Test Hemmabio #4 2019

Sonos Amp – bäst hittils

Detta kan vara den perfekta förstärkaren för ljudet i vardagsrummet!

 

Man kan välja att köra antingen kablar med banankontakter, eller Sonos egna skruvbananer till höger. Notera att samtliga kontakter är försänkta så att inget sticker ut.

 

Sonos är en tillverkare som det är lätt att tycka om: de har ett långsiktigt tänk som få av dagens elektronikföretag kan matcha, och de släpper väl genomarbetade produkter i långsam takt. Systemet har funnits i över 10 år, och förutom att denna långsiktighet är en trygghet i sig är Sonos fortfarande ett av de bästa multi roomsystemen på marknaden.

Samtidigt blir jag från och till frustrerad av Sonos inställning. Till exempel fick vi vänta till 2018 innan den första produkten med HDMI dök upp (Sonos Beam), och den förra generationen av förstärkare (Connect:Amp) var i version två en rätt klen historia som inte lät alls lika bra som den första. Det är alltså med en blandning av förväntningar och farhågor jag packar upp den nya Sonos Amp.

 

Snyggt yttre

Amp är en rätt smidig sak, knappt 22 cm bred och djup, och med en höjd på ringa 7,5 cm. Till skillnad från de flesta Sonos-produkter finns Amp endast i svart. På fronten sitter touchkontrollerna för play/pause och volym upp/ner, och ovanför dessa den ensamma lysdioden som signalerar mute, påslag och så vidare.

På ovansidan är skalet svagt skålat innanför en kant, en design som går igen på undersidan där en rund gummipackning ser till att Amp står stadigt. Det finns också en stativgänga mitt på undersidan, så vill du ha Amp på stativ går det också bra.

Slutstegen i Amp är rejält kraftiga, men tack vare Klass D-tekniken blir Amp aldrig mer än småljummen. Faktum är att min gamla Connect blir avsevärt varmare, och då har den inga inbyggda förstärkare alls!

Strömkabeln är självklart också special, snyggt integrerad!

 

Lättkopplat

Att koppla in en Sonosprodukt är så lätt det kan bli, inte en enda konstighet faktiskt. Dra igång appen, och har du inga Sonos-grejer sedan tidigare får du skapa ett konto. Därefter vägleds du lugnt och pedagogiskt tills produkten är inkopplad.

Allt ska ju gå trådlöst nuförtiden, men Amp har förutom 2,4/5GHz trådlöst nätverk två Ethernetportar, och har du möjlighet bör du använda en av dessa. Den andra kan du koppla ut till ytterligare en trådad produkt, vilket ger en prydlig och stabil nätverkskoppling. Varför då trådat? Jo, trådlöst är jättebra, men ju fler prylar desto större risk för instabilitet och prestandaproblem, och därför är det bra att köra trådat där man kan.

Högtalarna kopplas in antingen genom att du förankrar skalade kabeländar i de medföljande banankontakterna, eller genom att helt enkelt tjonga in dina banankontaktförsedda kablar direkt i Amp. Vill du köra en annan subbas än Sonos egna trådlösa är det bara att koppla in den på sub-utgången, och TV:n kopplas alltså äntligen via HDMI. Har du en äldre tv utan ARC (Audio Return Channel) finns en adapter från optisk till HDMI att köpa.

Till sist finns ett par långnivåingångar, och hit kan du alltså koppla valfri analog källa. Glöm bara inte separat RIAA-förstärkare om du tänker koppla in en vinylspelare!

 

Cirkeltemat går igen på undersidan, och i mitten finns även en stativgänga.

 

 

Ekosystemet

En av Sonos stora styrkor är det stora stödet för tjänster, och du kan göra allt från att spela upp musik lagrad på NAS och dator till att lyssna på nätradio och köra populära streamingtjänster. I Sverige självklart med Spotify Connect i spetsen. Men du kan också logga in ditt Sonos-system på Spotify och köra Spotify inifrån Sonosappen, eller varför inte köra Amp som endpoint i ett Roon-system?

Numera är också det mesta vidöppet för utvecklare, så integration går i de flesta fall supersmidigt, och med AirPlay 2 får du ytterligare en multi room-möjlighet.

 

Hurra för ljudet

Jag tog helt enkelt hem Sonos Amp och kopplade först ihop den med en Panasonic CX680, ett par Focal Aria 906, en vinylspelare från Thorens (TD 160, med RIAA-steg från Pro-ject), och så fick den göra tjänst som tv-ljud och stereoförstärkare några veckor.

Och det tar inte lång tid innan jag märker att Amp är en riktigt bra förstärkare. Här finns spelglädje och kvalitet som gör att det är roligt att lyssna på musik, medan tv-ljudet får riktigt bra spänst.

Intressant är också att Amp excellerar både när det gäller att spela riktigt svagt och när vi trycker på ordentligt. I båda extremfallen (och hela vägen däremellan) håller Amp ihop ljudbilden på ett riktigt bra sätt, och det spelas minst lika mycket musik som vanligt hemma.

Med ett par One som surroundkanaler och en liten BK Electronics-sub (kopplad med kabel alltså) får min tv-ljudanläggning en härlig surroundkänsla, och den extremt kompakta 4.1-anläggningen bjuder på fullödigt filmljud med både pondus och engagemang! Den som vill kan köra en Amp till surroundhögtalarna också, vilket borde kunna bli ännu tyngre.

 

 


 

 

Det Amp inte kan

Sedan flera år har Sonos haft en smidig kalibreringsfunktion (Trueplay) där man rör sig runt i rummet med en iPryl, och Sonos ställer in sig själv. Den funktionen finns även hos Amp, men endast i kombination med de tre Sonos/Sonance Architectural-högtalarna som nyligen lanserats. Har man andra högtalare kan man alltså inte dra nytta av funktionen, vilket jag tycker är lite märkligt. Så här säger dock Sonos Patrick Gall när jag frågar:

– Anledningen till att du inte kan ”Trueplay” andra högtalare är att Sonos helt enkelt inte känner till ljudprofilen till de högtalare som kopplas till Amp. Eftersom vi var med och designade Sonos Arhitectural by Sonance känner vi till såväl ljudprofil som konmaterial och så vidare. Och med en custombyggd krets inbyggd i högtalarna känner Amp igen högtalarna, vilket gör att Amp kan köra Trueplay och ställa in ljudet från Amp och högtalarna till rummet.

En annan sak som inte låter sig göras är att använda en Sonos (exemeplvis One eller Play:5) som centerkanal. Visst kan du köra en Beam eller Bar som front, men då kan du inte kombinera med Amp och två högtalare. Patrick Gall säger så här:

– Målet med Amp var att bygga en kraftfull, lättanvänd tvåkanalsförstärkare, och för den som önskar en 5.1-anläggning har vi flera andra produkter (Beam, Playbar och Playbase).

 

 


SONOS AMP

Pris      6 999 kr

Effekt  2x125 W vid 8 ohm

Ingångar          HDMI ARC, Stereo RCA

Nätverk           2 x Ethernet, 2,4/5GHz wifi

Utgångar         Subbas lågnivå

AirPlay 2         Ja

Multi room      Sonos

Info     sonos.com

 

 


  

Plus

HDMI ARC

AirPlay 2

Stereo/dual mono

Minus

Autokalibrering funkar endast med speciella högtalare

SUMMA

En mycket kompetent stereoförstärkare för tv-ljud med marknadsledande multirumsmöjligheter!

 

 


 

En mycket bra kub, där jag får erkänna att jag inte orkade vänta på att skyddskretsarna återställdes i 1 ohm utan avbröt mätningen. Vi mäter dock 300 w även i 1 ohm. Driver glatt alla möjliga 8- och 4-ohmshögtalare.

 


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår