Kontakten Favoriter ur arkivet Hemmabio #5 2019

Mer Smarta Hem!

Vad går jag miste om, frånsett färgen, med IKEAs lampor Trådfri mot Philips Hue?

Annons:

Hej Petter!

I nummer 4 april hade du ett par artiklar jag gärna vill återkomma till.

Först artikeln om Philips Hue med jämförelse mot IKEA Trådfri. Själv fick jag ett IKEA start kit av mina snälla barn nu i höstas. Som du skriver är IKEAs lampor ”kostnadseffektiva” om man mest vill ha vanligt dimbart ljus utan extra färger. Vad går jag miste om, frånsett färgen, med IKEAs lampor mot Hue?

 

 

Tilläggas skall att jag föll för ett oemotståndligt erbjudande att köpa en Hue vit lampa så nu har jag då beställt en Huebrygga. Jag har integrerat IKEA i nya leksaken Google Home. Detsamma tänker jag göra med Hue.

Sedan var det din ännu mer intressanta artikel om Homey V2. Enligt vad jag kunde utläsa är Homey en all-ätare och klarar Zigbee, Z-wave och 433 Mhz. När jag nu har IKEA och (snart) Hue, skall jag då hoppa över Google Home och eventuellt ha Homey som en topp-nod?

Eller kan jag köra IKEA + Hue ->Google Home ->Homey? Blir det kanske ett steg för mycket och en ytterligare felkälla?

Mina mer konkreta projekt är att automatisera en del belysning till att tändas när det blir mörkt och släckas ca 01:00. Jag antar att jag måste skaffa en sensor för att känna av mörkrets inbrott.

Vi har också ett växthus, med ström indraget, som är en potentiell kandidat för diverse automatiseringar. Om man är strikt, så är det ju IP44 som gäller här. Det enda jag hittills har hittat är en Osram smart plug med denna kapslingsklass.

Jag är med i en Facebookgrupp men finns det några tidningar du kan rekommendera om du nu inte kan/får lov att expandera inom HemmaBio.

Tacksam för Dina kommentarer!

Hälsningar

Lars, Lund

 

SVAR:

Hej Lars, och tack för ditt brev!

Kul att höra att du uppskattar HemmaBiotidningen och smarta hem-delarna!

Det behöver inte vara så att du går miste om något genom att välja IKEA-lampor istället för Hue. IKEA Trådfri gör vad det ska och gör det bra. Hue kan å andra sidan mer, och det är framförallt saker som kanske inte spelar så stor roll med ett mindre antal lampor och styrenheter.

När du integrerar IKEA och Hue i Google Home fungerar de likvärdigt när Home tar kontrollen över styrningen. I Homey får du möjlighet att integrera Hue antingen som ett eget självständigt system som interagerar med Homey eller som enskilda delar som styrs av Homey. IKEA Trådfri integreras som enskilda enheter.

Homey ger antagligen betydligt fler och bättre möjligheter att styra belysningen och övriga delar av ett smart hem, men kan också vinna på att integreras med en röstassistent som Home. Men det blir snabbt ganska komplicerat med vem som styr vad om du integrerar allt för mycket i allt för snabb takt.

Den största skillnaden mellan IKEA och Hue, som jag ser det, är att Hue har ett större utbud, bättre integration och ett mer avancerat och lättskött system för att styra Hue-belysning på ett självständigt sätt. Går man förbi det och styr Hue med andra enheter som Google Home och Homey använder man inte Hues alla möjligheter och då blir IKEA och Hue mer likvärdiga.

Homey har egen kapacitet och möjlighet att göra motsvarande saker som Hue, även med IKEA-prylarna. Google Home har jag ingen egen erfarenhet av, men om den fungerar som Amazons Alexa ger den bra möjligheter att röststyra belysningen, men du får inga extra funktioner för att till exempel tidsinställa och schemalägga tändning och släckning, något som IKEA gör ganska bra på egen hand, Hue mycket bra och som Homey också klarar med bravur.

Med utrustning som kan tidsstyra belysningen efter ett schema behöver du inte känna av mörker. Detta finns redan inbyggt i IKEAs och Hues hubbar, men med vissa skillnader. IKEA klarar klockslagen själv, Hue både klockslag och solens upp och nedgång.

Och en annan sak med tanke på ditt växthus – Hue finns även som utomhusbelysning.

Mvh Petter

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår