Spelrecension Hemmabio #4 2021

KUSLIGT SPÄNNANDE SPEL: THE MEDIUM

"The Medium är inte bara kusligt spännande, rysligt fängslande och ja, riktigt läskigt i ordets sanna bemärkelse, det är verkligen en spännande inramning som håller mig på helspänn."

Annons:

 

Marianne är unik, detta trodde hon i alla fall ända fram tills nu. Dagen då hon ska begrava sin egen fosterfar händer något underligt. Hon blir kontaktad av en person vid namn Tomas, någon som säger sig ha information om vad hon är för något, var hennes krafter kommer ifrån. Marianne slits nämligen mellan två världar, verkligheten och dödsriket.

När Tomas kontaktar henne behöver han hennes hjälp. Han säger sig också i gengäld kunna hjälpa henne, så börjar äventyret med en död flicka på den enorma semesteranläggningen Niwa Resorts dit vi snart styr kosan på uppmaning av Tomas.

The Medium är inte bara kusligt spännande, rysligt fängslande och ja, riktigt läskigt i ordets sanna bemärkelse, det är verkligen en spännande inramning som håller mig på helspänn.

Det är också välgjort på de allra flesta plan. Ljudmässigt riktigt bra, i synnerhet musiken som är smått fantastisk. Något den såklart borde vara då den är delvis skapad av Silent Hill-kompositören Akira Yamaoka.

Samtliga röstskådespelare gör samtidigt också ett riktigt hästjobb med att skapa liv i alla karaktärer i spelet. Inte en enda roll känns felcastad eller krystad och det bygger, tillsammans med berättandet upp en grym stämning.

 

 

The Medium känns ganska old School i det att man använder fasta kameravinklar, likt de gamla Resident Evil- och Silent Hill-spelen. Det är något underbart klaustrofobiskt i det som gör sig utmärkt i Bloober Games nya alster.

Samtidigt blir pusselmomenten aldrig tråkiga tack vare det luriga med att kunna befinna sig I två världar samtidigt. Tempot är alltså långsamt men stundtals väldigt spännande­ perfekt kombination alltså.

Mitt enda egentliga klagomål är ansiktsanimationerna som verkligen inte är bra, men det känns som en detalj i sammanhanget. Det går att se förbi i det här fallet. Faktum är att jag efter ett tag inte tänker på det för jag är helt upptagen med att vara på helspänn.

Detta är en mörk berättelse om död och rädsla. Vi får bli både hoppa till-skrämda varvat med sådana där långsamma obehagliga rysningar. Få spel lyckas skapa en liknande äkta närvaro och det är sammantaget en riktig fröjd att spendera dessa timmar i de två skilda, men ändå så sammanflätade världarna i The Medium.

Ett riktigt måste i varje hemmabio-gamers spelbibliotek alltså. Frågan är bara, vågar du?

 

THE MEDIUM

 

Genre: Skräck-äventyr

Utvecklare: Bloober Games

PEGI: 18

Testat på: Xbox Series X

 

 

Spelglädje 8/10

Grafik 8/10

Ljud 9/10

Online nej

 

Totalt 8/10

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår