spel Krönika Hemmabio #3 2020

SPELA MED ATMOS

"Dolby Atmos flyttar in i fler och fler tv-rum ute i landet."

Annons:


 Att njuta av film med surroundljud även från taket är riktigt läckert, det tror jag de allra flesta kan skriva under på. Men till tv-spel i allmänhet, och spelkonsoler i synnerhet är vi inte bortskämda med den typen av mäktig ljudupplevelse.

Faktum är att dagens spelkonsoler skiljer sig ganska mycket åt sinsemellan när det kommer till stödet för detta, men gemensamt är att utbudet är skralt, vare sig du spelar Playstation 4, Xbox One eller Nintendo Switch.

Nintendo har föga överraskande inga Atmos-planer. Playstation 4 stödjer det bara när det kommer till Blu-ray-filmtittande. Microsoft och Xbox One X är den konsol som i dagsläget erbjuder mest på Atmos-fronten genom en särskild app man köper för att låsa upp Atmos-stöd i ett gäng spel.

Väl gjort så har du ljud från alla håll och kanter i titlar som plattformaren Super Luckys Tale, svärdsvingande multiplayer-liret For Honor från Ubisoft och bilspelskungen Forza Horizon 4. Detta är spel som alla må erbjuda härliga ljudupplevelser med hjälp av Atmos men i min bok gör det sig ännu bättre i storydrivna singelplayer-upplevelser, där ljudet får ta ännu mer plats.

Då är det glädjande att veta att båda de två senaste Lara Croft-spelen, Rise of the Tomb Raider och Shadow of the Tomb Raider stödjer det. Likaså remaken av Resident Evil 2, där det går att på ett hårresande sätt lyssna till när Mr X klampar runt på övervåningen i jakt på ditt liv.

Även det mycket trevliga Metro Exodus, med sina klaustrofobiska ryska tunnelbanegrottor och stora öppna landskap, bjuder på Atmosljud. Mest glädjande är nog dock actionrökaren Gears 5, som i kombination med sin visuella halleluja-upplevelse med 4K, HDR och 60fps också får ett lika magnifikt ljud med så här många kanaler.

Även lir som The Division 2, Final Fantasy XV, Assassins Creed Origins, Crackdown 3 och Star Wars Battlefront 2 erbjuder Atmos och då får man nog fastslå att Xboxen i dagsläget har ett rejält försprång gentemot konkurrenterna när det kommer till modernt ljud.

Playstation 5 som förhoppningsvis äntrar scenen lagom till julhandeln i år har bekräftat att man kommer ha ett sofistikerat 3D-ljudchip, det är dock inte självklart att detta kommer innebära just Dolby Atmos. Xbox Series X som är Microsoft kommande konsolmonster torde ha en liknande lösning som på Xbox One X, annat vore ju konstigt.

Så nog vågar man nästan räkna med att få ackompanjera sin 8K, 120fps-spelupplevelse, som Microsoft utlovat i nästa generations konsoler, med riktigt feting-ljud lagom till nästa julhandel? Tänk bara att få landa på ringvärlden i Halo Infinite till tonerna av Marty O´donnels ljuvliga stråkar och Covenanter som skjuter till höger, vänster, och ovanifrån. Mina öron dreglar av bara tanken!

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår