Nyhet Test

Smartare än smart

När Ikea och Sonos först berättade att man ämnade samarbeta var det många som kliade sig i huvudet, men nu är prylarna här och allt klarnar!

Sonos är muti roomgiganten som mer eller mindre ensamma har definierat marknaden, och man har en unik fördel i att systemet redan från början var så genomtänkt att det fortfarande, nästan 15 år efter lanseringen, funkar på ganska precis samma sätt som från början. En viktig skillnad är dock att Sonos sedan ett par år jobbar hårt på öppenhet, medan man förr var ett helt stängt system. Detta har bland annat inneburit att man kan köra Sonosgrejer som Roon endpoints, att Spotify funkar både ”som vanligt” och via Connect, att det finns AirPlay och nu alltså att det finns Ikea/Sonosprodukter.

 

Två produkter

Ikeasortimentet heter Symfonisk och består (hittills) av två produkter: Bookshelf och Table Lamp. Dessutom finns det upphängningstillbehör till Bookshelf, för den som antingen vill hänga den på väggen och använda den som hylla, eller hänga den i krokar, till exempel på en stång i köket.

Lampan är en skönt bullig sak i vitt eller svart (ok charcoal då), och sockeln e14 hanterar lampor på max 7 W. Den tygklädda högtalarlådan är sluten, och kontrollerna sitter på en bottenplatta som ser ut som ett fat. På baksidan finns nätverkskontakt, medan lampan slås på och av med ett vred på höger sida.

Bokhyllan är stramare, även om de kraftigt rundade hörnen gör sitt till för att mjuka upp intrycket. Här har vi en basreflexkonstruktion, och på baksidan finns uttag för de tidigare nämnda fästena.

Gemensamt för de två Symfoniskprodukterna är att de har färgmatchad, tygklädd strömsladd, färgmatchad nätverkskabel, knappar (till skillnad från Sonos nyaste modeller som har touchkontroller) samt att de är fullt ut Sonosprodukter.

 

Äkta Sonos

Det innebär inte bara att du kan ansluta dem till ett befintligt Sonossystem (eller skapa ett nytt) och att de har TruePlay autokalibrering (funkar med iPrylar, tyvärr inte Android då mikrofonerna i Androidprylar varierar för mycket i kvalitet) utan också att de kan användas ihop med andra Sonosprodukter, och det är här det blir riktigt intressant för oss på HemmaBio.

För med ett par lampor eller hyllor köper du dig surround till Sonos PlayBar, Beam, PlayBase eller Amp, och tack vare det unika utseendet på Ikea Symfonisk-produkterna blir det inte ens någon konkurrens med Sonos egna produkter, Symfonisk är något helt eget. Du kan dessutom använda Sonos Sub med en eller ett par lampor eller hyllor, eller i ett biosystem.

 

Koppla och lyssna

Vi har testat två Bookshelf och en Table lamp, och vi har använt Sonos Beam, PlayBar, Amp och Sub för att se hur de funkar ihop med Symfonisk-prylarna. Och det första vi kan notera är att installationen är exakt likadan som för andra Sonosprodukter, även om det tar lite längre tid för produkterna att synka med Sonossystemet.

Det första vi gjorde var att installera Lampan som en sänglampa, och de två bokhyllorna som surrounder i en Tv-anläggning bestående av en Beam och en Sub. Och när det gäller hyllorna har vi inte så mycket att säga mer än att det blir bra surround, något diffust (kanske beroende på att avståndsinställningen är minst sagt rudimentär) men mycket behagligt. En sjukt billig surrounduppdatering alltså, och redan här är vi rätt nöjda. Lampan poppar på duktigt, och ger en fin fyllighet i det lilla sovrummet. En lampa räcker alltså ganska långt för skvalmusik, vilket vi för övrig snart upptäcker stämmer även för hyllan.

Men vi har ju två hyllor, och nästa test blir att koppla dem som ett stereopar. Nu lämnar vi hemmabio, för det finns inga möjligheter att få in tv-ljudet in i Symfonisk-prylarna (utom om du har en AppleTV och kör AirPlay). I stället börjar vi spela musik, och som enkel (och billig!) stereoanläggning skiner hyllorna storligen! Ljudet är fylligt (loudness är påslaget som standard i appen, och det kan vi inte klaga på) och trevligt, och det går dessutom att spela förbluffande starkt med dessa hyllor. Vill du kunna dänga på än mer kan du med fördel koppla in en Sonos Sub i anläggningen, och då blir det partynivå, så länge vi snackar lägenhetsparty då.

Jämfört med vanliga Sonos då? Jo, vi har testat en lampa, en hylla, en One och en Play:1, och visst är Sonos bättre. Men är en Play:1 dubbelt så bra som en hylla (en Play:1 kostar som två Bookshelf)? Nej. Det är en klar ljudskillnad och fördel Play:1, men två hyllor är faktiskt bättre än en Play:1.

 

Tveklös succé

Vi har tidigare med viss förvåning sett Ikea lansera dassiga tv-modeller och en del annat i elektronikväg som mest känts billigt, och det är därför med glädje vi kan konstatera att Symfoniskprylarna är riktigt, riktigt bra! Med priser på 99 Euro för bokhyllan och 179 euro för lampan är detta äkta Ikea när det är som bäst, bra grejer som alla har råd med!

Hur detta kommer att påverka Sonos egen försäljning är jag inte riktigt säker på, men jag tror i ärlighetens namn att det blir så här: Symfonisk Bookshelf och Table Lamp säljer som smör i solsken, och samtidigt ökar försäljningen för ”riktiga” eller ”vanliga” Sonos

 

Ikea Symfonisk

Table lamp

Pris: 1 995 kr

Mått (BxHxD): 216x401x216 mm

Vikt: 3,3 kg

Övrigt: E14 lampsockel max 7 W

 

Bookshelf

Pris: 995 kr

Mått (BxHxD): 100x310x150 mm (stående)

Vikt: 2,2 kg

Övrigt: Väggupphängning/krokar finns som tillbehör

Annons:

Svart eller vitt, det är frågan. Notera att tygen alltså varken är svarta eller vita utan snarar mörk-mörk-grå och ljus-ljus-grå och dessutom melerade.
Fronttyget till Bookshelf sitter fast på ett plastgaller, och kontrollerna tittar ut ur ett uttag i fronten, snyggt! Frågan är hur länge det dröjer innan folk börjar styla sina Bookshelf själva med annat fronttyg?
Baksidan är minst sagt spartansk, åtminstone med hemmabioögon sett. Det enda som finns är Ethernetkontakt (för dig som har möjlighet att köra trådat nätverk), strömkabelkontakt och fästskåror för upphängningstillbehören.
Ikea Här har vi Symfonisk högtalarkrok för 69 spänn, och det här är alltså upphängningen för dig som vill hänga Bookshelf på en pinne. Det måste ju dock komma en annan variant också, så att man kan sätta den direkt på väggen, men dessa har vi inte sett än.
Med kupan avtagen ser table lamp rätt ledsen ut…
…och ännu värre blir det när det elastiska tyget tas av. Här ser vi stora möjligheter för framför allt stick- och virkhändiga att skapa egna, unika Table lamp!

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår