Spelrecension

VI RECENSERAR SNIPER ELITE 5

”Kan man få bättre digitalt övervåld än så här? Tror knappast det. ”

Annons:

Sniper Elite 5_5 web

 

Löjtnant Karl Fairburne, pricksäker som få och nazistdödare till yrket, är tillbaka för att ännu en gång piska axelmakterna. Nu har tiden kommit till när andra världskriget börjar närma sig sitt slut.

1944 är året och landstigningen i Normandie närmar sig med snabba steg. I vanlig ordning befinner vi oss bakom fiendens linje för att hjälpa motståndsrörelsen att tugga ner den tyska krigsmakten till fotknölarna. Vårt uppdrag är att förstöra så mycket som möjligt av viktiga försvarsmateriel och befästningar inför den stundande D-dagen.

Det känns lite som att tiden står till i Sniper Elite-serien, både på gott och ont. Jag får känslan av att ha spelat nästan exakt det här spelet minst fyra gånger tidigare, men nummer fem i ordningen är ett helt nytt lir, även om tid och miljö såklart är nästan densamma så finns det en hel del rolig spelglädje att kräma ur Rebellions kärleksförklaring till prickskytte med dödlig utgång.

Kontrollen känns igen, fortfarande lite styltigt men fullt fungerande, grafiken är i vanlig ordning någon generation gammal, vilket alltså betyder att Sniper Elite 5 som bäst ser ut som en mediokert Xbox One eller PS4-spel. Ljudet är ojämnt och röstskådespelarna så extremt ointresserade att det nästan gör ont.

Trots detta är det så otroligt tillfredställande och roligt att smyga runt på större banor än någonsin tidigare i serien och plocka nazister på löpande band med full zoom, ljuddämpande pistoler och lömska minor.

Emellanåt ska viktig information från motståndsrörelsen samlas in och vidarebefordras och självklart måste en och annan AA-gun sprängas. Det är överraskande bra variation på uppdragen, även om dom såklart förr eller senare blir något repetitiva så vill jag ändå klara det mesta på alla banor, även sidouppdragen.

 

Sniper Elite 5_5headshot

 

Det är helt enkelt så fasansfullt härligt att få ett sådant där klockrent headshot så att vi får följa kulans bana ända fram till det att den når målet, för att då övergå i röntgenbild och detaljerat visa hur fiendens ryggrad, hjärna, käke och övriga innanmäte krossas.

En favorit är när ögat lossnar eller käken imploderar. Kan man få bättre digitalt övervåld än så här? Tror knappast det.

 

Sniper Elite 5_5 hemmabiotidningen

 

En kul twist är att man har lånat Dark Souls-seriens invasionssystem där spelare online kan hoppa in i andra singelspelares pågående kampanjer och sätta käppar i hjulen för denne. Det skapar också såklart en extra nerv när du vet att någon av de stendumma fienderna du precis ska till att skjuta huvudet av kanske är en annan riktig spelare som har dig på kornet utan att du vet det.

Utöver invasionsläget så finns också ett riktigt trevlig renodlat onlineläge att tillgodogöra sig. Är du den i kompiskretsen som alltid väljer sniper-klassen i Battlefield eller Call of Duty? Då är det här spelet för dig.

Andas ut, sikta och smek försiktigt den digitala avtryckaren, Sniper Elite 5 är här.

 

SNIPER ELITE 5

Genre: Stealth-äventyr
Utvecklare: Rebellion
PEGI: 18
Testat på: Xbox Series X (Finns även till PS4, PS5 och Xbox One)

 

Spelglädje 7/10
Grafik 6/10
Ljud 5/10
Online 8/10

Totalt 7/10

 

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår