Krönika

Clownen som fått USA att svimma, spy och fly.

Är det nån som kommer ihåg clownskräcken 2016?

Annons:

 

 

Den som egentligen började redan 1981 när grundskoleelever i Massachusetts i USA varnades för hotfulla clowner som åkte runt i en svart bil.

Men fenomenet med skräckclowner tog fart på allvar för sex år sen. Då i delstaten South Carolina där en pojke berättade för sin mamma att han hade sett clowner i skogen som gjorde konstiga ljud.

Sen ballade det ur totalt.

Clownpaniken spreds som en löpeld.

Incidenter med läskiga clowner som skrämde och attackerade folk rapporterades från hela världen. McDonalds-maskoten Ronald McDonald tvingades hålla låg profil på grund av ”ökningen av clownrelaterade ofredanden.”

Självklart dök ”mördarclownerna” upp även i Sverige.

I Falköping blev en kille misshandlad av tre män utklädda till clowner. En kvinna i Mjölby blev dödshotad av två knivbeväpnade personer i clowndräkter. En av deltagarna i Bonde söker fru blev också överfallen i Västervik av en clown när han var ute på promenad med sin mormor.

Sjukhusclownerna som jobbar med svårt sjuka barn blev förbannade för att den nya modeflugan skadade deras verksamhet. Dom och andra professionella clowner uppmanades kontakta sin lokala clownförening (jo, såna finns faktiskt) om dom utsattes för trakasserier.

Folk med coulrofobi (stark rädsla för clowner) triggades och 112 blev nedringda om skräckclownerna.

Det gick så långt att dåvarande inrikesministern Anders Ygeman via TT gick ut med en uppmaning till allmänheten om att ”vi ska inte ha en utveckling där nån människa riskerar att råka riktigt illa ut för att man – kanske hälften på skoj – har klätt på sig en clownmask”.

Då hade svenskarna inte ens hört talas om Art the Clown.

Jag undrar om folk är redo för honom nu.

*

Det har gjorts clown-skräckisar förut – och sen kom Terrifier 2.

Filmen kostade 2,5 miljoner kronor att göra och har bara i USA redan spelat in över 100 miljoner kronor.

Damien Leone har skrivit, regisserat och klippt den ultravåldasamma sensationen som chockat amerikanska biobesökare och fått folk att svimma, spy och fly från salongerna.

Han har i intervjuer haft blandade känslor för dom starka känslorna.

– Jag skulle älska om några lämnade biograferna. Det är en ära eftersom filmen är så intensiv. Men jag vill inte att nån ska svimma eller skadas.

Den första Terrifier kom 2016.

Filmen kretsar kring den stumma, groteskt flinande clownen Art the Clown. Han spelas av David Howard Thornton som beskrivit karaktären som om Harpo Marx och Freddy Krueger fått ett kärleksbarn.

Under Halloween går Art runt i en småstad med en sopsäck över axeln. I den har han rostiga knivar, sågar, hammare och andra verktyg som han använder för att tortera och döda folk på dom mest uppseendeväckande sadistiska sätt.

Terrifier gjorde inte särskilt mycket väsen av sig, men har blivit kultförklarad sen dess. Bland alla våldscener blev den mest uppmärksammade en där en upphängd tjej mycket grafiskt blir sågad mitt itu.

*

 

Idén till figuren fick Damien Leone efter en mardröm.

– Jag drömde om en clown som terroriserade en ensam kvinna på en buss mitt i natten.

Tanken var att skapa en mördarclown som ingen sett förut.

– Jag ville att Art skulle fylla det tomrummet, har Leone förklarat.

Första gången Art dök upp var i kortfilmerna The 9th Circle (2008) och Terrifier (2011). Därpå i antologin All Hallow´s Eve (2013). Då spelades han av Mike Gianelli som hade slutat skådespela när Leone gjorde långfilmsversionen av Terrifier.

Leone fick kritik för att storyn i originalfilmen var obefintlig och sägs ha tillbringat flera månader med att skriva om manuset till uppföljaren.

Men storyn är lika tunn i Terrifier 2.

Den döde Art återuppstår på Halloween och återvänder till Miles County för att lemlästa folk igen. Den här gången tar han sikte på tonårstjejen Siena och hennes lillebror Jonathan.

Siena spelas av Lauren LaVera.

Förutom Marvel´s Iron Fist och ett par avsnitt av MacGyver (2020) har hon bara medverkat i några serier och filmer som jag aldrig hört talas om. På sin hemsida skriver Lauren att hon är född i Philadelphia, har tränat kampsport i 20 år, dansar balett och gjort stunts i Pretty Little Liars: Original Sins (2022). Annars är hon rätt hemlig.

Efter succén med Terrifier 2 har det spekuleras vilt på sociala medier om hur gammal hon är.

Flera hävdar att hon är 44. Det avfärdar LaVera själv och menar att det beror på att hon ofta förväxlas med den brittiska dj:n Lauren LaVerne som är född 1978. Trots att folk gått ballistic på nätet vill LaVera ändå inte avslöja hur gammal hon faktiskt är. Enda ledtråden är en kryptisk tweet som hon lade ut i oktober där det står ”I’m a 90s/00s baby.”

Hennes 12-årige bror Jonathan spelas av Elliott Fullam.

Han är 18 år, ser ut som Fredrik Strages lillebrorsa och långfilmsdebuterar med Terrifier 2. Fullam har annars mest varit känd för att göra låtar och intervjua fribrottare och rockstjärnor på littlepunkkid.net.

 

*

Terrifier 2 måste bli vår Dawn of the Dead, Evil Dead 2 med mer av allt. Vi måste bli grövre, blodigare och vi måste överträffa ”bågfil-scenen” mångdubbelt upp.

Det säger Damien Leone i en Youtube-video när man i juni 2019 drog igång Indiegogo-kampanjen för att få ihop pengar till uppföljaren.

Och fansen var inte sena att haka på.

Produktionsbolaget fick in 430 procent mer än det utsatta målet. Dom som betalade mest fick bli slaktade av Art i filmen.

Terrifier 2 är skräck som egentligen inte är skräck, utan mer en ursäkt för att vräka på med extremvåld och chockera publiken.

Uppfinningsrikedomen i skräckscenerna är bestialiskt provokativ och filmades på plats med traditionella, praktiska make up-effekter, skapade av Leone själv.

Redan i första scenen slår Art ihjäl en man med en hammare. Gräver ut hans öga och stoppar i sin egen ögonhåla, varpå han splittrar offrets huvud med händerna och skopar upp hjärnan.

Ett offer får bröstkorgen krossad med en hemmagjord spikklubba innan Art sliter ut hjärtat och äter det. Art hinner också servera godis till ”bus eller godis”-barn direkt ur kraniet på ett nyss avhugget, blodigt huvud. Kidsen tror att det är fejk och skiner imponerade upp: ”Coolt!”

Men det som fått folk att kräkas och svimma är när Sienas kompis Allie (Casey Hartnett) blir skalperad, får armen avknäckt och huden på kroppen avsliten innan Art häller blekmedel och salt över henne i en utdragen scen som Leone säger sig hämtat inspiration till från en bok om Jack Uppskäraren.

I Terrifier 2 får en kille sin penis avskuren av Art.

Scenen hade kunnat bli ännu grisigare, men regissören tyckte att det skulle bli för äckligt och skrotade dom värsta idéerna.

Samtidigt säger Leone att han tänker fortsätta tänja på gränserna för det smaklösa.

Redan innan tvåan spelades in hade han uppslag till både en tredje och fjärde film som nu är på gång.

När Damien Leone i en intervju fick frågan vad för sjuka saker som rör sig i hans huvud svarade han:

Terrifier 2 är vad som händer om man har en mamma som döper en efter killen i Omen.

 

Läs vårrecension av Terrifier 2 HÄR!

Annons:

Bild på stygg clown ur den fjärde säsongen av kanonserien American Horror Story.
Terrifier 2

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår