Spelrecension

THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: HOUSE OF ASHES

Vi har lirat den tredje delen i Dark Pictures rysarsaga.

Annons:

 

Supermassive Games är tillbaka med den tredje delen i deras Dark Pictures-saga. Både första delen, Man of Medan såväl som den andra, Little Hope, var riktigt trevliga spel. I bagaget har man också med sig det skräckfyllda och otroligt underhållande spelet Until Dawn som släpptes för nu sex år sedan och har många likheter med House of Ashes.

 

 

Genomgående för studions spel på senare tid har varit starkt filmiska upplägg där spelaren mestadels serveras snygga scener med olika beslut som ska tas och vägar att välja som alla bidrar till hur huvudkaraktärerna uppfattar varandra, deras relationer förändras och hur olika händelseförlopp öppnar upp sig, ändras eller stängs ner för gott.

Ofta kan ett val i förlängningen eller med detsamma få dödliga konsekvenser och av flera huvudkaraktärer från start är det inte sällan som endast någon enstaka överlever spelets alla timmar. House of Ashes är inget undantag men blandar in lite friare kamera, quick time events med ställbar svårighetsgrad och såklart en helt ny miljö.

I House of Ashes får vi följa med till USA:s invasion av Irak och under ett uppdrag där våra fem huvudkaraktärer strålar samman och råkar bli instängda under jord i ett gammalt Akkadisk tempel där mörka krafter och dödliga väsen väntar ställs allt på sin spets. Målet är att ta sig ut med så många av karaktärerna fortfarande vid liv.

 

 

Själva berättandet kommer inte riktigt upp i samma nivå som rivaliserande studion Quantic Dreams liknande spel Heavy Rain, Beyond Two Souls och Detroit Become Human men det är ändå ett härligt, interaktivt stycke skräckfilm vi får spela igenom. Jag hålls på tårna hela tiden och besluten jag ställs inför känns viktiga och avgörande på riktigt.

Precis som tidigare spel i serien går det att spela tillsammans med andra i två olika flerspelarlägen. Online-co-op för två spelare kallad ”Shared Story” eller ”Movie Night” där upp till fem spelare tillsammans i soffan kontrollerar var sin karaktär och vid valda tillfällen uppmanas att skicka runt kontrollen sinsemellan. Rätt kul och fortfarande ganska unikt och åtminstone något jag själv inte skådat i något annat spel till dags dato.

 

 

THE DARK PICTURES ANTHOLOGY: HOUSE OF ASHES

Genre: Interaktivt skräckäventyr

Utvecklare: Supermassive Games
PEGI: 18
Testat på: Playstation 5 (finns även till PS4, Xbox One, Xbox Series X)

 

Spelglädje 7/10
Grafik 7/10
Ljud 7/10
Online 7/10

Totalt 7/10

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår