spel

READ DEAD REDEMPTION 2

Det är åtta år sedan Rockstar gav oss sitt första spel i western-miljö. Älskat av i stort sett alla jag känner, hyllat av tyckare världen över, och nu spelar vi äntligen uppföljaren!

Jag slår följe med ett gäng färgstarka banditer, the Van der Linde gang, på flykt undan rättvisan och en vilja att leva hur vi vill utan att någon säger åt oss på vilket sätt saker ska göras i samhället. Jag styr karaktären Arthur Morgan, som ända sedan ung ålder ridit sida vid sida med gängets ledare, Dutch.

Allt Arthur vet om livet bygger på hans upplevelser i gänget med Dutch som fadersgestalt och bästa vän. Vi lever utanför lagen, rånar, mördar och tar för oss vart vi än kommer. När vi tvingas fly från södra västern, med lagens långa arm hack i häl över snöiga berg norrut, hänger livet på en skör tråd. Gängets ledargrupp där Arthur ingår har ett ansvar för alla sina medlemmar, de är en familj och måste således se till att alla har det bra.

Flera är nära att stryka med när en riktigt isigt snöstorm slår till och maten lyser med sin frånvaro vart vi än tar oss. Av en händelse stöter Arthur och gänget på en ökänd familj i jakten på skydd undan stormen och förnödenheter, the O´Driscolls. Detta leder snabbt till skottväxling och när vi gått vinnande ur striden hittar vi undangömt några långt gånga planer på att råna ett tåg om några veckor. Vad vore vi för gäng om vi inte tog chansen?

Sagt och gjort, detta blir startskottet mot bättre tider och snart har vi ett helt okej läger att vistas i, tält, sängar, mat och dryck. Detta måste visserligen upprätthållas genom att ta olika mer eller mindre legitima jobb, där en del av vinsten alltid går till gänget. Snart kanske också lägret måste flyttas till en annan plats när lagen kommer sniffandes igen.

Read Dead Redemption 2 är ett enormt spel, öppet och ständigt expanderande. Med den ena vyn snyggare än den andra. Från snöiga, iskalla berg där vilka kläder du har på dig spelar roll för hälsan, till varmare, mer gästvänliga skogar där du kan jaga gruppens mat, skaffa djurskinn att sälja i staden och så vidare. Även i varmare klimat gäller det såklart att inte ha för varma kläder på sig eftersom man kan bli överhettad. Givetvis måste du också äta, dricka och sova samt ta hand om ditt yttre för att inte väcka anstöt eller bli sjuk och förlora fördelar i spelet.

Jag fördriver tiden med att spela poker eller skjuta prick med pengar som insats. Vissa dagar känner jag mig äventyrslustig och hoppar upp på en av mina hästar, som jag såklart knutit olika starka band med beroende på hur de blivit behandlade av mig, och ger mig snart ut på expedition. Vid ett tillfälle gjorde jag detta och stötte snart på en mexikansk kille som stod och sköt på flaskor och frågade snart om jag ville utmana honom.

Sagt och gjort gjorde jag detta, förlorade några dollar då han visade sig fuska lite, tyckte jag i alla fall, så jag sköt honom helt sonika och tog tillbaka mina pengar. Ett vittne såg detta så jag fick rida ikapp honom och under pistolhot fick jag honom att hålla tyst om detta, annars skulle jag minsann leta upp honom. Dock missade jag att dumpa den ”fuskande” mexikanens kropp någonstans där den inte skulle hittas och således startades en mordutredning. Hoppas jag slipper skaka galler för detta!

Utöver huvudstoryn som på ett fantastiskt sätt flyter på så kan jag också extraknäcka som sheriff, driva in pengar från obetalda lån, råna tåg, affärer eller stjäla hästvagnar och sälja. Så här ser spelet ut efter bara några timmars spelande och ju mer jag spelar desto större och mer innehållsrikt blir det, hela tiden, utan att stagnera.

Nivån av detaljrikedom och sättet allt berättas på sätter en ny standard för tv-spel. Långa konversationer till häst, på väg till nästa uppdrag, under filmiska kameravinklar som när som helst går att aktivera och ändra, varvas med matiga mellansekvenser med action, spänning och råhet som alla driver på storyn. Själva skjutandet är lika underhållande tack vare vapen som är genuint roliga att skjuta med, ”dead eye”-läget där tiden saktar in och gör det lättare att låsa på måltavlor är perfekt avvägt och de snabba klippen när du sätter ett skott i huvudet på fienden mitt i en eldstrid är otroligt stilsäkra.

Musiken ramar in allt perfekt och i kombination med den fantastiska grafiken, animationerna, detaljerna och kontrollen blir detta tv-spelens svar på de allra bästa av moderna westernfilmer som The Assassination of Jesse James, Django Unchained, True Grit, 3:10 to Yuma och Tarantinos The Hateful Eight. Rockstar överträffar helt enkelt sig själva på alla plan, just när man inte trodde att detta var möjligt.

Det finns en hel del buggar, några så förödande att hela uppdrag har fått spelas om, och även om jag gillar kontrollen så går det inte att komma runt att den är rätt klumpig. Att styra Arthur Morgan känns många gånger som att styra en gravid frysbox. Detta kanske kan räknas som småsaker men skapar ändå en hel del frustration av och till. Det är emellertid fortfarande ett fullständigt underbart spel.

I skrivande stund har inte onlineläget lanserats som i vanlig Rockstar-anda släpps några veckor efter release. Vi kan nog med säkerhet vänta oss något alldeles särskilt när det kommer till detta. Till dess har vi i runda slängar sextiofem timmars speltid i storyläget. Det ska nog räcka några dagar. Jag har redan försakat både sömn, mat och solljus för att leka cowboy på heltid, och jag har inga planer på att sluta med det.

 

READ DEAD REDEMPTION 2

Genre: Sandlådespel i westernmiljö 

Utvecklare: Rockstar
PEGI:18
Testat på: PS4 Pro (Finns även till Xbox One)

Spelglädje 9/10
Grafik 10/10
Ljud 10/10

Totalt 9/10

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår