Spelrecension Hemmabio #7-8 2021

BIOMUTANT

”Lite som Kung Fu-Panda möter World of Warcraft, eller något i den stilen”

 

Biomutanter, döende enorma livsträd och potatisfolk samsas här med Kung-fu, apokalypser och sjungpratande Elvis-kopior. Ja här har svenska utvecklaren Experiment 101 gått all in när det kommer till blandade influenser i spel. Det är en salig blandning av olika designval och spelsystem.

Att det är en något spretig upplevelse märks redan tidigt. Humorn är det emellertid inget fel på. Det är en komisk aura över hela spelet redan från start med fyndig dialog och urflippade karaktärer. Lite som Kung Fu-Panda möter World of Warcraft, eller något i den stilen.

Vi får till viss del skapa vår gnagarkaraktär själv, välja färg på pälsen och allt. Diverse olika klasser och attribut finns att tilldela i sann RPG-anda. Allt från magiska klasser till mer klassiskt fightinginriktade. Jag väljer ett hopkok, som jag brukar göra. Man vill ju inte missa något, lite mellanmjölk helt enkelt.

Världen är också lite spretig och snurrig. Den känns nästan fabelinspirerad och stundtals som tagen ur James Camerons Avatar. Sen blandar man det med lite visuella serietidningseffekter som ”Kaboom”, ”Pow” som ploppar upp på skärmen när man får in en träff.

Fightingsystemet blandar närstrid med skjutvapen och magier. Lite svårt ibland eftersom det inte går att låsa fast på fienden men ändå överlag stabilt när man kommer in i det och lär sig flytet.

Tekniskt känns det tyvärr lite daterat. Det är ganska skarpt och flyter på bra i bilden men samtidigt med ganska ful och rentav kantig grafik. Jag vill verkligen gilla Biomutant mycket mer än vad jag gör då det på pappret verkar så mysigt och färgglatt galet.

Det har absolut sina ljusglimtar, om inte annat är det otroligt lekfullt och stundtals väldigt komiskt, men själva gameplayet känns väldigt… meh.

En på sin höjd medioker upplevelse helt enkelt.

BIOMUTANT

Genre: Actionäventyr i tredjeperson

Utvecklare: Experiment 101
PEGI: 12
Testat på: Xbox Series X (Xbox One-version testad, finns även till PS4)

 

Spelglädje 6/10
Grafik 6/10
Ljud 7/10
Online nej

Totalt 6/10

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår