Film Hemmabio #1-2 2024

Dawn of the Mummy

Filmen blev konfiskerad, men slapp åtal och släpptes klippt på video 1987.

Annons:

Mumie-kannibal-zombieskräck

Farouk ”Frank” Agrama (1930-2023) var den egyptisk-amerikanske läkaren och affärsmannen som sadlade om och blev filmskapare. Karriären började som assistent hos Alfred HitchcockFåglarna (1961).

2005 var Agrama och mediamogulen Silvio Berlusconi (1936-2023) inblandade i en uppmärksammad skattefusk- och förskingringshärva i Italien.
Mest känd är Agrama för sin lågbudget-exploitation på 70-och 80-talet. Queen Kong (1976) var en King Kong-rip off som på grund av rättighetsbråk fick en mycket begränsad release runt om i världen. Men i Japan blev filmen stor kult.

Kultförklarad är också trashiga Dawn of the Mummy (1981) med Agrama som regissör, manusförfattare och producent, komplett med ett galet ”zombie disco”-soundtrack.

Ett gäng amerikanska fotografer och fotomodeller ska plåta vid pyramiderna. Där hittar de en uppbruten gravkammare, nyligen länsad av gravplundrare.
När teamet bestämmer sig för att ta bilder inne i kammaren väcker de mumien Sefi-Ra-Mon och hans människoätande zombiemumier till liv.

Filmen är tydligt inspirerad av Zombie Flesheaters (1979) och nästan helt inspelad på plats i Egypten.
Regissören har berättat hur man filmade naken -och splatterscenerna i smyg för den arabiske censorn som övervakade inspelningarna.

Blunda för den tröga inledningen av denna bisarra mumie-kannibal-zombie-rulle. De sista 20 minuterna är en härligt snaskig splatterfest. Minnesvärd är den beryktade bröllopsfesten när mumierna frossar i avslitna huvuden, hjärnor, inälvor och mosade ögon och med effekter skapade av Maurizio Trani (Zombie Holocaust).

Klassisk är också den ödesmättade scenen när mumierna i soluppgången vaknar till liv och reser sig ur ökensanden. Den skruvade finalen på ett torg i Kairo där mumierna går till attack är oavsiktligt dråpligt underhållande, liksom twisten i det snöpliga slutet.

1983 hamnade Dawn of the Mummy på den brittiska ”Video Nasties”-listan. Filmen blev konfiskerad, men slapp åtal och släpptes klippt på video 1987.
Den finns utgiven på brittisk dvd (Anchor Bay, 2002) med bland annat kommentarspår med Frank Agrama på extramaterialet. Filmen ligger även på Youtube.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår