Spelrecension Hemmabio #11 2021

KENA: BRIDGE OF SPIRITS

”En perfekt mörk fantasyfabel som både ser ut och låter fantastiskt.”

Annons:

 

Vilken värld jag fått träda in i!

När jag stiftar bekantskap med Kena, en så kallad Spirit Guide, alltså en person som hjälper människor som gått bort, att komma vidare från vår fysiska värld till andevärlden, öppnar sig en rent magisk upplevelse på min Playstation 5.

Det känns som någon form av mörkare Disneyfilm, eller kanske snarare en japansk Ghibli-rulle som möter spel som Fable och ReCore och blandar mystiska miljöer, färgrika och sagolika med underbart plattformshoppande och actionelement, samtidigt som en ganska mörk och lågmäld story berättas proppfull med söta men lite dystra små figurer.

 

 

För att backa bandet lite så axlar vi alltså rollen som Kena. Hon håller på att rensa en annars vacker skog på massvis med ond magi som manifesterats på grund av andar som inte kunnat ta sig vidare till sin värld och således fastnat och förpestar den fysiska människovärlden.

På vägen springer vi på två små syskon som letar efter sin bror, Taro. Det visar sig att han har försvunnit högt upp bland bergen och vi måste således ta oss en ganska lång väg för att hitta honom.

Sagt och gjort ger vi oss av och på vägen stöter vi på mysiga pussel som kan lösas genom att använda en massa nyttiga saker som vi hittar på vägen. Taros mask som kan avslöja saker som inte annars syns och så våra små Rots, små ludna hjälpredor som kan lyfta saker åt oss, ändra form och attackera både den ena och den andra fienden. Framförallt så kan dom käka upp onda andars magi och därmed hjälpa oss vidare förbi svåra hinder.

Utöver att hjälpa Kena så kan vi också såklart klä våra Rots i olika kläder, hattar med mera och kela med dom när vi vill varva ner lite mellan allt fiendebråk. För mycket action blir det, vi har nämligen också en stav att utföra diverse olika attacker med som självfallet går att uppgradera och utveckla allt eftersom äventyret fortlöper.

 

 

Det blir dock aldrig för hetsigt fightande utan själva slagsmålen byts perfekt ut mot pussellösande och plattformshoppande mellan träd, stenar och kullar. Kena Bridge of Spirits är en perfekt mörk fantasyfabel som både ser ut och låter fantastiskt. Svårighetsgraden är överraskande hög men blir aldrig frustrerande á la Dark Souls.
Det nästan perfekta äventyret alltså och både jag och båda mina döttrar sitter tillsammans klistrade i soffan i hemmabion och bara njuter av denna färgrika och otroligt underhållande skapelsen.

Ett spel som fängslar både en fyraåring och en sexåring lika mycket som vilken Disneyfilm som helst, fast det bara har engelskt tal och samtidigt lyckas få 36-åriga pappan att varken längta tillbaka till Call of Duty Warzone eller The Last of Us är verkligen ett bra betyg.

Det här är ett av årets absolut mysigaste äventyrsspel.

 

 

KENA: BRIDGE OF SPIRITS

Genre: Plattformsäventyr

Utvecklare: Ember Lab.
PEGI: 12
Testat på: Playstation 5

 

Spelglädje 9/10
Grafik 10/10
Ljud 9/10
Online nej

Totalt 9/10


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår