spel Spelrecension

DAYS GONE

”jag hinner inte ens få fram vare sig armborst eller automatgevär innan jag är stendöd zombiemat”

DAYS GONE

Genre: Zombieäventyr

Utvecklare: Bend Studios
PEGI: 18
Testat på: PS4 Pro

Spelglädje 9/10
Grafik 10/10
Ljud 9/10
Online nej

Totalt 9/10

 


 

Knaper tillvaro, knappt överlevande på en motorcykel två år efter en zombieapokalyps, efter att ha förlorat sin käresta och ingen tydligt plats i tillvaron kanske inte låter som livet på en pinne direkt. När Bend Studios håller i spakarna är det emellertid fullständigt ljuvligt. Min absoluta favoritkaraktär genom hela The Walking Dead-tv-seriens många säsonger är Daryl. Motorcykel, armborst och en bad ass-attityd som liksom aldrig gör mig besviken är hans signum.

När jag får stifta bekantskap med Deacon St. John, perfekt röstspelad av Sam Witwer, på hans feta apokalyps-sarjade hoj, med armborst på ryggen och en allmänt skitig och rå överlevnadsaura jublar jag såklart. Det har i runda slängar passerat två år sedan en epidemi slog ut större delen av världens befolkning. Så kallade Freakers, som den numera döda befolkningen kallas, äter på de få överlevarna som är kvar och är många till antalet samt rejält aggressiva, särskilt på dagen. Tåligare men färre till antalet på natten och högst dödliga 24 timmar om dygnet.

Det är överlag alltid fler än du själv kan klara av att döda utan hjälp, så oftast handlar det om att smyga och taktiskt ta sig an de köttätande, hysteriska klumparna en och en när du ser dem, elda upp deras nästen och göra vägarna säkrare på kuppen. För varje näste du tar ut påverkas antalet Freakers i det området och såklart belönas du med nya förmågor, välbehövliga pengar samt nya delar till din kära motorcykel. Du måste inte förstöra alla nästen men det hjälper dig på vägen mot nästa storyuppdrag.

Historien berättas effektivt med återblickar till hur Deacon träffade sin bortgångna kärlek och hur epidemin inledningsvis slog till. Bend Studios har en enorm fingertoppkänsla när det kommer till just berättandet, och allt är ljudsatt och grafiskt snudd på perfekt, enormt snyggt och välljudande rakt igenom helt enkelt. Man balanserar också på en hårfin gräns till det jag på förhand hade stora farhågor inför, nämligen att Days Gone skulle reducerats till ett simpelt open world med mängder av sidouppdrag som snor min uppmärksamhet i tid och otid, istället för att fokusera på en välberättad huvudstory.

Trots den stora mängd open world-spel som går i den fällan undviker Days Gone som tur är den, för även om världen är stor och din motorcykel kan ta dig nästan överallt är dina mål alltid väldigt tydliga och välscriptade med fantastiska mellansekvenser och driv i narrativet, utan att du ständigt lockas av mindre intressanta sidouppdrag. Världen och spelmekaniken är också uppbyggd på ett väldigt smart sätt, där det mesta utgår från din hoj och ett par hembaser där du kan handla med olika varor, vapen och uppgraderingar beroende på hur mycket förtroende du har från basens chefer. Din motorcykel behöver underhåll i form av uppgraderingar, reparationer och bensin. De sista två är de huvudsakliga bromsklossarna för din framfart, och håller du inte koll på dessa så kan du snabbt befinna dig i livsfara.

Vid ett tillfälle är jag ute och kör mellan två baser och inser att jag glömt fylla på bensin innan jag lämnade bas A. Jag hade inte tillräckligt med bensin för att ta mig till bas B och bestämde mig för att leta efter en bensindunk, som oftast finns i, eller nära bensinstationer, byggnader eller olika läger. Jag har dock ett par Freakers i hälarna så jag springer in i närmsta grottingång som hintar om att den kan innehålla vad jag söker. Kutandes in utan närmare eftertanke hamnar jag rakt i vad som närmast kan beskrivas som en jäkla superfest av levande döda. Minst fyrtio stycken Freakers som direkt får syn på mig och sätter av mot min position. Jag försöker förgäves svinga min spikklubba, för jag hinner inte få fram vare sig armborst eller automatgevär innan jag är stendöd zombiemat.

Så kan det gå. Ingen att beskylla förutom mig själv, jag skulle tankat full tank innan jag gav mig iväg. Så här är livet i Days Gone, dagarna passerar och Deacons broder från en annan moder, Boozer är den enda familj som finns kvar. Tillsammans försöker vi lista ut vad som egentligen hände och håller på att hända med världen och det fragment av statligt organ som finns kvar, Nero. Vi måste också överleva andra aggressiva överlevares försök att ta våra surt förvärvade vapen, drivmedel och så vidare.

Days Gone är ännu en exklusiv titel till PS4 som gör det mer och mer tydligt att den här generationen kan vara den bästa i Sonys tv-spelshistoria någonsin, och då har inte ens The Last of Us Part II släppts ännu.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår