Kontakten Favoriter ur arkivet Hemmabio #11 2018

Bas och bas

"Jag blir inte klok på basen, min receiver (Yamaha RX-A2070) har inställning för subbas och delningsfilter, och så finns det Extra bass."

Annons:

Hej Hemmabio!

Mitt problem är att jag inte får någon bas alls när jag har Pure Direct påslagen, och det känns dåligt för ni brukar skriva att det låter bäst med Pure Direct. Sen blir det inte något bra tryck i baslådan när jag kollar på film heller, trots att jag har ställt in delningsfiltret på basen som de sa i butiken på 40 Hz för jag har stora Monitor Audio Silver fram. Hur får jag bra ljud i basen? Mvh Jan

 

SVAR:

Det första vi måste reda ut är Pure Direct på din Yamaha. Den funktionen kopplar förbi hela signalbehandlingen och skickar bara ljudet direkt till fronthögtalarna, så då får du aldrig någon subbas med. Det enda sättet att få subbas med Pure Direct är att använda en subbas med högnivåingångar (Rel). Men för dig finns en annan lösning, och det är att du kör med läget Straight i stället. Om du då har Extra Bass påslagen får du subbas även om du har ställt fronthögtalarna som large.

Extra bass då, vad är det egentligen? Jo det är en funktion för att låta subbasen vara med även när fronthögtalarna är ställda som fullrange. Funktionen heter olika saker hos olika tillverkare, men funkar på ungefär samma sätt hos alla, och ger ett fett basstöd när man lyssnar på musik.

Vidare till subbasen, och det första du måste göra är att ändra delningsfiltret på subbasen. Helst ska det stängas av helt, men annars kan man ställa det på högsta möjliga delning.

När man har subbas i en hemmabioanläggning ska basen styras av receivern! Subbasen har flera jobb: För det första ska den återge .1-kanalen, alltså LFE, Low Frequency Effects, och dessa lågfrekventa effekter kan gå hyfsat högt i frekvens (åtminstone 120-150 Hz), så om man ställer subbasens delningsfilter på 40 Hz förstör man LFE-återgivningen.

För det andra ska subbasen stötta alla de högtalare som inte är full range, och viktigt att komma ihåg är att delningsfrekvensen mot subbasen kan vara olika för de olika högtalarna, och att allt ställs i receivern/förstärkaren/processorn.

Mvh HemmaBio


Annons:

LFE-området är ungefär så här stort, och vi vill ha så nära samma nivå som möjligt inom hela området. Därför är 40 Hz-delning (turkos kurva) heeelt fel…

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår