Kontakten Hemmabio #6 2019

Förklara frames

Hej! Jag skulle vilja se en förklarande artikel om hur man ställer in ”frames” i bildmaterialet mot min bildvisare. Vilket ger bäst resultat? Apple TV ska kunna göra detta för till exempel Netflix. Jag skulle också vilja att ni testade olika mediaboxar, och Boxerboxar med inspelningsfunktion, till exempel Humax. //Mvh Jan

Annons:

Hej Jan!

Jag har en genomgång om AppleTV HÄR

Hemmabiotidningen har ständiga planer på tester av olika spelare, likt AppleTV. Det är dock ett långt mer komplext ämne då det ofta är kopplingen mellan olika tjänster och abonnemang på olika boxar som har betydelse. Så det blir inte bara ett test av själva boxen, utan test av Netflix på boxen, SVT Play på Boxen, Youtube på Boxen, Amazon på Boxen, HBO på boxen, TV4 Play på boxen, Cmore på boxen och så vidare. För det är så de används. Sedan testa om allt på box nummer 2, 3 och då vidare. 

Det blir heller inte mindre komplext av att ny mjukvara och ändringar i tjänsterna påverkar och förändrar hur det fungerar. På det kommer sedan alla funktioner för uppspelning av filer på media med Plex, Kodi med flera program, vilket då är en helt annan aspekt. Men det är i alla fall möjligt att testa mediaboxarna och vi har testat ett par genom åren.

Det är ett annan och besvärligare problem med inspelningsboxarna, ”TV-boxar" som är knutna till abonnemang och linjära tjänster, likt Boxer. Dessa kräver någon form av abonnemang men framför allt att infrastruktur finns på plats. Att man har en parabol för Canal Digital, tillgång till Boxers utbud (Hemmabiotidningens kontor är i radioskugga för marksänt) eller att man kör Comhem. På detta kommer alla former av boxar som använder sig av fiber och IP-baserad TV. Dels finns det inget ställe som har tillgång till allt på samma plats. Dels kan mycket av exempelvis bildkvalitet variera med lokala förutsättningar, till exempel hur det lokala IP-nätet fungerar. 

Vi har tidigare haft en del tester av boxar från frilansare med intresset, vill skriva och har en parabol på taket. Men dessa har då inte kunnat testa exempelvis kabel-TV eller IP-boxar samt kanske haft för dålig täckning för HDTV via marksänt.

Här blir det också besvärligt av ytterligare skäl. För den som vill ha en Boxer-box kan vara helt ointresserad av en box för IP-tjänster, parabol eller Comhem fungerar – och vice versa. Allt detta gör att tester av den här sorten är väldigt sällsynta. Det är inte en allmängiltig pryl, TV, ljudlimpa eller högtalare som ska testas. Utan en flera kombinationer av prylar och tjänster.

Mvh Thomas Ytterberg

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår