag bilden?


Hej HemmaBio! Efter att ha läst den intressanta artikeln Kontrastens ABC så ville jag göra en jämförelse med samma bild hemma hos mig. Jag lånade filmen av en kompis och kom rätt snart till scenen från karnevalen.
Jag lyckades dock inte se den bild som visas i er artikel, så jag fortsatte se om de kom tillbaka dit senare filmen. Det gjorde den dock inte, så jag såg om bara scenen från karnevalen tre gånger till; utan att hitta den bilden.
Är det så att bilden ni använt kommer från något annat material än filmen? Om de är från filmen, kan ni ge mig exakt tidpunkt då? Ett önskemål inför liknande artiklar i framtiden är att ni anger vid vilken tidpunkt i en film de bilder ni använder kommer från. För övrigt kan jag instämma med recensionen i samma tidning, den var inte så bra...
/Erik

SVAR:
Hej Erik!

Bilden i HemmaBio 12/2016 är från inspelningen av Nicholas Cage-filmen Pay the Ghost och inte från själva filmen. Det handlar alltså om en fotograf som är med och dokumenterar vid sidan av under filminspelningen.
Vi har inte rättigheterna att ta bilder direkt från filmer, manipulera dem och sedan trycka dem i tidningen. Istället använder vi den här typen av promotionbilder som kommer från bolagen. Detta brukar inte bolagen ha någon synpunkter på.
Men detta är inte poängen. Poängen med bilder likt den vi har i artikeln är att ge ett exempel på skillnader. Det är illustrationer i bildlig och bokstavlig bemärkelse. Vi vill visa vad som händer när man drar i reglage. Vi vill visa vad som är skillnad på dynamiskt omfång och kontrast och så vidare.
Det är omöjligt att titta i en tidning och sedan få bilden exakt likadan på TV:n eller projektorn. Det är så fundamentalt annorlunda mellan tryck och display. Hur du uppfattar bilden i tidningen beror till exempel helt och hållet på miljön man läser tidningen i, pappret, trycket och så vidare. Färger blir också helt annorlunda i dagsljus utomhus jämfört med under en varmgul glödlampa inomhus. Kontrastförhållandet på en tryckt tidning är kanske kring 30:1 där en TV eller en projektor i ett mörkt rum når 1000:1 eller mer.
Med andra ord: Använd illustrationerna som en guide till de förändringar som ske i bilden. Riktlinjer för hur det fungerar. Effekterna vi försöker påvisa syns i alla filmer.
Mvh/Thomas Ytterberg

Annons:

När vi skapar exempelbilder är det just det exempel på hur det kan se ut. Det går aldrig att använda ett tryck i tidningen och se exakt hur det ska bli på TV:n.
Scanbox Copyright: Scanbox

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår