Spelrecension spel

OVERKILLS THE WALKING DEAD

Välkommen till den nya tillvaron. De döda går på jorden och sätter reglerna i det nya, blodiga Overkill-producerade spelet om hungriga zombies i stora antal.

Någonstans i allt elände som blir när de döda vaknat, finner fyra personer varandra, Heather, Aidan, Grant och Maya. De är nu en tajt sammansvetsad grupp, alla med sina olika styrkor, svagheter och färdigheter som går att uppgradera och utveckla. De kämpar mot ett gemensamt mål, att överleva den ena blodiga zombieattacken efter den andra, utveckla en hembas och fylla den med förnödenheter.

Likt tv-serien med samma namn handlar inte heller Overkill´s The Walking Dead uteslutande om bara zombies, utan även om karaktärerna och extremt mycket samarbete i den tajta fyramanna-gruppen, när de ska överleva i ett zombieinfesterat och ogästvänligt Washington DC.

De fyra karaktärerna har olika klasser som alla utgör en viktig ingrediens i din grupp. Heather kan ta hand om zombies knäpptyst, på nära håll, med sin kniv eller sitt armborst, mycket likt Daryl i tv-serien The Walking Dead. Grant skjuter på avstånd och kan varna för bakhåll, markera fiender och mycket annat. Maya kan lägga rökridåer och hela gruppens dalande livsmätare och Aiden kan ta mycket stryck och svinga sitt modifierade baseballträ vilt omkring sig… Negan och Lucille någon?

Overkills The Walking utspelar sig i samma universum och ungefärlig tid som övriga The Walking Dead-fenomen. Serietidningen, tv-serien på AMC och spinoff-tv-serien Fear The Walking Dead är alla tillsammans en del av det blodiga universumet, vilket gör spelgrunden bred och rik.

 

Överlev tillsammans

Upp till fyra spelare ska alltså tillsammans slåss mot horder av de levande döda genom att använda alla tillhyggen, utrustning och vapen som går att hitta. Ju tystare ni är desto bättre övertag får ni. Alltså är knivar, ljuddämpade pistoler och baseballträn att föredra framför granater och maskingevär.

Orsaka för mycket ljud och de döda samlas snabbt runt omkring er med en oftast dödlig utgång. Ammunitionen är nogräknad och olika banor kräver olika taktik beroende på hur situationen ser ut.

Föredrar du att göra det personligt med en machete i huvudet på de köttätande monstren? Kanske skjuter du ner dem för att sedan stampa sönder huvudet på de odöda – tyst och blodigt? Eller håller du dig kanske på avstånd, med kikarsikte och prickskyttegevär? Hur din grupp gör är upp till er att bestämma och kommer att behöva anpassas efter situationen ni står inför, som dessutom snabbt kan komma att förändras.

 

Detaljerad deformering

Något Overkill jobbat extra mycket på i det här spelet är alla de olika sätt du kan deformera de livsfarliga köttstyckena på när de attackerar dig. Armar kan skjutas av, huvuden kan krossas, armar brytas och knäskålar pulvriseras. Gillar man gore-inslagen hos tv-serien så blir man inte besviken på Overkills tolkning av Kirkmans numera klassiska zombies.

Allt går emellertid inte ut på att döda zombies, mycket krut måste också läggas på att spika igen dörrar, barrikadera fönster, förstärka staket och andra skydd, för att hindra att de odöda stillar sin hunger med era lemmar, tarmar och hjärnor när de försöker ta sig in i er tillflyktsort.

Ytterligare saker Overkill lagt mycket fokus på är detaljåtergivningen och ljussättningen i miljöerna. Dels så det ska samspela med universumet det utspelar sig i, men också så att det driver historien framåt och sätter rätt stämning. Overkills huvudfokus ligger enligt egen utsago alltid på spelbarhet och gameplay, därför ska ett spel i studions regi alltid i första hand underhålla så mycket som möjligt.

Likt tv-förlagan och gängse zombieregler saktar kroppsskott eller kroppsslag bara ner walkers en stund, det krävs en huvudträff för att avsluta jobbet helt. Stressen när tjugo stycken odöda närmar sig från alla håll och kanter kan nog bara förstås till fullo om man upplever den själv.

Försök själv sikta stadigt mot pannloben på den vidrigaste zombien eller den som närmar sig snabbast, när ett tiotal även kommer bakom dig eller dina kompisar!

 

Slåss mot andra överlevare

Likt i AMC:s The Walking Dead är det inte bara zombies som hotar vår grupps tillvaro utan även rivaliserande gäng, med ibland en större grupp än er lilla kvartett, med bättre vapen, och framförallt mer ammunition. Då förstår ni säkert snabbt vad som måste göras. De måste besegras illa kvickt och deras förnödenheter och kulsprutor ligger redo att adopteras, av er.

Just mängden vapen är något som Overkill har lagt mycket krut på. Med en uppsjö av kulsprutor, pistoler, armborstar, prickskyttegevär och ännu fler närstridsvapen så ska nog alla spelare kunna hitta just sin favorit. Särskilt som att många av dessa går att ändra och modifiera ännu mer. Glöm för allt i världen inte att hitta och sätta på rätt typ av ljuddämpare, det kommer nämligen att vara ovärderligt.

På samma sätt går det också att hitta nya sikten, större magasin och bättre stabilisatorer för att underlätta vid siktandet. Så småningom går även dina favoritvapen sönder och då gäller det att ha nästa redo på ryggen. Overkills egna tips är dock att överleva efter devisen: ”tänk på att en machete inte behöver någon ammunition”.

 

Upplagt för zombiefest

Med en stark förlaga är det som upplagt för en trevlig, blodig och spännande zombiefest där det ska skjutas, byggas, huggas, samarbetas och uppgraderas förmågor för att överleva den ogästvänliga tillvaron världen nu står inför.

Vilken roll kommer du spela i din grupp? Vilka kommer du spela med? Välj några du kan lita på, för ni kommer behöva hålla stenkoll på varandras ryggar – och vad ni än hittar på, avfyra bara ett vapen utan ljuddämpare om ni absolut måste. Walkers attraheras av ljudet på nolltid och kommer att svärma runt er grupp som flugor på ruttna zombies på bara några sekunder.

 

Ingen önskvärd situation direkt, något stressande och påfrestande kan många tycka och risken är att dina lagkamrater lämnar dig som zombieföda åt de döda om du inte tänker efter före. Zombiefebern är fortfarande lika påtaglig och underbara i populärkulturen, så missa inte att avnjuta den även i tv-spelsformat i hemmabion där hemma.


 

Andra zombiespel värda att spela:

Left 4 Dead 1 och 2

Telltales The Walking Dead

Dying Light

ZombieU

The Last of Us

Resident Evil 1-7

Dead Island 1 och 2

Killing Floor 2

State of Decay 1 och 2

Välkommen till den nya tillvaron. De döda går på jorden och sätter reglerna i det nya, blodiga Overkill-producerade spelet om hungriga zombies i stora antal.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår