Hemma hos Favorit i repris

Läcker budgetbio med fläskigt ljud

”Så alla som skrattar åt valet av Cerwin-Vega – provlyssna i en bio med dem först så får vi se vem som skrattar sist.”

Mattias bor i en villa i Södertälje tillsammans med sin fru.

– Innan vi köpte vårt hus hyrde vi ett hus på landet ett par mil utanför Södertälje. Där byggde jag min första riktiga hemmabio med små Mordaunt Short Alumni-högtalare, en liten subwoofer, HK AVR 155, och en 720p-projektor som sköt bilden på vitmålad vägg. Det var en hemmabio i all sin enkelhet, men upplevelsen var ändå otroligt häftig.

I det rummet placerade Mattias träbitar, 95x95 mm och mellan 6 mm och 45 mm tjocka på hela väggen, som en stor diffusor.

– Det fungerade över förväntan och såg jättehäftigt ut. När det var dags att köpa ett eget hus, så var det ett krav från min sida att jag skulle kunna bygga ett dedikerat biorum och eftersom min fru också uppskattar film, så bestämde vi omgående att bio skulle det bli.

 

Bra ljud så mycket mer än bara basdunk

Mattias berättar att han varit intresserad av hifi så länge han kan minnas.

– Pappa byggde högtalare med en polare och jag stod med nappen i mun och tittade på. Han lärde mig spela gitarr och vi lyssnade nästan alltid på musik hemma. Farsan har aldrig varit den som lagt enorma summor på hifi, men jag minns att han runt 1980 köpte en fin Rotel microanläggning (som han fortfarande använder i källaren). Den var jag mycket fascinerad av.

Redan som 12-åring köpte Mattias sin första stereo, en “Telefunken Power Pack 80”. Han minns den som en ”otroligt dålig plaststereo med dubbelkassett och vinylspelare”.

– Men jag älskade den. Jag köpte så mycket vinyl, och senare CD, som jag hade råd med. Senare köpte jag även en Harman/kardon 560 från 70-talet ihop med Luxor 8071 transmission line-högtalare. Där exploderade mitt hifi-intresse och jag började förstå mer och mer vad bra ljud egentligen innebär, på riktigt. Tidigare trodde jag att bra ljud var något man åstadkom med många högtalare och mycket basdunk, skrattar Mattias.

 

Begagnat funkar bra
Han fortsatte att byta anläggningar med jämna mellanrum under tonåren och gick från Pioneer kompaktstereo till Pioneer Reference A-757 med PD-9300 CD-spelare. Därefter blev det mer och mer kombinerat film och musik.

– Jag skaffade en Sony stereo-VHS och började labba med filmljud. Men det skulle dröja ända till 2003 innan jag köpte min första riktiga surroundanläggning. Precis innan det hade jag under flera år en underbar Harman/Kardon 650 med cd-spelaren HD760. Första surroundförstärkaren var Marantz SR4300 med ett enkelt högtalarpaket “Centrum Ophelia” - billigt skit från ett nätföretag.
Men det var roligt, så efter bara ett år köpte jag ett mer rejält Mordaunt-Short Avant-paket med 908, 905C och 903 bipol. Vilket lyft det blev! Jag hade kvar detta högtalarpaket i närmare 10 år. Via några Onkyo-förstärkare och en kinesisk CAV, så landade jag med en Marantz SR5007 som jag köpte begagnad. Jag köper gärna begagnat till bra pris, man får så otroligt mycket mer ljud för sina pengar på det sättet. Det enda jag inte vill köpa begagnat är en projektor. Det har jag gjort en gång och då höll den bara någon månad innan DLP-hjulet dog.


Praktiskt med experthjälp på jobbet

Stort ljud, stor bild och sköna stolar – det var det viktigaste för Mattias när han började planera sin nya biosalong.

– Eftersom jag haft ett biorum förut, så hade jag en idé hur jag skulle vilja ha det nya rummet. Jag kollar mycket på nätet, främst minhembio.com, men jag tycker också om att läsa hemmahos-reportagen i HemmaBio-tidningen. Jag tittade på biorum på Pinterest och gick med i hifi- och hemmabiogrupper på Facebook.

Sedan förra rummet hade Mattias börjat jobba med ljudmätningar på motorer på Scanias motorutvecklingslabb.

– Det innebar att jag hade tillgång till mycket kunskap hos akustikerna som jag jobbar med, så det har blivit många frågor till dem, men jag har också fått många, långa svar. Jag pluggade igenom lite grundläggande akustik på Youtube, TED och på andra ställen och började räkna på mitt rum. Jag visste att jag skulle behöva göra vissa akustikåtgärder redan innan jag började bygga.

 

Ljudet ska kännas i revbenen

Mattias återkommer hela tiden till hur viktigt ljudet är för att få till den optimala filmupplevelsen.

– Därför har jag inte lagt så mycket pengar på projektorn. Den BenQ jag har räcker och blir över för mina krav på bilden. Men i fråga om ljudet, så vill jag verkligen känna ett verkligt tryck. När det gäller musik så har jag höga krav på ljudkvaliteten och på detaljerna eftersom jag ofta lyssnar på samma musik (vilket jag tror de flesta gör). Men när man tittar på film, så är inte de pyttesmå nyanserna alls lika viktiga eftersom man ser filmen och sedan kan det ta månader eller år tills man ser den igen. Men upplevelsen och det “Stora ljudet” glömmer man inte. När Smaug pratar med Bard ovanför den brinnande sjöstaden, så ska det kännas ända in i revbenen. Likaså när utomjordningarnas skepp sprängs i slutet av Independance Day, så ska det kännas som om man sitter i en massagestol. När Bonds eller Ethan Hunts pistolskott smäller av, så ska det trycka till i bröstkorgen – och det gör det nu. Det känns verkligen som att jag har lyckats skapa ett riktigt bra ljud.

När det gäller film ser Mattias gärna actionfilmer med bra ljud, men även thrillers och Sci-fi.

– Jag är ett stort Star Wars-fan. En riktigt skön knaskomedi i stil med Dum & dummare är alltid en skön fredagsavkoppling. Frugan gillar mer dramaserier som hon ser via Netflix.

 

Vad är det som stinker?

I husets källare finns två rum, ett sovrum och en gillestuga i vad som tidigare har varit ett garage. Sovrummet är 4x4,5 m och gillestugan 4x9 m.

– Jag tänkte bygga en liten bio i sovrummet och köpte en biosoffa och ställde in den där. Tidigare har jag gjort så att jag ställer in alla sakerna i det rum som ska bli biorum, jag spelar och lyssnar in rummet innan jag bestämmer exakt hur jag vill ha allt. Först därefter börjar jag bygga.

Men under tiden som Mattias lyssnade in rummet, så kände han en unken lukt från vägg och golv.

– När det var dags att börja bygga så rev jag ut golvet och väggarna. Tidigare ägare hade satt tapeten direkt mot betongen och sedan limmat på pärlspont på det – och som de dessutom målat med billig plastfärg. Resultat: mögel!

Mattias fick sanera rummet och bygget stannade av.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till. Rummet behövde ju torka ut… Då kom min underbara hustru med förslaget att jag skulle bygga bion i gillestugan istället. Vi hade då en 60-tums plasmateve med fullt 7.2-surroundsystem där och kände väl att det var lite ”overkill” att ha dubbla anläggningar i källaren.

Mattias sålde därför teven och den stora soffan. Istället köpte han in biofåtöljer, högtalare, projektor och förstärkare som monterades upp för att provlyssna in rummet.

 

Sluta mobba Cerwin Vega

Mattias upptäckte att väggarna i gillestugan var i betydligt bättre skick, utreglat 50 mm och isolerat med glasfiberull.

– För säkerhetsskull bad jag en kompis som är byggnadsingenjör och besiktningsman att mäta fukten i rummet och lyckligtvis fanns det inget att anmärka på. Sedan var det bara att sätta igång.

Mattias monterade upp allt han hade köpt in och lyssnade. Han plöjde åtskilliga filmer, flyttade runt prylarna och provade olika högtalare innan han var nöjd.

– Valet föll slutligen på Cerwin-Vega! CLS-215 som front, XLS-6C som center och SL-5M som surround och front-high. Jag hade först XLS-28 som frontar, men när jag hittade 215-monstren billigt, så kunde jag inte låta bli att lägga vantarna på dem. När jag fått in dessa, så kände jag att mina två subbar, VE-28S med dubbla 8-tummare, var lite klena till frontarnas dubbla 15, så när jag fick erbjudande att köpa en 18-tums bandpass-sub med 500W slutsteg för en bra peng, så tvekade jag inte. Vegorna såldes och jag fick det trycket jag letat efter.

Orsaken till det grymma tryck han fått i salongen tillskriver Mattias sina Cerwin-Vega-högtalare.

– Det är så mycket roligare att lyssna på. Många skrattar ofta bort CV som högtalare eftersom hormonstinna tonåringar bara vill ha baspump, men det är otroligt orättvist mot Cerwin-Vegas ingenjörer. Mina frontar, CLS-215, har en känslighet på 98dB . Det gör att varje ljud som de producerar är så otroligt roligt. Det känns och gör det sjukt kul att se på konserter på Blu-ray. Det blir verkligen ett liveljud! För det priset, så är upplevelsen i det närmaste oslagbart. Det är bara Klipsch som kommer i närheten av den dynamiken i en prisklass som jag har råd med, men det var svårt att hitta dem begagnade. Så alla som skrattar åt valet av CV – provlyssna i en bio med dem först så får vi se vem som skrattar sist.

 

Podiet blev en perfekt absorbent

Eftersom Mattias ville ha sex biofåtöljer (Jysk Hovborg) i rummet, så fick han bygga ett podium till den bakre raden.

– Med tanke på att jag hade en rumsresonans på ca 35Hz, så pratade jag med akustikerna på jobbet om möjligheten att ha podiet som en absorbent, och det gjorde att jag byggde podiet som fem Helmholtz-resonatorer avstämda till 33-40Hz. Det fungerar mycket bra.

Efter ett år i rummet så började Mattias planera för det egentligen “bygget”.

– Rummet som sådant var ju klart, men det behövdes målas och kablar skulle dras snyggt, så jag plockade ner allt i rummet, tog bort plåtkaminen och började måla om. Ultramatt förstärkt svart stod det på Beckers-burkarna.

– Jag fick upp 40 liter färg på väggarna och det blev svartare än en storrökares lungbotten. Jag lackade alla kabelkanaler svarta och började dra kabel. Det gick åt närmare 100 meter högtalarkabel eftersom jag bi-ampar fronthögtalarna med Anthem-steget. Eftersom förstärkare med mera står på vänster sida, så fick jag även dra långa RCA-kablar till subbasarna som står bakom duken.

När allt det var klart monterades projektorn tillbaka i taket. Den gamla stereobänken, IKEA Bestå, flyttades in i biorummet för att få plats med tevespelen och andra saker. De högglansvita dörrarna togs bort.

– Jag kommer eventuellt ersätt dem med nya svarta dörrar eller så täcker jag kanske de vita dörrarna med svart film.

Alla högtalare kopplades in med banankontakter från Nakamichi. När alla högtalare var på plats så körde Mattias igång med absorbenterna.

– Jag lade en stor beställning från Thomann.de på 64 stycken 30 x 30 x 5 cm akustikplattor och åtta stycken grövre basabsorbenter. Plattorna monterade jag på 3 mm mdf-skiva 60 x 60 cm i snyggt mönster. Jag monterade upp dem på bakre väggen och vid första reflex på sidorna. Därefter monterade jag guldlackade lister runt.

Mattias vill också skicka ett stort tack till alla som hjälpte honom att förvandla den gamla gillestugan till en riktig bio;

– Arne  för alla goda råd, Nils, Jiannis och Mihai för målning med mera. Kenta för elen och, förstås, min förstående fru, Carolin!

Filmprylar viktigt för stämningen

Eftersom rummet inte behövdes byggas om så mycket i första taget, så räknar Mattias att hela jobbet landat på 60-70 timmar inklusive ljudmätningar och allt.

– Jag har räknat på att hela kalaset har gått loss på drygt 60 000 kronor, där de största posterna är Anthem-förstärkaren, projektorn och fronthögtalarna. Vi har dessutom gjort en hel del renoveringar på resten av huset under tiden som biobygget har pågått.

Mattias tycker att möbler och annan inredning är otroligt viktigt för att skapa rätt stämning i bion.
– Jag har en del memorabilia från till exempel Star Wars och andra filmer för jag tycker det höjer känslan i rummet.

Eftersom biorummet i princip precis blivit klart, så är inga stora uppdateringar på gång.

– Det som återstår att göra är att lägga in en heltäckningsmatta för det fina trägolvet är klarlackat och det reflekterar helt enkelt för mycket, både ljud och ljus.

Ny hårdvara i HTPC:n har det dock blivit.

– Den trekärniga AMD-maskinen som sitter i nu börjar sacka efter, trots 8Gb Ram och Windows 10.

Atmos lockar också.

– Det skulle jag vilja ha, så ett nytt, rejält surroundförsteg står nog på inköpslistan för nästa år. Kanske en Marantz AV7702 MKII, en begagnad Anthem eller liknande.

En ytterligare subwoofer skulle jag vilja ha, eller byta den jag har nu mot två 15-tumssubbar, kanske från Klipsch eller Cerwin-Vega. Jag ska även bygga om fronthögtalarna och förbereda dem för aktiv delning innan slutsteget.

Mattias berättar vidare att han även håller på med ett automatiseringssystem för ljus med mera som han baserar på Raspberry Pi 3 och Pi Zero.

– Målet är att alla lampor skall vara LED och styras till olika scener via en app. Till hösten jag också bygga en ljudgenomsläpplig projektorduk, så jag kan få en snyggare frontlinje och få upp centern i samma höjd som frontarnas diskanter.

 

 

Mattias bästa tips:


  • Tänk efter och prova dig fram. Ska du bygga bio i ett färdigt rum? Prova att sätta upp allt innan du målar och renoverar, så du får en känsla av rummet.
  • Köp mätutrustning, XTZ Room Analyzer eller kör programmet REW om du redan har en bra mikrofon. Då vet du var du behöver lägga krutet.
  • Vill du inte lägga tid på absorbenter, så kommer man kommer långt med en tjock, fluffig matta, en stor soffa och ett par rejäla draperier.

 


 

3 favoritfilmer

Star Wars (alla sju)

Forrest Gump

Det våras för sheriffen


 


 

HÅRDA FAKTA

Förstärkare: Yamaha RX-V775

Slutsteg: Anthem PVA 5
Bluray: Onkyo BD-SP309
Projektor:
BenQ W1070
Projektorduk:
Elite Screens Manual M120UWH2 16:9 120 tum Black
Streaming:
Google Chromecast 2
HTPC:
Chieftec Hi-Fi HM-02SL, AMD Athlon X3,8Gb RAM, SSD, HD5450
Fronthögtalare:
Cerwin-Vega CLS-215
Centerhögtalare:
Cerwin-Vega XLS-6C
Surroundhögtalare:
6 x Cerwin-Vega! SL-5M
Subwoofer:
The Box TA18
Extraskärm:
Samsung 2443BW (för musikspelning, inställningar m.m.)
Tillbehör:
Little Bambino popcornmaskin 

3D-glasögon: SainSonic Light Weight 144HZ
Rumsanalys:
XTZ Room Analyzer II Pro


 


 

REGLAGET

* Byggt själv eller tagit hjälp?
100 % byggt
* Film eller musik?
90 % film

* Ljud eller bild?
80 % ljud

* Estetiskt eller funktionellt?

60 % funktionellt

*Budget eller high-end?
100 % budget

* Skryt eller egen njutning?
70 % egen njutning

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår