spel Test Veckans gratisartikel Hemmabio #1-2 2021

PLAYSTATION 5 – VÄRLDENS MEST SÄLLSYNTA TORNFLÄKT?

Det råder Playstation-hysteri på hela jordklotet. När Sony lanserade sin nya spelmaskin den 19 november hade man köpt reklamspottar både i Londons tunnelbana och uppe i himlen över bland annat Stockholm, där flygplan tecknade ut de klassiska Sony-symbolerna högt upp bland molnen.

Annons:

Snygg marknadsföring eller bara en spottloska i ansiktet på alla de potentiella konsumenter som inte fick tag på en maskin vid lansering på grund av att man inte lyckats producera tillräckligt många enheter? Jag låter det vara osagt, vi har i alla fall hårdtestat vad den går för.

Världen verkar vara indelad i två läger när det kommer till designen av Sonys nya generations spelkonsol. Vare sig du hör till team skeptikerna, de som tycker den ser ut som en tornfläkt, en nespressomaskin eller rentav påvens hatt, eller till de som tycker det är en djärv och elegant design, som passar perfekt för en ny spelgeneration, kan vi alla nog enas om två saker: den är enormt stor och alla vill ha en egen hur den än ser ut.

Precis som i fallet Xbox Series X duggade det inte jättetätt på spelfronten inför PS5-releasen. Det vi får är en glorifierad expansion, till det visserligen briljanta spelet Spider-Man från Insomniac Games kallat Spider-Man Miles Morales, och en fantastisk och totalt omgjord och förbättrad version av Demon Souls, From Softwares spel som för nu ganska många år sedan skapade en helt ny spelgenre ultrasvåra, oförlåtande äventyrsspel, eller Soulsbourne som genren kom att kallas.

Dessutom släpps en tredimensionell äventyrstappning av Little Big Planet kallad Sackboy: A Big Adventure. Alla dessa tre Sony-exklusiva liren testar vi i nummer 1-2/2021, av HemmaBio.

 

Stor på utsidan och stor på insidan
Playstation 5 släpps i två versioner, en med UHD Blu-rayspelare och en utan. Storleksmässigt skiljer det ganska lite mellan de båda. Den med skivläsare är 390 x 260 x 104 mm stor, den helt digitala mäter 390 x 260 x 92 mm. En rejäl pjäs i båda utföranden alltså.

Jag som till en början tyckte att Microsofts Xbox Series X var en redig rackare måste erkänna att den mest ser ut som en söt liten svart minipelare i jämförelse med Playstation 5:s massiva framtoning. Den är verkligen enormt stor, jag landar nog i att den också är rätt snygg, den ser futuristisk och ganska häftig ut helt enkelt, lite roligare än Xbox Series X högst minimalistiska design.

Den har dock framkallat den direkta effekten att jag måste köpa en ny tv-bänk och hänga upp min 65-tummare på väggen, pronto, för att överhuvudtaget få plats med den i närheten av övriga hemmabio-setupen.

Du kan precis som med Microsofts dito självklart ha den både ståendes rakt upp eller liggandes ner.

Inuti detta vit-svarta rymdskepp till spelkonsol får vi en hel del mysig teknik. Givetvis HDMI 2.1. som möjliggör spelande i upp till 4K och 120 Hz. Fyra USB-portar, tre stycken vanliga och en USB-C.

Den har en Ethernetport på baksidan tillsammans med AC-ingången, precis som Xbox Series X har även Playstation 5 slopat den optiska porten. Om det 825GB interna SSD-minnet känns i minsta slaget så går det också att skruva upp konsolen och sätta in ytterligare minne med särskilda Playstation 5-certifierade SSD-diskar. Precis som PS4 kan man såklart också använda sig av externa hårddiskar om man inte vill skruva och dona med sin nya konsol.

 

Ett familjärt och supersnabbt gränsnitt

Jag har alltid gillat Playstation-gränssnittet och nummer fem bygger vidare på detta på ett ganska naturligt sätt. Mycket känns igen men är förbättrat i bland annat det att du kan fixa snabbåtkomst till olika inställningar och göra navigerandet ännu enklare än tidigare.

Framförallt är det mer responsivt och snabbt vad du än tar dig för. Att hoppa mellan spel och boota upp dessa går otroligt kvickt och tack vare SSD-lagringen så går laddning av spel supersnabbt.

I själva spelen kan du också med ett knapptryck få upp en meny som visar olika progressions, trophys och information om spelen, samt möjligheten att hoppa rakt in i vissa sidouppdrag via denna meny utan att behöva aktivera det i själva spelet – perfekt för den tidspressade gamern.

Vad som tyvärr inte är perfekt för den tidspressade gamern är att man inte har Xbox Series X:s fantastiska funktion att hoppa rakt in där man senast slutade, mellan flera redan startade spel. På Playstation 5 måste du boota upp varje spel varje gång. Nu går det som tur är väldigt snabbt så kanske är det inte hela världen.

 

Pulserande 3D-ljud!

Playstation 5 bjuder på något de själva kallar Tempest-ljud. Detta är en teknik som riktar spelljudet bättre än någonsin tidigare. Bäst ska detta enligt Sonys egen utsaga komma fram när man använder Sonys egna Pulse 3D Wireless Headset, men det ska även fungera med andra headset.

Tyvärr fungerade inte mitt Astro A50-headset överhuvudtaget med PS5, trots utlovat av Astro själva. På Xbox Series X var det nämligen inga problem att bara ladda ner en uppdatering som gjorde att man inte behövde den optiska sladden alls, utan bara kunde använda USB:n och så var det klart, men på PS5 gick det alltså inte alls.

Detta är dock inte Sonys fel utan jag skyller allt på Astro. Då Pulse 3D Wireless Headset verkar nästan vara lika svåra att få tag på som själva konsolen så får vi återkomma till ett matigt ljudtest längre fram med de lurarna.

 

DualSense-kontrollen innoverar, involverar och imponerar stort

Sonys nya generations spelmaskins mesta USP är kanske inte ens själva konsolen i sig, utan kontrollen du använder för att styra den med. Den gamla trotjänaren DualShock4 behövde verkligen en innovation och med den helt nya DualSense får den precis det.

Med en helt sanslöst nyanserad force feedback som ger mängder med olika styrka och detaljer i skakningarna skapar det ännu mer inlevelse i spelen. Tillsammans med de adaptiva avtryckarna på baksidan som får olika motstånd beroende på vad som händer i spelet, och exempelvis blir tyngre när du gör tunga svärdsattacker bland annat i Godfall och lättare när du gör snabbare, enklare sådana i Spider-Man Miles Morales så blir upplevelsen maffig.

I kombination med mikrofonen som du bland annat kan blåsa in i för att flytta objekt i vissa spel så känns det verkligen som en ny generations spelande har anlänt. Med mikrofonen kan du såklart också chatta med kompisar om ditt headset ligger på laddning (eller inte fungerar med PS5!) eller om du bara ska hoppa in i en chatt och säga något snabbt och inte orkar dra fram dina gaminglurar.

Designmässigt ligger kontrollen perfekt i mina händer och den lite större storleken än Dual Shock 4 välkomnar jag helhjärtat. Hade styrspakarna bara suttit asymmetriskt hade kontrollen varit favoriten rent greppmässigt även denna generation, men jag måste nog hålla fast vid att jag föredrar Microsofts Xbox-kontroll snäppet mer just tack vare spakarnas placering. Funktionsmässigt vinner dock DualSense med hästlängder.

 

En spelstation även för film

De nya PS5-spelen är inte totalt frånvarande, men överväldigar oss verkligen inte heller i antal. Spider-Man Miles Morales, Sackboy, Godfall och Demon Souls finns till bjuds vid release, och då är det endast Demon Souls som bara finns exklusivt till PS5 och inte också till PS4.

I princip alla PS4-spel är såklart spelbara även på PS5, med högre upplösning, snabbare laddningstider och bättre flyt generellt. Men det blir först nästa år, precis som i fallet nya Xbox Series X, som de verkligt intressanta nya titlarna anländer. Horizon Forbidden West, Ratchet & Clank: Rift Apart och God of War Ragnarok blir säkerligen mäktiga upplevelser.

Blu-rayspelaren bjuder på en trevlig upplevelse, särskilt med en Sony media remote, och maskinen håller framförallt en väldigt låg ljudnivå till skillnad från mina PS4:or genom åren som låtit värre och värre för varje år och som kulminerade härom månaden i något som mest kan liknas vid hur det låter när ett jetflygplan spränger ljudvallen, hemma i biorummet.

 

Dyr på nätet

Om du kan få tag på en maskin så är Playstation 5 ett klockrent köp, även om det inte svämmar över av nya spel, för konsolen är riktigt bra. Jag skulle dock inte rekommendera någon att betala dyra pengar (när detta skrivs säljs maskinerna för över 10 000 kronor på blocket och tradera) för en andrahandskonsol, för lagom till när Sony får igång produktionen på allvar så börjar också spelen trilla in.

Just nu är det lite PS5-speltorka. Det går dock inte att sticka under stol med att Playstation 5 är en spelkonsol med en fantastiskt bra handkontroll, den är sanslöst snabb på allt den gör och proppad till brädden med massvis av bra och rolig teknik.

 

PLAYSTATION 5

Pris: 5 990 kr (standard), 4 990 kr (Digital Edition)
CPU: 3.5GHz, 8-core AMD Zen 2
GPU: 10.3 teraflop RDNA 2 GPU
RAM: 16GB GDDR6
Minnesbandbredd: 448GB/s
Intern
lagringskapacitet: Custom 825GB SSD
Expanderbart internt minne: NVMe M.2 SSD slot

Extern lagring: USB 3.2 External HDD Support
Performance: 720p1080i1080p4K UHD8K UHD
Optisk enhet: 4K Blu-rayspelare
Storlek: 390 x 260 x 104 mm / 390 x 260 x 92 mm
Vikt: 4,5kg / 3,9kg

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår